REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Andrius Kubilius nesutinka su Valstybės kontrolės teiginiu, kad kitų metų valstybės biudžeto projektas yra per daug optimistinis. Trečiadienį po Vyriausybės pasitarimo Premjeras, komentuodamas Valstybės kontrolės išvadas, esą 2012 metų apskaičiuotos valstybės biudžeto pajamos yra per daug optimistinės, teigė, kad Finansų ministerijos pateikiami skaičiavimai pasitvirtina kasmet, todėl ateinančių metų biudžeto pajamomis nereikėtų abejoti ir šiemet.

Reklama

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų patirtis sudarant jau ketvirtą biudžetą rodo, kad Finansų ministerijos ekspertų prognozės, net ir esant sudėtingoms aplinkybėms, yra pačios tiksliausios Lietuvoje. Panašiai buvo galvojama apie šių metų biudžetą, buvo sakoma, kad mokesčių pajamos yra per daug optimistiškai suplanuotos. Šių metų rezultatai rodo, kad Finansų ministerijos ekspertai buvo teisūs“, – teigė Vyriausybės vadovas ir pabrėžė, kad esant nestabilioms finansų rinkoms biudžeto projektas dar gali būti patikslintas.

REKLAMA

Seimui pateiktame Nacionalinio biudžeto įstatymo projekte, kuris apima valstybės ir savivaldybių biudžetus, numatoma, kad 2012 metų nacionalinio biudžeto pajamos (be ES ir kitos paramos lėšų – 7 mlrd. 241 mln. litų) sudarys beveik 21 mlrd. 816 mln. litų. Prognozuojama, kad kitais metais nacionalinio biudžeto pajamos augs 9,5 proc., o valstybės biudžeto – 11 proc., palyginti su šių metų planu.

Išlaidos be ES paramos lėšų sudarys 22 mlrd. 524,9 mln. litų, t. y. beveik 56,9 mln. litų daugiau nei 2011 metais. 2012 metais iš viso numatoma pasiskolinti apie 9,4 mlrd. litų. Didžiąją dalį šios sumos (apie 6,2 mlrd. litų) sudarys lėšos, skirtos skolos grąžinimui.

REKLAMA
REKLAMA

2012 metais numatoma viešųjų finansų deficitą mažinti iki 2,8 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ir tokiu būdu toliau mažinti skolinimosi poreikį bei siekti stabilizuoti valstybės skolos lygį žemiau 38 proc. BVP. Pasak finansų ministrės Ingridos Šimonytės, šiuo projektu siekiama sumažinti viešųjų finansų deficitą žemiau Mastrichto kriterijaus, t. y. 3 proc. BVP.

Daugiausia pajamų 2012 metais numatoma gauti iš pridėtinės vertės mokesčio – 9 mlrd. 325 mln. litų (apie 42,7 proc. visų nacionalinio biudžeto pajamų). Tai yra 12,9 proc. daugiau nei pagal patvirtintą 2011 metų planą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš gyventojų pajamų mokesčio numatoma gauti 4 mlrd. 60 mln. litų, arba 10,8 proc. daugiau nei pagal patvirtintą šių metų planą.

Akcizų kitąmet numatoma surinkti 3 mlrd. 436 mln. litų (apie 15,8 proc. nacionalinio biudžeto pajamų) – beveik tiek pat, kiek planuota surinkti šiais metais.

Iš pelno mokesčio kitąmet planuojama gauti apie 1 mlrd. 328,4 mln. litų (6,1 proc. visų nacionalinio biudžeto pajamų) – 12,7 proc. daugiau, palyginti su 2011 metų planu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų