REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Vakar Lietuvos Seime duris atvėrė fotografijų paroda „Gyvybė, telpanti delnuose“, skirta paminėti lapkričio 17-ąją – Pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Fotografijų autorės – profesionali fotomenininkė Irutė Jaruševičiūtė ir gydytoja neonatologė Violeta Simonavičienė viena kitos iki šiol nepažinojo. Tačiau abi jos jau kurį laiką domisi per anksti į pasaulį atėjusių vaikų gyvenimais.

REKLAMA

Jie nuo gimusiųjų laiku skiriasi ne tik amžiumi, bet ir išoriniais požymiais: beveik permatoma odelė, plonas, dar nesusiformavęs, poodinis sluoksnis, nepakankama organizmo sistemų branda, todėl šiems naujagimiams pabaigti užaugti reikalingos specialios sąlygos ir ypatinga priežiūra.

Gydytoja neonatologė Violeta Simonavičienė fotografuoti „neišnešiotukus“ pradėjo po ilgų darbo valandų Vilniaus vaikų universitetinėje ligoninėje naujagimių intensyvios terapijos skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Fotografija – mano pomėgis. Po įtemptų valandų reanimacijoje, kai adrenalinas „kelia stogą“, pasiimu fotoaparatą, įamžinu tas mažas gyvybes ir tokias nuotraukas nunešu kūdikio tėveliams, nes dažnai jie būna dar net nematę savo mažylio“ – taip gydytoja neonatologė apibūdino savo pomėgį.

V. Simonavičienė naujagimius fotografuoja nuo 2004 m. ir beveik visus juos gerai prisimena. Tuo pačiu ji apgailestauja, kad yra atvejų, kai nepaisant didžiulių medikų pastangų ir pasiaukojimo, nepavyksta išsaugoti visų šių trapių gyvybių. „Juk būna, kad kai kurie mažyliai gimsta vos 600 g svorio“, – santūriai komentuoja gyd. V. Simonavičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita „Gyvybė, telpanti delnuose“ fotografijų autorė fotomenininkė Irutė Jaruševičiūtė neišnešiotus naujagimius įamžino ne tik ankstyvuoju naujagimystės laikotarpiu, bet ir jiems paaugus. „Neišnešioti naujagimiai yra ypatingi – tik atėję į šį pasaulį nuo pirmos minutės kovoja už galimybę gyventi, todėl net jų žvilgsnis – lyg suaugusiųjų“,– teigia autorė.

Vienas iš dešimties naujagimių dienos šviesą išvysta per anksti ir per mažas. „Žmonės net nepagalvoja, kad jų vaikas gali gimti anksčiau laiko. Šiose fotografijose įamžintos neišnešiotų naujagimių gyvenimo akimirkos parodo, kad gali būti ir kitaip“, – parodos atidarymo metu kalbėjo  Kauno Klinikų Neonatologijos klinikos vadovė gyd. dr. Rasa Tamelienė.

REKLAMA

Parodos tikslas – ne tik parodyti, kad tai sunkus likimo išbandymas šeimoms, bet kartu ir pabrėžti, jog nuolatinė pažanga mokslo ir medicinos technologijų vystymosi srityje leidžia pasiekti labai gerų rezultatų: nuolat didėja Lietuvos neišnešiotų kūdikių išgyvenamumas ir galimybės jiems normaliai vystytis.

Parodą „Gyvybė, telpanti delnuose“ atidarė parodos globėja Seimo narė prof. Vida Marija Čigriejienė, kuri visą profesinę veiklą ir didžiają gyvenimo dalį paskyrė Lietuvos akušerijos ir ginekologijos vystymosi pažangai. Pristatomąjį žodį tarė ir doc. dr. Nijolė Drazdienė, Vilniaus Universiteto Vaikų ligoninės neonatologijos centro direktorė, viena iš Lietuvos neonatologijos pradininkių.

Paroda „Gyvybė, telpanti delnuose“ bus eksponuojama Seimo Europos informacijos centre (Gedimino pr. 53, 3-ieji Seimo rūmai) iki lapkričio 21 d. Įėjimas į parodą yra nemokamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų