REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien JAV Kongresui NASA pateiktoje ataskaitoje teigiama, kad nežinomi įsilaužėliai pastaraisiais metais ne kartą bandė įsilaužti į JAV palydovus. Dviem atvejais jiems tai pavyko.

REKLAMA
REKLAMA

Dokumente pranešama, kad 2007 – 2008 metais NASA ir JAV karinės oro pajėgos užfiksavo 4 prieš įvairios paskirties JAV palydovus nukreiptas įsilaužėlių atakas. Dviem atvejais jos buvo sėkmingos. JAV kariuomenės vadovybė įtaria, kad tai gali būti Kinijos karinių specialistų darbas.

REKLAMA

Skelbiama, kad nežinomiems hakeriams minėtu laikotarpiu pavyko įvykdyti dvi sėkmingas atakas ir nusiųsti savo valdymo komandas į vieną iš JAV palydovų, kuris naudojamas Žemės klimato permainoms stebėti.

JAV karinių oro pajėgų atliktas tyrimas atskleidė, kad hakeriai pasinaudojo palydovinės informacijos stotimi „SvalSat“, esančia Špicbergeno saloje (Norvegija) Arkties vandenyne. „SvalSat“ suteikia prieigą prie ryšio su palydovais sistemų ir failų perdavimo internetu. Būtent tuo pasinaudojo hakeriai, kurie „SvalSat“ pavertė prieigos prie „Landsat-7“ palydovo priemone.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmoji prieš „Landsat-7“ palydovą, kurį bendrai naudoja NASA ir JAV geologinė tarnyba, nukreipta ataka įvyko 2007 m. spalio 20 dieną. Jos metu 12 minučių palydovas neveikė normaliu režimu dėl įvairių trukdžių. Ši situacija pasikartojo 2008 m. liepos 23 d.

2008 m. birželio 20 dieną hakeriai atakavo NASA palydovą „Terra EOS AM-17“. Pranešama, kad 2 minutes jis nereagavo į valdymo signalus. Šįkart įsilaužėlių ataka buvo sėkminga: jie visiškai perėmė palydovo kontrolę, tačiau nenurodė palydovui vykdyti kokių nors komandų. Būtent dėl šios priežasties JAV žvalgyba iškėlė prielaidą, kad šis išpuolis buvo Kinijos kariuomenės IT specialistų rankų darbas, nes jie nenorėjo sugadinti palydovo ar palikti kokių nors įkalčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2008 m. spalio 22 d. ataka prieš „Terra EOS AM-17“ palydovą buvo pakartota. Šįkart ji truko 9 minutes, ir įsilaužėliams dar kartą pavyko perimti visišką palydovo kontrolę.

Tokie incidentai kelia rimtą ne tik NASA ir JAV žvalgybos specialistų, bet ir politikų susirūpinimą. Prieiga prie palydovo valdymo sistemos suteikia galimybę įsilaužėliams sugadinti arba sunaikinti palydovą, nukreipti jį į kitų kosminių aparatų orbitas ar net taranuoti pilotuojamus kosminius laivus. NASA atkreipia dėmesį, kad kariniai JAV palydovai žymiai geriau apsaugoti, tačiau net ir komerciniai aparatai, patekę į  nusikaltėlių rankas, gali tapti labai pavojingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų