REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkijos leidinys Milliyet pareiškė, kad disponuoja slaptu bendru Irano ir Sirijos strateginiu planu užsienio intervencijos atveju. Pasak šio plano, būtų smogta Izraeliui, Turkijai ir JAV karinėms bazėms Artimuosiuose Rytuose.

REKLAMA
REKLAMA

Iranas ir Sirija planuoja šešis pagrindinius kovos frontus, praneša portalas Topwar.

Irano ir Sirijos sąjungininkais turi tapti kurdų kovotojų daliniai, kuriuos Teheranas ir Damaskas planuoja apginkluoti. Tokiu būdu Turkijai bus smogta iš karto trimis frontais – nuo sienos su Sirija, Iraku ir Iranu. Tuo pat metu sukilimą pradės Turkijos pietryčiuose esantys kurdai. Kurdų taikiniais taps Turkijos kariuomenė bei JAV karinės bazės Turkijos teritorijoje. Esant būtinybei, prie kovos prisidės ir Irano bei Sirijos sausumos karinės pajėgos.

REKLAMA

Prasidėjus kariniams veiksmas, HAMAS grupuotė turės destabilizuoti situaciją Sueco kanalo apilinkėse. Jų užduotis – sustabdyti JAV ir Europos Sąjungos ginkluotės tiekimą per šį strategiškai svarbų kanalą. Pietuose jų veiksmus turės dubliuoti islamistai iš Jemeno ir Somalio, kurie sieks užblokuoti kelią per Raudonąją jūrą.

Persų įlankos rajone Irano jūrinės pajėgos atakuos prekybinius ir krovininius laivus, gabenančius naftos ir kitokius išteklius. Pasauliui bus suduotas smūgis – staigiai pakils naftos kainos, JAV ir Europos Sąjungos šalių ekonominė padėtis kompolikuosis.

REKLAMA
REKLAMA

Proiranietiškos grupuotės tuo pat metu puola JAV karines bazes Bahreine, Katare ir Jungtiniuose Arabų Emiratuose. Šiose valstybėse išdėstytos vienos iš svarbiausių karinių bazių regione, į kurias JAV investavo daugybę milijonų. Ten taip pat yra išdėstytos didžiausios kuro atsargos.

Irano specialiosios pajėgos padeda organizuoti didelio masto atakas prieš NATO pajėgas Afganistane. Teheranas remia kovojančius prieš JAV ginklais ir finansiškai.

Libane mobilizuojasi Hezbollah organizacija, kuri užima visą Libano teritoriją ir pradeda karinius veiksmus prieš Izraelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Izraelį puola ir HAMAS, prie kovos prisijungia ir Sirijos kariuomenė.

Kol kas sunku pasakyti, kiek rimtas ir autentiškas yra šis planas. Neatmetama galimybė, kad šis informacijos nuotekis yra skirtas plačiai auditorijai – tokiu būdu gali būti siunčiamas signalas Izraeliui, JAV ir visasm Vakarų pasauliui, kad Iranas ir Sirija nesiruošia kariauti pagal jau tradicine tapusią schemą – gynyba savo teritorijoje prieš išorinės jėgos puolimą.

Šis signalas reiškia, kad vietoje pasyvios gynybos Iranas ruošiasi smogti rimtus atsakomuosius smūgius, o Vakarams Irano ir Sirijos nepavyks įveikti po vieną, nes teks pradėti didelio masto karą milžiniškoje teritorijoje nuo Šiaurės Afrikos iki pat Afganistano.

REKLAMA

Vis dėlto neatmetama galimybė, kad tokią informaciją galėjo paskleisti ir patys Vakarai, siekiantys kurti atitinkamą Irano ir Sirijos įvaizdį – monstrai, pasiruošę agresijai ir bet kokiems veiksmams, siekiant išgelbėti diktatūrinius režimus.

 

TATENA organizacijos paviešintas pranešimas apie Irano branduolinę programą ir toliu kursto aistras. Tarptautinių santykių diskurse dominuoja potencilių karinių smūgių prieš Teherano branduolinius objektus motyvas.

Pasirodė pranešimų, kad Izraelis ruošiasi pradėti karinę operaciją dar iki Kalėdų. JAV neišvengiamai turės palaikyti žydų ataką.

REKLAMA

Tuo tarpu Rusija ir Kinija pasisako prieš naujas sankcijas Iranui. Rusija TATENA ataskaitą pavadino šališką, o galimus smūgius Teheranui vadina „klaida“.

Irano atstovai pareiškia, kad nekreips dėmesio į melagingą TATENA pranešimą, Izraeliui ir Vakarams karinių smūgių atveju pagrasino „apokaliptinėmis pasekmėmis“.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas dar kartą pagrasino Izraelio sunaikinimu, teigdamas, kad Izraelio valstybė yra dirbtinis darinys, neturintis teisės egzistuoti. Jo teigimu, anksčiau ar vėliau Izraelis vis tiek bus sunaikintas, ir tai atsitiks labai greitai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat skaitykite:

Sovietų mokslininkas neigia padėjęs Iranui kurti branduolinį ginklą

Izraelis smogs Iranui dar iki Kalėdų

Rusija gina Iraną: TATENA pranešimas yra šališkas

Iranas vėl pagrasino Izraelio sunaikinimu

TATENA pranešimas: ar Iranas jau turi branduolinių ginklų? (papildyta 11:57)

Prancūzija prieštarauja bet kokiam Irano puolimui

Rusijos mokslininkas padėjo Iranui kurti branduolinį ginklą

Trečiadienį Iranas bus priremtas prie sienos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų