REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Šeštadienio popietę į Klaipėdoje esančią „Švyturio areną“, kurioje vyko keturioliktas Darbo partijos (DP) suvažiavimas ir aštuntojo gimtadienio šventė, suplaukė daugiau nei 5000 narių ir gerbiamų svečių iš visos Lietuvos.

REKLAMA
REKLAMA

DP pasveikinti atvyko dviejų ambasadų atstovai – Kinijos Liaudies Respublikos nepaprastasis ir įgaliotas ambasadorius J.E. p. Mintgtao Tong ir Rusijos Federacijos ambasados generalinio konsulo patarėjas Vladimir Novikov, be to, tokie gerbiami svečiai kaip Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, Liberalų ir centro sąjungos pirmininko pavaduotojas Artūras Melianas, Lietuvos socialdemokratų partijos, LSDP frakcijos seime seniūno pavaduotoja Irena Šiaulienė, Lietuvos Liaudies partijos pirmininkė Kazimiera Danutė Prunskienė, Lietuvos centro partijos pirmininkas Eugenijus Skrupskelis, Lietuvos lenkų rinkimų akcija, Vilniaus miesto mero pavaduotojas Jaroslav Kaminski.

REKLAMA

Kitų organizacijų atstovai taip pat pamalonino „darbiečius“ savo apsilankymu. Čia atvyko Lietuvos žuvininkystės produktų gamintojų asociacijos pirmininkas Alfonsas Bargaila ir Lietuvos elektros energetikos gamintojų asociacijos prezidentas Algimantas Zaremba bei Jungtinės Profesinės Sąjungos pirmininkas Arvydas Dambrauskas.

Suvažiavimo pradžią paskelbė DP partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich, kuris akcentavo skaičių aštuoni kaip amžinybės ženklą. „Gyvuosime amžinai, jei sulaukėme aštuntojo gimtadienio“,  - tvirtino jis.

REKLAMA
REKLAMA

[papildyta 15:30] Mokėjimu rengti linksmybes garsėjantys „darbiečiai“ ir šį kartą nenuvylė publikos surengta įvairiapusiška muzikine programa.

Specialiai į DP suvažiavimą atvyko legendinė anglų roko grupė „Electric Light Orchestra“. Jau trisdešimt penkerius metus simfoninio roko stiliaus muziką grojanti grupė atliko kelioms kartoms žinomus kūrinius ir surengė nepakartojamą muzikos ir šviesos spektaklį.

Atlikėjai įaudrino susirinkusius, kurie sugužėjo arčiau scenos ir ėmė šokti rokenrolą.

[papildyta 14:45] Tik pasirodęs scenoje S. Donskovas kaip mat subūrė žmones šokiui. Po dainos jis užleido sceną jaunam merginų trio „Trylika“, kuris, pasak V. Uspaskicho, simbolizuoja DP dėmesį jauniems žmonėms ir juos kankinančioms problemoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes norime, kad jaunimui būtų gerai, kad jis neemigruotų, todėl palaikykite šią jauną grupę“, - sakė trumpam scenoje pasirodęs DP pirmininkas. Taip pat jis pridūrė, kad „Trylika“ lydės „darbiečius“ visos rinkiminės kampanijos metu, tik grupės pavadinimą reikės sugalvoti dinamiškesnį, nes skaičius trylika nieko gero nežada.

Po kelių merginų dainų į sceną sugrįžo S. Donskovas ir, pasikvietęs ant scenos vieną moteriškę iš salės, surengė komišką dainavimą duetu.

Jau kurį laiką Vilniuje gyvenanti ir kurianti talentinga atlikėja Veronika Gordijevskaja iš Baltarusijos romantiškai nuteikė publiką savo melodingomis ir nuoširdžiomis dainomis rusų kalba.

REKLAMA

[papildyta 13:38] Po šventiškų sveikinimo kalbų, įkvepiančios DP pirmininko kalbos ir sociologės Rasos Ališauskienės pranešimo apie DP rinkėjų portretą, buvo pristatyti visi DP kandidatai vienmandatėse rinkimų apygardose.

Oficiali renginio dalis buvo užbaigta Simono Donskovo daina „Ilgiausių metų“, dideliu DP tortu, kurio, anot V. Uspaskicho, turi užtekti visiems svečiams, ir fejerverkais.

Taip pat V. Uspaskich pridūrė, kad visų autobusais atvykusių svečių kelionės atgal namo metu laukia užkandžiai ir vaišės.

REKLAMA

Po trumpos pertraukos turėtų įvykti šventinis DP koncertas. „Švyturio arenos“ sceną uždegs legendinis atlikėjas ir scenos vilkas Simonas Donskovas, jaunimo grupė „Trylika“, atlikėja Veronika iš Baltarusijos ir specialiai į suvažiavimą pakviesta simfoninio roko grupė iš Birmingamo „Electric Light Orchestra“.

Gyventojų apklausos Darbo partijai palankios

Sociologė Rasa Ališauskienė parengė pranešimą pagal DP užsakytą apklausą apie artėjančius rinkimus. Ji susirinkusiems parodė prezentaciją, kurioje atsispindėjo svarbiausi skaičiai ir rodikliai, į kuriuos reikėtų orientuotis rinkiminės kampanijos metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Ališauskienė pabrėžė, kad sakys teisybę, kuri bus „ne tik maloni“.

Nuo geros žinios pradėjusi, sociologė patikino, kad partijų elektorato dinamika DP yra labai teigiama. „Iš didžiųjų partijų nuo praėjusių rinkimų labiausiai augo DP palaikymas“, - apklausos duomenimis rėmėsi sociologė.

Tačiau apklausos taip pat parodė, kad šiuo laikotarpiu rinkėjai yra itin pasyvūs, todėl didelė tikimybė, kad pusė tų, kurie tikina „kad greičiausiai dalyvaus rinkimuose“, iki rinkimų taip ir neateis.

„Jei rinkimai vyktų šiandien, ateitų tik 42% žmonių, tai nėra gerai, nes simpatija nevirsta veiksmu“, - pabrėžė R. Ališauskienė.

REKLAMA

Taip pat moteris įvardijo, kad 6,5 iš 10 žmonių mano, kad dabartinė valdančioji dauguma nebeturėtų valdyti ir tik 1 iš 10 žmogus yra patenkintas valdančiųjų dauguma.

„Nepasitenkinimas kyla dėl to, kad valdantieji nesprendžia žmonių problemų, o problemos yra šios: nedarbas, emigracija, maži atlyginimai, maisto kainų augimas, valdžios korupcija“, - dėstė sociologė.

Apklausų metu žmonės įvardijo tokias stipriausias DP savybes kaip stiprūs lyderiai, stipri komanda ir bendravimas ir paprastų žmonių problemų supratimas.

REKLAMA

Anot R. Ališauskienės, apklausos parodė, kad permainų nenori tik Tėvynės Sąjungos rinkėjai, o visi kiti permainų nori ir nėra „užsikonservavę“.

Analizuodama DP rinkėjų portretą, moteris patikino, kad DP šalininkų sudėtis atitinka Lietuvos gyventojų portretą, o kitos partijos turi daugiau rinkėjų tarp vyresnių žmonių, kaimo gyventojų ar kitos tautybės žmonių.

Bendras DP perspektyvas sociologė įvertino labai teigiamai ir pabrėžė, kad tokios išvados daromos remiantis ne jos asmenine nuomone, o gyventojų apklausomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikinimas iš Briuselio

Vytautas Gapšys perskaitė iš Briuselio atkeliavusį Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos pirmininko Guy Verhofstadt sveikinimą DP ir jos pirmininkui:

„Europa šiuo metu yra rimčiausioje krizėje, kuri apėmė visus piliečius ir pastūmėjo juos į protekcionistinę poziciją. Europai reikia pasiryžimo šiandien daugiau nei bet kada, todėl reikia skatinti augimą ir piliečių gerovę, integraciją. Mums didelė garbė dirbti su nuostabiu kolega Viktoru Uspaskich. Žavimės juo, gerbiame ir balsavome prieš jo imuniteto naikinimą. Mes visada būsime sąjungininkais nuolatinio teisingumo ieškojime“.

REKLAMA

Kitų partijų atstovai žavėjosi DP veikla

Svečiai vienas po kito lipo į sceną ir sveikino DP pirmininką ir visus susirinkusius su gimtadieniu, pabrėžė partijos liberalių idėjų amžinumą ir linkėjo ilgo gyvavimo, be to, prognozavo partijai pergalę Seimo rinkimuose.

Artūras Melianas pabrėžė partijos idėjų liberalumą ir neslėpė vilčių, kad tikisi jo partijos palaikymo  liberaliuose sprendimuose.

„Rimtai ir svariai oponuojate Seime, noriu palinkėti, kad opoziciniame kare nepamirštumėte, kad jums gali tekti laikyti Vyriausybės vairą ir reikės vykdyti tuos pasiūlymus, kuriuos šiandien pateikiate“, - sakė jis.

REKLAMA

Klaipėdos meras sutiko su DP pirmininko jubiliejaus palyginimu su amžinybe ir ilgu gyvenimu. „V. Uspaskich bene geriausiai grojantis ir šokantis pirmininkas iš visų Lietuvoje, todėl meniškai pažvelgsiu į tai. Aštuoni - tai oktava muzikoje, kuri apima visus gamos garsus ir reiškia pilnatvę, darną, harmoniją. Jūsų partija sulaukė visų šių epitetų.  Tai partija, su kuria galima kalbėti, diskutuoti, ginčytis, o tai - rimtos brandžios politinės jėgos ženklas“,  - kalbėjo jis.

LSDP atstovė I. Šiaulienė pratęsė amžinybės ženklo temą. „Prie nykiai mėlyno jūsų partijos simbolio norisi įpinti raudonos spalvos. Esame sėkmingai bendradarbiavę. Yra per daug konservatorių įpiltos druskos į Lietuvos gėlyną, todėl reikia sujungti pastangas tų, kurie geba sėkmingai ir atsakingai tvarkyti Lietuvos ūkį“.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris prisiminė vokiečių rašytojo Gėtės žodžius: „Gėlynu virs dirvožemis sūrus, jei iki galo mokėsi būti tu kantrus“ ir pridūrė, kad abiejų partijų sąjunga gali paversti Lietuvą vėl žydinčių gėlynu.

Darbo Partijos suvažiavimas (nuotr. BFL)Darbo Partijos suvažiavimas (nuotr. BFL)

Po šių žodžių I. Šiaulienė ir V. Uspaskich apsikeitė simboliniais raudonais ir mėlynais partijų šalikėliais ir sulaukė salės palaikymo ovacijomis.

Kazimiera Prunskienė sveikinimą pradėjo nuo to, kad yra linkusi kritikuoti, o DP jai visada norėjosi mažiausiai kritikuoti.

„Norėčiau jus vadinti bendraminčiais, nes vykdote politiką, kuri man labai artima. Jūs turite verslo liberalių idėjų ir verslo sąlygų gerinimo minčių, bet nepamirštate ir valstybės socialumo. Mus sieja bendras supratimas, kad negali žiūrėti tik į vieną pusę – tik verslą ar sociumą, rytus ar vakarus“, - dėstė ji ir palinkėjo sėkmės stovint ne ant vienos kojos, o ant dviejų.

E. Skupskelis pabrėžė modernaus centrizmo idėjas, kurios pasaulio centru pripažįsta ne tą vietą, kurią nurodo pasaulio bankas, o tą, kur yra mūsų namai, ir prakalbo apie valstybės atkūrimą. „Čia matau daug jaunų veidų, šaunu ir malonu, nes Lietuvai reikės naujų signatarų“.

REKLAMA

Tvarkos ir Teisingumo (TT) partijos pirmininko pavaduotojas A. Razvadauskas palinkėjo partijai naujų idėjų, racionalių sprendimų, kurie būtų naudingi Lietuvai ir visiems gyventojams. „Tikimės, kad po Seimo rinkimų galėsime dirbti bendrai Lietuvos labui“.

TT atstovas DP pirmininkui kaip dovaną įteikė simbolinį darbo įrankių komplektą.

Užlipęs ant scenos Vilniaus mero pavaduotojas J. Kaminski prisipažino, kad norėjo prieš suvažiavimą pasakyti DP pirmininkui porą žodžių asmeniškai, tačiau jis atsakė, kad jo partija yra demokratiškiausia pasaulyje, todėl galima viską sakyti garsiai ir nieko už tai nebus.

„Aš jau antrame suvažiavime, užteks posėdžiauti, laikas imti valdžią į savo rankas. Mums gerai sekasi Vilniaus miesto taryboje, gerai bendradarbiaujame ir darome atsvarą bet kuriai politinei jėgai. Seime mes esame opozicijoje, todėl tai reikia keisti. Dabar matomas tik negebėjimas valdyti šalį, todėl turime pakeisti situaciją, turiningai diskutuodami ir priimdami teisingus sprendimus“, - ragino jis.

V. Uspaskich pažadėjo pergalę rinkimuose

Darbo Partijos suvažiavimas (nuotr. BFL)Darbo Partijos suvažiavimas (nuotr. BFL)

Savo sveikinimo kalboje partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich dar kartą paminėjo skaičių aštuoni, kuris reiškia amžinybę, kurią galima susieti su amžinu partijos idėjų gyvavimu.

REKLAMA

„Mūsų partijos gyvenimą galima palyginti su 8 balų žemės drebėjimu,  bet mes vis tiek jį atlaikėme ne blogiau nei ištvermingieji japonai“, - pažymėjo DP lyderis.

V. Uspaskich kalbėjo apie tai, kad partijos misija nėra lengva, tačiau bendromis pastangomis pavyksta atkreipti vis daugiau kompetentingų ES institucijų dėmesio į sovietinių laikų palikimą Lietuvoje – uzurpuotą politinę sistemą.

„Aš nuoširdžiai tikiu, kad tai, ką mes darome, ir yra mūsų valstybės vedimas civilizuotu demokratinės, teisinės valstybės keliu“, - vylėsi jis.

DP pirmininkas neslėpė, kad visada pabrėžia partijos vaidmenį dėl to, kad Lietuvoje daugiau nėra nė vienos partijos, kuri kalbėtų apie visuomenėje ir šalyje vyraujančias problemas garsiai ir galėtų pasigirti žmonių pasitikėjimu. V. Uspaskich pabrėžė, kad būtent DP turi prisiimti sau didesnę atsakomybę už tvarką ir kovoti su šalį žlugdančiomis negerovėmis.

Kovą per artėjančius rinkimus į Seimą jis prilygino gyvybės ir mirties klausimui, nes būtent tada tradicinės partijos turėtų prarasti savo pozicijas, priešingu atveju, jaunoms partijoms pralošus rinkimus susiklostytų sunkiai pataisoma situacija, kuri vestų prie dvipartinės sistemos. „Tokios sistemos atstovai jau įrodė, kad jie sunkiai supranta, kaip reikia valdyti šalį“, - konstatavo V. Uspaskich.

REKLAMA

DP lyderis apžvelgė naują partijos programą ir pažadėjo, kad kitais metais DP bus valdžioje, o Lietuvos valdymas bus daug efektyvesnis.

Anot jo, svarbu priimti kompleksinį veiksmų paketą, į kurį įeitų priemonės, padėsiančios nugalėti nedarbą, sumažinti šešėlinę ekonomiką, paskatinti nacionalinių prekių vartojimą, palengvinti konkurenciją su importu, demonopolizuoti mažmeninę prekybą, užtikrini tvirtas socialines garantijas, sveikatos apsaugą ir jos prevenciją, švietimo kokybę ir jo skatinimą, stiprią energetiką, ekologiją. Be to, ideologizuota vidaus ir užsienio politika turi būti pakeista į pragmatišką, tuo pačiu nepažeidžiant pagrindinių Lietuvos vertybių, kitaip neracionali ir neįgali ekonomika Lietuvą nustums į dar didesnę prarają ir priklausomybę. Anot jo, taip pat labai svarbu padėti atkurti žmonių pasitikėjimą savo valdžia ir valstybe, į kurią norėtų grįžti emigravę tautiečiai.

„Turbūt daug kas prisimena mano pasakytus žodžius: „aš antisisteminis“ ir negyvenu stereotipais – tai svetimas gyvenimas. Aš noriu gyventi savo gyvenimą, tokį, kuris nedaro žalos ir skriaudos kitam žmogui, kuris netrukdo vystytis valstybei, o visa kita – mano reikalas. Būtent tokiu keliu vedu DP, būtent todėl mums stereotipai yra nepriimtini. Deja, Lietuvos valstybė ir žmonės kenčia tik todėl, kad valdantieji tais stereotipais vadovaujasi nuolat“, - neslėpė nusivylimo V. Uspaskich.

REKLAMA

Taip pat DP pirmininkas piktinosi noru dabartines skolas užkrauti ateities kartoms. „Dabartinės bukos valdžios kadencijos pasekmes teks srėbti ir mūsų proproproanūkiams. Mes, demokratinės valstybės pasekėjai, turime ne karą skelbti, ne barikadas statyti, o daugiau laiko skirti rinkimams, ne tik patys balsuoti, bet ir atvesti po šimtą rinkėjų ir įtikinti juos pasinaudoti savo teise renkant valdžią, kuri palengvintų savo vaikų likimą“.

Kaip vieną svarbiausių valdžios užduočių V. Uspaskich įvardijo palankių sąlygų kūrimą verslui, kuris sukurtų kuo daugiau darbo vietų. Turėdamos sąlygų dirbti pilnu pajėgumu, įmonės ne tik sukurtų darbo vietų, bet ir išstumtų importą iš vidaus rinkos ir taip padidintų valstybės valiutos atsargas, kurios yra ekonomikos stabilumo garantas. „Nacionalinio produkto vartojimo skatinimas – DP prioritetas“, - pabrėžė jis.

V. Uspaskich savo įkvepiančią kalbą pabaigė DP narių raginimu padėti užtikrinti, kad rinkimų dieną dalyvautų rekordinis balsuojančių skaičius, nes viena trečioji visos Lietuvos gyventojų negali spręsti, kas turi būti valdžioje.

„Pergalė bus pasiekta tada, kai tai pajaus kiekvienas partijos narys, ne tik jos vadovai! O mūsų partijos pergalė bus tada, kai kiekvienas už mus balsavęs rinkėjas pajaus naudą, savo gyvenimo lygio pagerėjimą ir pagarbą iš savo valdžios“, - reziumavo DP lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų