REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Virgilijaus Aleknos įpėdiniu vadinamas perspektyviausias Lietuvos disko metikas Andrius Gudžius triumfą pasaulio jaunimo čempionate jau pamiršo – trauma, prasti rezultatai ir sukurta šeima nuleido dvidešimtmetį ant žemės.

REKLAMA
REKLAMA

„Perspektyviausias Lietuvos disko metikas“, „Virgilijaus Aleknos įpėdinis“ – tokiais epitetais pastaraisiais metais buvo apibūdinamas iš mažo Vilkijos miestelio kilęs A. Gudžius. Tvirto stoto 199 cm ūgio ir 130 kg svorio vaikinas seka geriausių Lietuvos disko metikų – Romo Ubarto, Virgilijaus Aleknos bei savo trenerio, daugkartinio Lietuvos čempiono Vaclovo Kidyko – pėdomis.

REKLAMA

Daugelį mūsų šalies jaunių ir jaunimo rekordų disko metimo sektoriuje pagerinęs A. Gudžius labiausiai Lietuvą pradžiugino pernai, kai Kanadoje iškovojo pasaulio jaunimo čempionato aukso medalį. Tačiau nuo to laiko jaunuolio karjera ėmė strigti.

Prieš pusę metų A. Gudžius sukūrė šeimą ir kartu su žmona Dovile augina sūnų. Kauno rajone dviejų kambarių bute įsikūręs disko metikas neišvengė ir traumų. Rimčiausia – kairiojo blauzdikaulio skilimas, dėl kurio jis nesugebėjo tinkamai pasirengti šią vasarą vykusioms Europos iki 23 metų lengvosios atletikos pirmenybėms.

REKLAMA
REKLAMA

Čekijoje vykusiose varžybose A. Gudžiaus mestas diskas skriejo vos 56,58 m ir lietuvis turėjo tenkintis 13-a vieta. „Gal ir gerai, būčiau nosį užrietęs. Kamavo traumos ir žinojau, kad labai aukštų rezultatų nepasieksiu. Bet toliau sportuoju ir stengiuosi. Svarbiausia, kad sveikatos būtų“, – sakė Lietuvos kūno kultūros akademijoje trenerio specialybę studijuojantis dvidešimtmetis.

Andrius Gudžius (nuotr. Fotodiena.lt/Alfredo Pliadžio)Andrius Gudžius (nuotr. Fotodiena.lt/Alfredo Pliadžio)

Čempionui – daugiau dėmesio

– Įsimintiniausią pergalę pasiekei pernai vykusiame pasaulio jaunimo čempionate Kanadoje, kai numetęs 1,75 kg diską 63,78 m iškovojai auksą. Ar tikėjai kad į Lietuvą grįši su čempiono titulu?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Pusę metų gyvenau su ta mintimi. Esu toks žmogus, kad sau keliu kuo aukštesnius tikslus ir stengiuosi juos įvykdyti. Jeigu važiuosiu į varžybas ir galvosiu „na gal laimėsiu medalį“, tada gal laimėsiu, o jei važiuoji su mintimi, kad reikia laimėti, tai ir stengiesi labiau. Tiesa pasakius, tuo metu tikrai nesitikėjau tapti pasaulio čempionu, nes kvalifikacijoje pirmuoju bandymu nuskraidinau 55,57 m, o antruoju peržengiau sektoriaus ribą. Tai man vos garantavo vietą geriausiųjų dešimtuke.

– Ką pačiam reiškia laimėjimai disko sektoriuje?

– Kasdieniame gyvenime man titulai nieko neduoda. Varžybose į tave kitaip žiūri organizatoriai ir varžovai, pristato kitaip, daugiau palaikymo sulauki.

REKLAMA

– Ką įvardintumei savo pagrindiniais mokytojais? Iš ko sėmeisi daugiausiai patirties?

– Mano didžiausi mokytojai - treneriai Vaclovas Kidykas ir Albinas Miliauskas, o technikos elementų aš mokausi iš begalės žymių, elitinių disko metikų, taip pat iš Virgilijaus Aleknos.

A. Gudžius ir V. Alekna (nuotr. asm. archyvo)A. Gudžius ir V. Alekna (nuotr. asm. archyvo)

– Esi lyginamas su dukart olimpiniu čempionu Virgilijumi Alekna. Ką tau tai reiškia?

– Tokie palyginimai man papildomą atsakomybės naštą užkrauna: žmonių akys per varžybas truputį labiau į mane krypsta. Jei rezultatai geri – žmonės pagiria, o jei prasti – įvairių kalbų kyla. Sunku kažką dabar pasakyti, nes esu dar labai jaunas. Lietuvoje esu lyginimas, nes daugiau tokių kaip aš mažai yra.

REKLAMA

– Ar sulauki patarimų, pamokymų iš paties V. Aleknos?

– Kai susitikdavome dažniau gaudavau, o dabar pasimatome tik per svarbias varžybas. Aptariame kai kuriuos technikos niuansus. Džiaugiuosi, gaudamas patarimų, nes jie labai vertingi.

– Esi jaunas, bet jau nemažai pasiekęs sportininkas. Ar nekamuoja žvaigždžių liga?

– Žvaigždžių liga jau persirgau (juokiasi). Vaikščiojau galva iškėlęs, dariausi į šonus ar visi mato. Bet mane greitai „nuleido“ ant žemės treneris, tėvai ir nesėkmingas rezultatas. Šia liga persirgau, kuomet 2007 metais pasaulio jaunimo iki 18 metų čempionate Prahoje iškovojau bronzos medalį. Po šių varžybų keliavau į kitas ir likau tik penktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– O apie 2012 metų Londono olimpines žaidynes pasvajoji?

– Žinoma, laukia net tik olimpiada, bet ir Europos čempionatas. Iki olimpinių žaidynių dar šiek tiek trūksta – dar neįvykdėme normatyvo (A normatyvas – 65 m). Norėčiau patekti į finalą, tačiau susirinks elitiniai metikai, todėl bus labai sunku.

A. Gudžius su treneriu V. Kidyku (nuotr. asm. archyvo)A. Gudžius su treneriu V. Kidyku (nuotr. asm. archyvo)

Krepšinio kamuolį iškeitė į diską

A. Gudžius disko metimo sektoriuje sukasi jau šešerius metus. Nuo tos akimirkos, kai jaunąjį atletą Kauno rajone, Vilkijos miestelyje, netikėtai atrado ir pasukti į lengvąją atletiką įkalbėjo treneriai A. Miliauskas ir V. Kidykas.

REKLAMA

„Nuėjome į Vilkijos mokyklą ir pastebėjome jį, berods, per ilgąją pertrauką. Aš, kaip aukštas žmogus, nepastebiu žemesnių už save. Bet mano kolega A. Miliauskas Andrių pagavo už peties ir paklausė: „Vaikine, stok. Ar sportuoji kur nors?“ Šis atsakė: „Taip, sportuoju, krepšinį žaidžiu.“ Paklausėme, kiek laiko krepšinį žaidžia, tai atsakė, kad kelis mėnesius. Bandėme į lengvąją atletiką pervilioti, bet iš pradžių nesutiko. Šiaip ne taip pavyko privilioti į Kauną. Iš pradžių Andrius stūmė rutulį, bet vėliau pagalvojau, kad neblogas disko metikas turėtų būti“, – pirmuosius A. Gudžiaus karjeros žingsnius prisiminė treneris V. Kidykas.

REKLAMA

Buvęs disko metikas, o dabar jau treneris sako, kad auganti žvaigždė jau „išsilakstė“ ir viską daro, kad pasiektų aukščiausių rezultatų: „Andrius labai darbštus. Be to jam nebe šėlionės galvoje, kadangi sukūrė šeimą.“

Anot V. Kidyko dabar pagrindinis jo auklėtinio tikslas – įšokti į olimpinį traukinį, o tam reikia diską mesti 65 metrus ir įvykdyti olimpinį A normatyvą. „Kaupiame jėgas, ruošiamės, prieš akis dar visas sezonas. Sistemingai dirbame, blauzdikaulio jau nebeskauda. Turėtume pasiekti užsibrėžtą tikslą“, – tikino treneris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TIK FAKTAI

Šv. Valentino arba Įsimylėjėlių dieną – vasario 14-ąją – gimęs 199 cm ūgio 130 kg svorio dvidešimtmetis A. Gudžius įvairiose jaunių ir jaunimo amžiaus grupėse pagerino jau 13-a Lietuvos disko metimo rekordų. 2010 metais Kaune vykusiame miesto lengvosios atletikos čempionate jis 2 kg diską numetė 61,85 m ir pasiekė Lietuvos devyniolikmečių bei asmeninį rekordą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų