REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiuolaikinės jaunos karjeros specialistės greičiausiai neturėtų tapatinti savęs su savo bendraamžiais, įnirtingai protestuojančiais „Okupuokime Niujorką“ judėjimuose. Juk tokios ambicingos moterys užima perspektyvias gydytojų, teisininkių, inžinierių ar reklamos vadybininkių pozicijas, uždirba gerus atlyginimus, turi visas socialines garantijas, tad atrodytų neturėtų kuo skųstis.

REKLAMA
REKLAMA

Bet, anot „Forbes“, šios moterys bent jau intuityviai turėtų suprasti protestuotojų pasipiktinimą ir frustraciją dėl savo dabartinio socialinio gyvenimo bei karjeros. Bent jau taip turėtume suprasti pastaruoju metu pastebimą tendenciją, jog jaunos ir puikias perspektyvas turinčios specialistės „pasisotina“ savo karjeros dar net nesulaukusios 30 metų.

REKLAMA

Remiantis „McKinsey“ tyrimo duomenimis, JAV darbo rinkoje 53% moterų užima paprastas specialisčių pareigas, aukštesnėse vadybos pareigybėse moterys užima jau tik 37%, o vadovaujančiuose postuose – tik 26%. Tendencija aiški – moterų kilimas karjeros laiptais yra sunkesnis nei vyrų. Vyrai karjeros pozicijomis kyla dvigubai dažniau nei moterys. Pasak „Forbes“, to priežastimi galėtų būti tai, jog vyrai žymiai labiau pasirūpina savo darbo aplinka ir geros savijautos užtikrinimu darbovietėje, taip išvengdami pervargimo. Vyrai 25% dažniau nei moterys pasidaro sau darbo pertraukėles asmeninei veiklai, 7% dažniau išeina tiesiog pasivaikščioti darbo metu ir 35% dažniau pasidaro pertraukėlę tiesiog „šiaip sau“.

REKLAMA
REKLAMA

Panašu, kad būtent toks atsipalaidavimas arba pertraukėlių „šiaip sau“ pasidarymas daugeliui šiuolaikinių moterų yra visiškai svetimas dalykas. „Tokios moterys daug ir intensyviai pluša mokyklos laikais, vėliau universitete, o kai pradeda dirbti normalioje darbovietėje, jos tiesiog išsisemia ir pavargsta“, - situaciją aiškino marketingo specialistė Melanie Shreffler.

Be to, dauguma tokių moterų tiesiog niekada nėra susimąsčiusios apie tai, kaip pasikeis jų gyvenimas, kai jos rimtai įsidarbins. „Jos turi suvokti, kad gyvenimas yra maratonas, o ne sprintas“, - aiškina kita ekspertė Kelly Cutrone. „Merginos dažnai tikisi, jog įsidarbinus jų gyvenimai pradės gerėti jau savaime. Bet tiesą sakant, juk jos tampa tiesiog paprastomis karjeros specialistėmis ir turi įdėti daug pastangų, jog toliau kiltų. Kita vertus, karjeros ateitis šiais laikais dažnai atrodo neužtikrinta ir kažką prognozuoti yra pakankamai sudėtinga. Būtent todėl daugeliui jaunų karjeros specialisčių tiesiog pritrūksta valios ir ryžto dirbti dėl savo ateities. Jos tiesiog nežino, dėl ko turėtų stengtis“, - savo nuomonę išdėstė Shreffler.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kita problema – jaunos darbuotojos dažnai netinkamai suvokia karjeros perspektyvas ir kelia sau nerealius lūkesčius. Tai nereiškia, jog jos tikisi, kad jų darbas prilygs linksmam vakarėliui, bet merginos tiesiog neatsižvelgia į tai, kad rutininis darbas dažnai būna nuobodus ir gali gerokai įkyrėti. „Šiandieniniai universitetai tinkamai neparuošia jaunų specialisčių. Jos išaugintos šiltnamio sąlygomis. Konkurencingame darbe vargu ar kas su tavimi elgsis nuolankiai ir maloniai, greičiau pasinaudos kiekviena tavo klaida. Dirbti teks daug, o dažnai net nebus laiko pavalgyti“, - situaciją gąsdinančiai apibūdino Cutrone.

REKLAMA

Ir ką gi belieka daryti tokioms merginoms? Prasideda neretai desperatiškos naujo karjeros posūkio paieškos. Paprasčiausiai mesti darbą ar susirasti visiškai kitokios specifikos veiklą vargu ar taip lengva. Ankstesniais laikais tokios merginos būtų galėjusios tiesiog užsiimti turtingo vyro paieškomis. Bet dabartinėje socialinėje ir kultūrinėje aplinkoje aukštąjį mokslą baigusioms bei savarankiškoms merginoms toks kelias neatrodo priimtinas. Merginos nenori būti išlaikomos savo vyrų.

Anot ekspertų, yra svarbu išsiaiškinti, kas gi iš tikrųjų kelia nepasitenkinimą savo darbu. „Dažnai iš darbo išeinama tiesiog dėl vidinio nepasitenkinimo ir užklupusio liūdesio. Atsiranda noras tiesiog viską mesti, bet po kiek laiko suprantama, kad niekur toli pabėgti nepavyko. Situacija vėl ima kartotis“, - aiškino karjeros specialistė Teri Thompson. Taigi tokios merginos tiesiog pradeda mažinti savo darbo apimtis, paprašo, jog būtų susiaurinta darbotvarkė ar sumažintos atsakomybės darbe. Be to, daugelis pradeda lankytis pas medikus, psichologus ar užsiimti joga.

Tiesą sakant, jaunos karjeros specialistės tiesiog pereina sudėtingą savo karjeros tikslų pervertinimo ir įsisąmoninimo etapą. „Dažnai užtrunka nemažai laiko, kol yra suvokiamos tikrosios asmeninės stiprybės ir surandami tikrieji pasitenkinimo šaltiniai. Ir tai visuomet yra tęstinis procesas. Paieškos niekada nesibaigia, tad sunku tikėtis, jog koks nors konkretus darbas ar užimama pozicija jus tenkins visą amžinybę. Nauji dalykai, draugai, pažintys, aplankytos vietos - iš esmės viskas, su kuo jūs susiduriate savo gyvenime, vienaip ar kitaip sąlygoja ir jūsų norų, lūkesčių, galimybių ar asmeninio požiūrio kaitą“, - filosofiškai situaciją paaiškino Thompson.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų