REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos korporacija „Roskomos“ vis dar negali užmegzti dvikrypčio radijo ryšio su aplink Žemę skriejančiu kosminiu aparatu „Phobos-Grunt“, kurio dėl gedimo ar programinės įrangos klaidos nepavyko nukreipti į Marsą, pranešė Rusijos naujienų agentūra  „Interfax“. Pasak nepriklausomų ekspertų, su kiekvienu apsisukimu aplink Žemę šio aparato orbita žemėja, o greitis lėtėja. Už maždaug 5 - 10 dienų jis gali nukristi į Žemę.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl didelės masės (daugiau nei 12 tonų) ir didelio nepanaudoto itin nuodingo raketinio kuro kiekio tai grėstų didžiausia katastrofa visų kosminių skrydžių istorijoje, mano JAV ekspertas.

REKLAMA

Pasak „Roskomos“ atstovų, iki šiol su „Phobos-Grunt“ palaikomas tik vienkryptis radijo ryšys, kuriuo iš kosminio laivo gaunami telemtrijos duomenys. Užmegzti dvikrypčio ryšio, kad būtų galima įkelti naują skrydžio koregavimo programą ir kitas valdymo instrukcijas, nepavyko nei vakar, nei šiąnakt. „Interfax“ praneša, kad šiuo metu „Phobos-Grunt“ skrieja vadinamojoje atraminėje orbitoje, iš kurios kosminį laivą dviem manevrais planuota nukreipti į reikiamą skrydžio Marso pusėn trajektoriją. Kadangi nesuveikė „Phobos-Grunt“ orientavimosi pagal žvaigždes ar saulę sistema, manoma, jog kosminį laivą skraidinančioje paskutiniojoje raketos nešėjos pakopoje įvyko techninis gedimas.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu „Phobos-Grunt“ skrieja kartu su raketos nešėjos pakopa, kurioje yra 7 tonos labai toksiško raketinio kuro. Kosminio laivo saulės  baterijų skydeliai neišskleisti, todėl rezervinio maitinimo pakaks vos porai dienų. Neišskleistos ir radijo ryšio antenos, todėl užmegzti dvipusį radijo ryšį neįmanoma, sakoma pranešime.

Apskaičiuotoji dabartinė „Phobos-Grunt“ orbita yra gana žema: 208 km žemiausiame ir 356 km aukščiausiame orbitos taške. Pasak Rusijos specialistų, tiesioginio pavojaus Tarptautinei kosminei stočiai aparatas nekelia, nes jo orbita žemesnė. Rusijos ekspertų teigimu, tokioje orbitoje nevaldomas „Phobos-Grunt“ gali išlikti 5 - 10 dienų, o po to praradęs greitį įeis į tankiuosius atmosferos sluoksnius ir greičiausiai subyrės, kai kurie jo fragmentai sudegs, o didesnieji nukris į žemę.

Pranešama, kad apskaičiuoti galimą „Phobos-Grunt“ kritimo vietą kol kas labai sunku, šiuo metu žinoma tik tiek, kad tai gali būti rajone, esančiame tarp 52 laipsnių šiaurės platumos iki 52 laipsnių pietų platumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų