REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai įspėja dėl didėjančios tikimybės, kad iki 2050 metų Suomijos Laplandijos sostinė per Kalėdas liks be sniego.Rovaniemi yra oficialus Kalėdų senelio gimtasis miestas, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Šiaurės poliaratyje esantis miestelis buvo vienas iš atvejų, kuriuos analizavo klimato kaitos projektą vykdę Škotijos aukštumų ir salų universiteto mokslininkai.

REKLAMA

Įgyvendinant trejus metus trukusį projektą, pasibaigusį šiemet, tyrėjai bendradarbiavo su ekspertais ir organizacijomis Grenlandijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Škotijoje ir Švedijoje.Jo metu buvo analizuojama potencialus klimato kaitos poveikis mažoms kaimo bendruomenėms, gyvenančioms šiaurinėse šalyse, ir strategijos, padedančios prisitaikyti prie naujų sąlygų.

Suomijos aplinkos institutas numato, kad iki 2050 metų temperatūra Suomijos Laplandijoje pakils iki 3,8 laipsnio, padaugės vidutinių kritulių, anksčiau prasidės pavasario potvyniai, trumpiau išsilaikys sniegas.

REKLAMA
REKLAMA

Škotijos tyrėjai, naudodami šią informaciją ir kitus duomenis, tyrinėjo Laplandijos turizmo rinkos silpnąsias vietas ir sudarė potvynių rizikos žemėlapius.

Tyrime dalyvavęs Clive'as Bowmanas teigė: „Rovaniemi „juodų Kalėdų“ rizika didėja, nes nuolatinė sniego danga susidarys vis vėliau. Verta pažymėti, kad maksimalūs sniego kiekiai mažės ne taip smarkiai kaip vidutiniai, o minimalūs kiekiai mažės daugiau.

Tai reiškia, kad nors ateityje vis įprastesnius dalyku taps žiemos su mažai sniego, vis dar pasitaikys žiemų, kai sniego bus daug.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak, „Visit Rovaniemi“, Kalėdų turizmas miestelyje kasmet vis auga. Per praėjusias Kalėdas į miestelį traukiniu ar lėktuvu atvyko maždaug 500 tūkst. žmonių.

„Iš pradžių klimato pokyčiai šiauriausiems Europos regionams gali pasirodyti palankūs – energijos šildymui poreikis sumažės, gali padidėti pasėlių derlius ir paspartėti miškų augimas.

„Tačiau tampa aišku, kad galiausiai žala persvers naudą. Visame pasaulyje vykstantys pokyčiai atsispindės ir Šiaurės Europoje“, – teigė C. Bowmanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų