REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praeitais metais buvo paskelbta, kad visame pasaulyje žlugo bene daugiausia bankų per dvidešimt pastarųjų metų. Vien šiemet, kaip skelbia statistika, jau žlugo daugiau nei 80 JAV bankų.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurios bankų griūtys bankininkystės istorijoje paliko žymų pėdsaką. Kai kurie iš šių bankų buvo stabilūs ir žlugo netikėtai. Kiti žlugo dėl finansinių ir ekonominių krizių. Dar kiti palūžo dėl vidinių veiklos klaidų.

REKLAMA

Tarptautinis kreditų ir komercijos bankas Pakistane

Tarptautinis kreditų ir komercijos bankas buvo įkurtas 1972 metais Pakistane. Bankas triukšmingai žlugo 1991 metais dėl milžiniškų sukčiavimų. Šis bankas vienu metu buvo septintas didžiausias privatus bankas pasaulyje. Tyrimas parodė, kad bankas tyčia vykdė sukčiavimą stambiu mastu. Viskas baigėsi skambiais teismų procesais.

Integrity bankas Gruzijoje

Gruzijos Integrity bankas žlugo 2008 metais, prarasdamas nuo 350 milijonų iki 1,1 milijardo JAV dolerių turto. 25 procentai banko lėšų priklausė individualiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA

Herstatt bankas, Vokietija

Vokietija buvo priversta perimti žlungantį Herstatt banką ir forsuoti jo likvidavimą 1974 metais.

Herstatto banko Vokietijoje griūtis užima itin svarbią vietą bankų istorijoje. Būtent šio banko žlugimas paskatino diskusijas ir taprtautinio bankų veiklos reguliavimo pokyčius.

Hokutaku bankas Japonijoje

Bankas specializavosi ilgojo laikotarpio ir smulkesnių paskolų srityje. Bankui buvo suteiktas specialus statusas.

Tai buvo turbūt skaudžia Azijos finansinės krizės paskatinta banko griūtis. Hokutaku žlugo 1997 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Creditanstalt bankas, Austrija

Nors Didžioji Depresija nepaveikė Europos bankų taip, kaip paveikė JAV, vis dėlto Creditanstalt yra vienas iš tų pavyzdžių, kai pakankamai stabiliai ir sveikai veikiantis bankas staigiai subyrėjo. Įkurtas XIX amžiaus antroje pusėje Rotšildų šeimos bankas tapo didžiausiu Austro Vengrijos imperijoje.

Tačiau ekonomikos problemos pražudė Creditanstalt 1931 metais. Dėl šio įvykio žlugo bankai ir Vokietijoje, Vengrijoje, Čekoslovakijoje ir Lenkijoje.

Long Term Credit bankas, Japonija

Vienas iš trijų bankų, atsakingų ir pokario Japonijos staigų ekonomikos augimą, Long Term Credit bankas žlugo 1998 metais, nors dar prieš dešimtmetį buvo viena iš didžiausių kompanijų pasaulyje. Valstybė žlugusį banką nacionalizavo ir restruktūrizavo.

REKLAMA

Sachen LB, Vokietija

2007 metais, Sachen banko Vokietijoje vadovai pranešė, kad susidūrė su rimtomis finansinėmis problemomis. Per artimiausius mėnesius dauguma banko valdybos buvo astatydinta. Bankas buvo apkaltintas didžiulėmis klaidomis banko veiklos viduje.

Metų pabaigoje bankas buvo perimtas Landesbank Baden Wuerttemberg kompanijos.

Netbank, JAV

2007 metais žlugęs Netbank buvo didžiausias iš JAV bankų, žlugusių po dešimto dešimtmečio pradžios krizės. Netbank buvo interneto bankininkystės lyderis. Bankas žlugo dėl vidinės veiklos nesklandumų.

REKLAMA

WaMu bankas, JAV

2008 metais, banko klientai, bijodami WaMu žlugimo, atsiėmė apie 16 milijardų JAV dolerių indėlių per dešimties dienų laikotarpį. Tuo metu šeštas pagal dydį JAV bankas prarado didžiules pinigų sumas ir galiausiai žlugo. Tai tapo viena ir didžiausių bankų griūčių istorijoje.

Washington Mutual, JAV

Washington Mutual tapo didžiausiu JAV banku, kritusiu 2008 metais. Žlugimo priežastis buvo finansinė krizė. Ši banko griūtis tapo didžiausia JAV bankininkystės istorijoje. Griūties metu bankas valdė 307 milijardus JAV dolerių turto.

 


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų