REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nemažai žmonių idealistiškai svajoja būti lyderiais. Vis dėlto būti lyderiu gali pasirodyti ne taip jau paprasta. Kai kurie lyderiai užbaigia savo karjeras, o kartais ir gyvenimus, baisiomis aplinkybėmis. Egzistuoja daugybė atvejų istorijoje pačiose įvairiausiose civilizacijose ir laikotarpiuose, kai lyderiai pasitikdavo savo likimą su liūdna gaida: nuo imperatoriaus Julijaus Cezario iki Škotijos karalienės Marijos. Ir tai nebuvo tik politiniai lyderiai. Į šį ilgą sąrašą galima įtraukti ir kitus, pavyzdžiui, religinius lyderius – Jėzų Kristų ar Josephą Smithą. Kai kurių lyderių mirtys buvo ypač žiaurios ir smurtinės. Iš gyvenimo jei pasitraukdavo po kankinimų ar egzekucijų. Ir ne visi šie lyderiai būdavo tironai ar kitokie neigiamos reputacijos asmenys.

REKLAMA
REKLAMA

Kurie 10 modernių laikų lyderių likimų buvo žiauriausi?

10. Benito Mussollini (1883 – 1945)

Benito Mussolinis (nuotr. Balsas.lt)Benito Mussolinis (nuotr. Balsas.lt)

Benito Mussollinis vadovavo fašistinei Italijos vyriausybei nuo 1922 iki 1943 metų. Savo valdymo laikotarpiu Mussollinis siekė sukurti naująją Romos imperiją. Prijungė prie Italijos valdų Albaniją ir Etiopiją, asistavo generolui Franco Ispanijos pilietinio karo metu bei sudarė ašį kartu su Adolfu Hitleriu.

REKLAMA

Kontroversiškos asmenybės savininkas Mussollinis negali būti vertinamas vienareikšmiškai. “Dučė" prisidėjo prie Italijos progreso ir vystymosi, tačiau sukurtas asmenybės kultas, diktatūrinis valdymas bei fašistinės pažiūros galiausiai nulėmė žiaurų italų lyderio likimą. Po to, kai jis buvo sučiuptas, paprašė, kad jį nušautų. Šis prašymas buvo įvykdytas, o Mussollinio lavonas kartu su kitais fašistais buvo pakabintas aukštyn kojomis viešoje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

9. Hideki Tojo (1884 – 1948)

H. Tojo (nuotr. Wikipedia)H. Tojo (nuotr. Wikipedia)

Hideki Tojo buvo Japonijos ministras pirmininkas nuo 1941 iki 1944 vasaros. Jis buvo kertinis asmuo, kuriant Japonijos politiką II Pasaulinio karo metu. Kai paaiškėjo japonų karo metu vykdyti žiaurumai, Tojo buvo apkaltintas karo nusikaltimais. Tojo 1945 metais pabandė nusižudyti, iššaudamas sau į krūtinę. Vis dėlto jam nepavyko pataikyti į širdį, ir jo gyvybė buvo išgelbėta.

Tojo vėliau buvo nuteistas mirties bausme už karo nusikaltimus. Jis atsiprašė prieš tai, kaip buvo pakartas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Johnas Fitzgeraldas Kennedy (1917 – 1963)

John F. Kennedy (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)John F. Kennedy (nuotr. SCANPIX) (nuotr. Balsas.lt)

Kai Johnas F. Kennedy kovėsi II Pasauliniame kare, jis dar turbūt nesitikėjo, kad taps Jungtinių Valstijų prezidentu. Tačiau jo amerikietiškoji svajonė taip pat baigėsi liūdnai. Žymiuose nufilmuotuose vaizduose užfiksuota, kaip Kennedy yra nušaunamas savo vizito Dalase metu. Kennedy mirtis yra viena iš labiausiai konspiracijų teorijomis aplipusių istorijų.

7. Muammaras Gaddafis (1942 - 2011)

M. Gaddafis: žmogus–kostiumas (nuotr. Alloverpress.ee)M. Gaddafis: žmogus–kostiumas (nuotr. Alloverpress.ee)

Daugiau nei 40 metų Libiją valdęs, savo išvaizda itin smarkiai besirūpinęs ir prabangą mėgęs diktatorius paskutines savo dienas praleido apleistuose namuose be vandens, elektros ir netgi be maisto. Gaddafis, ilgus metus buvęs totalitarinės ir nepalaužiamos valdžios simboliu, buvo sugautas, sumuštas ir, galiausiai, nušautas. Jo įrantis ir kraujuotas kūnas kelias dienas buvo paguldytas vieno iš prekybos centrų šaldymo kambaryje, kur lavoną galėjo apžiūrėti visi, kas panorės.

REKLAMA

6. Saddamas Husseinas (1937 – 2006)

Saddamas Husseinas (Reuters/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Saddamas Husseinas (Reuters/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Prieš panašios kategorijos likimo galime priskirti ir Irako diktatorių Saddamą Husseiną. Vis dėlto, skirtingai nuo M. Gaddafio, sučiuptas Husseinas nužudytas nebuvo. Beveik 24 metus Iraką valdęs Husseinas buvo nuteistas mirties bausme. Jo egzekucijos vaizdai apkeliavo per viso pasaulio televizijos kanalus ir internetą.

5. Nicolae Ceausescu (1918 – 1989)

Nicolae Ceausescu su žmona Elena (AFP/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)Nicolae Ceausescu su žmona Elena (AFP/Scanpix nuotr.) (nuotr. Balsas.lt)

Rumunijos prezidentas ir diktatorius Nicolae Ceausecu šalį valdė daugiau nei dešimtmetį. Ceausescu kūrė beprotišką savo asmenybės kultą. Ironiška, kad būtent jis kartu su savo žmona tapo paskutiniais žmonėmis Rumunijoje, kuriems buvo įvykdyta mirties bausmė po to, kai 1989 metais jiems bausmė buvo įvykdyta viešai – tai transliavo televizija.

REKLAMA

4. Samuelis Kanyonas Doe (1951 – 1990)

S. Doe (nuotr. Wikipedia)S. Doe (nuotr. Wikipedia)

Po karinio perversmo Samuelis Doe tapo Liberijos prezidentu. Teigiama, kad Doe pats nukirto galvą buvusiam Liberijos vadovui Williamui Tolbertui. Po vienuolikos metų princas Yormie Johnsonas sugavo Doe Monrovijoje, nukankino, pažemino (jam buvo nupjautos ausys. Žudant prezidentą, princas ramiai stebėjo egzekuciją iš šalies, gerdamas alų.

3. Davidas Koreshas (1959 – 1993)

D. Koreshas (nuotr. Wikipedia)D. Koreshas (nuotr. Wikipedia)

Koreshas nebuvo politinis lyderis. Jis labiau tiktų į religinių lyderių kategoriją, nes vadovavo “Branch Davidians" protestantų sektai. Koreshas buvo apkaltintas vaikų lytiniu išnaudojimu ir prievartavimais. Koreshas buvo nušautas per specialią operaciją, kurios metu buvo šturmuojama organizacijos būstinė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2. Mohammadas Najibullah Ahmadzai (1947 – 1996)

Najibullah (nuotr. Wikipedia)Najibullah (nuotr. Wikipedia)

Ahmadzai buvo paskutinis Afganistano prezidentas iki Talibano revoliucijos. Prezidentu jis tapo paskutiniais Sovietų invazijos metais. Nors jis sugebėjo atlaikyti paskutinius karo metus, jis palūžo pilietinio karo prieš Ahmado Shaho Massou metu. Najibullah atsisakė palikti Kabulą, tikėdamas, kad Talibanas jo nelies. Vietoje to Talibano kovotojai nužudė Najibullah ir išniekino jo kūną, nukirsdami jam lytinius organus.

1. Abu Musabas al-Zarqawi (1966 – 2006)

Zarqawi (nuotr. Wikipedia)Zarqawi (nuotr. Wikipedia)

Ilgą laiką sklido gandai, kad vadinamasis Al Qaedos emyras yra negyvas, tačiau jis sugebėjo ir toliau organizuoti teroristinius išpuolius, sprogdinimus ir egzekucijas Irake. Galiausiai, 2006 metais al-Zarqawi buvo nukautas Jungtinių Valstijų oro pajėgų antskrydžio metu.

Taip pat skaitykite:

Diktatorių kapavietės: pasekėjų traukos centras ir priešininkų vandalizmo taikinys? (foto)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų