REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno „Žalgiris“ su kiekvienomis rungtynėmis grimzta į vis gilesnę žaidybinę duobę, sezono startas Lietuvos čempionams buvo nesėkmingiausias per dešimt metų. Žalgiriečiai pralaimėjo visas tris žaistas rungtynes Eurolygoje bei netikėtai suklupo trijuose iš penkių mačų VTB Vieningoje lygoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmą antausį „Žalgiriui“  tėškė Astanos „Astana“ klubas iš Kazachstano VTB Vieningoje lygoje savo arenoje rungtynes laimėjęs 86:78, vėliau sekė pralaimėjimas Eurolygoje rezultatu 74:87 Maskvos CSKA komandai.  Šaltas dušas kauniečiams nepadėjo – kitas Eurolygos rungtynes išvykoje jie pralaimėjo po pratęsimo rezultatu 78: 85 Malagos „Unicaja“ klubui.

REKLAMA

Susitikimas su Žemutinio Naugardo „Nizhny Novgorod“ ekipa „Žalgiriui“ taip pat nesėkmingas – pralaimėjimas rezultatu 86:92. Apmaudo kartėlį reikėjo iškęsti ir po susitikimo su Eurolygos čempionu Atėnų „Panathinaikos“, rezultatas 75:92. Paskutinis smūgis Žalgirio ekipai suduotas Latvijoje, kur Rygos VEF ekipa rezultatu 88:79 šventė pergalę.

„Žalgiris“ – „Krasnyje Krylja“ rungtynės (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)„Žalgiris“ – „Krasnyje Krylja“ rungtynės (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

Naujas treneris, sena tvarka

Nors dar pati sezono pradžia, prie „Žalgirio“ vairo jau spėjo pabuvoti trys treneriai. Po pirmųjų pralaimėjimų dėl prasto žaidimo komandos vadovybė atleido graiką Iliasą Zourosą, komandą treniruoti ėmėsi klubo sporto direktorius Vitoldas Masalskis. Naujo trenerio paieškos šiek tiek užsitęsė, juo tapo Aleksandras Trifunovičius.

REKLAMA
REKLAMA

Visi treneriai, vadovavę komandoms, žaidimo nepagerino. VTB Vieningoje lygoje žalgiriečiai per rungtynės padaro po 15 klaidų,o  vien Sony Weemas per rungtynes pasižymi po 2,8 klaidos.  Eurolygoje prarastų kamuolių skaičius išauga dar labiau – komanda padaro 17 klaidų. Čia lyderis yra taip pat S. Weemsas – 3 klaidos per rungtynes.

Eurolygos rungtynėse žalgiriečiai prastai atakuoja nuo baudų metimo linijos – taiklumas vos  65 proc.  Dvitaškių pataikymas irgi „neblizga“ –  48 proc. Ne visi žalgiriečiai nori dalytis kamuoliu – Eurolygoje komanda atlieka po 12 rezultatyvių perdavimų per rungtynes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į komandą atėjus A. Trifunovičiui žaidimas taip ir nepagerėjo. Rungtynėse su Rygos VEF klubu žalgiriečiai tritaškius metė vos 18 proc. taiklumu, padarė 16 klaidų, blokavo tik vieną varžovo metimą. „Panathinaikos“ „Žalgirį“ privertė suklysti 16 kartų, ekipos žaidėjai surinko vos 68 naudingumo balus.

Aleksandras Trifunovičius (nuotr. Aliaus Koroliovo)Aleksandras Trifunovičius (nuotr. Aliaus Koroliovo)

Legionierių našta

Kai kurie „Žalgirio“ legionieriai nežaidžia taip, kaip iš jų tikėtąsi. Amerikiečių NBA žvaigždė Ty Lawsonas Eurolygoje per rungtynės renka po 9 taškus. VTB lygoje legionierius pelno šiek tiek daugiau – 11 taškų per rungtynes. Kitas legionierius serbas Milovanas Rakovičius žaidimu taip pat nedžiugina. Eurolygoje per rungtynes vidutiniškai renka tik 2 naudingumo balus.

REKLAMA

Dar viena galima „Žalgirio“ pralaimėjimų priežastis – Lietuvos rinktinės žaidėjų nuovargis po praūžusio Europos krepšinio čempionato.  Mantas Kalnietis Eurolygoje ir VTB Vieningoje lygoje per rungtynes pelno po 7 taškus. Paulius Jankūnas Eurolygoje renka vos po vieną tašką, Robertas Javtokas – po 4.

Tačiau kituose klubuose taip pat žaidžia krepšininkai, vasarą visas jėgas atidavę nacionalinėms rinktinėms. Ispanijos rinktinės vedlys, naudingiausias Europos čempionato žaidėjas Juanas Carlosas Navarro „Barcelonos“ klubui per Eurolygos rungtynes pelno po 14 taškų. Tiek pat įmeta Maskvos CSKA klube rungtyniaujanti Rusijos rinktinės žvaigždė Andrejus Kirilenka. Visas jėgas Makedonijos rinktinei atidavęs ir beveik be keitimų čempionate žaidęs Bo McCalebbas pelno po 18 taškų „Montepaschi“ klubui.  Bosnis Mirza Teletovičius, rungtyniaujantis Viktorijos „Caja Laboral“ klube, yra rezultatyviausias Eurolygos žaidėjas – per rungtynes įmeta 22 taškus.

REKLAMA

„Žalgiris“ – „Krasnyje Krylja“ rungtynės (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)Sonny Weemsas (nuotr. Fotodiena.lt/Roberto Dačkaus)

Gynyba be širdies

Dar viena „Žalgirio“ problema – gynyba, konstatuoja buvęs žalgirietis, krepšinio specialistas Sergejus Jovaiša.

„Pirmoji „Žalgirio“ nesėkmių priežastis yra ta, kad rinktinės žaidėjai per vėlai prisidėjo prie komandos ir nedalyvavo rimtame pasiruošime.  Dabar jiems trūksta laiko suderinti komandinius veiksmus, šlubuoja ir asmeniniai rodikliai. Legionieriai yra taip pat blogoje situacijoje.  T. Lawsonas tiesiog laukia, kol pasibaigs NBA lokautas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sunku rungtyniauti, kai nesiseka. Bet manau, kad žaidėjai nepakankamai atsidavę komandai, nes jeigu nesiseka puolime, reikėtų atidirbti bent jau gynyboje. Reikėtų įdėti daugiau širdies aikštėje, juk į savo krepšį praleidžiant 90 taškų, laimėti yra sudėtinga“, – kalbėjo S. Jovaiša.

Ty Lawsonas (nuotr. Fotodiena.lt/Giedriaus Bubliausko)Ty Lawsonas (nuotr. Fotodiena.lt/Giedriaus Bubliausko)

– Į komandą sumaišties įnešti galėjo ir trenerių kaita. Ar jūs pritariate sprendimui atleisti I. Zourosą sezono pradžioje? – paklausėme buvusio „Žalgirio“ krepšininko.

REKLAMA

– I.  Zouroso pradžia buvo bloga dėl tų kelių priežasčių, kurias išvardinau ir nežinau ar treneris per tokį trumpą laiką galėjo ką nors pataisyti. Bet jeigu tokios tendencijos tęsiasi nuo senesnių laikų, komandos vadovai turi teisę ieškoti geresnių sprendimų. Kartais radikalios priemonės pasiteisina, visi laukia pagerėjusio žaidimo.

– Ar jūs manote, kad A. Trifunovičius yra tas žmogus, kuris gali ištraukti „Žalgirį“ iš duobės?

– Mačiau A. Trifunovičiaus darbą Vilniaus „Lietuvos ryte“ ir, mano galva, jis yra puikus krepšinio specialistas. Neabejoju, kad jis gali įveikti šias negandas. Matome ir šviežiausią naujieną, kad trenerių štabą papildė S. Štombergas. Indėlis dedamas, todėl rezultatai turėtų pradėti gerėti. Juk blogiau būti jau nebegali, „Žalgiris“ jau stovi dugne, dabar belieka tik atsispirti.

REKLAMA

–  „Žalgirio“ komandos klaidų vidurkis visuose turnyruose yra nemažas. Kokia galėtų būti to priežastis, galbūt komandos viduje ne viskas yra gerai ar trūksta susižaidimo?

– Tai būdinga ne tik šiam „Žalgirio“ žaidimo periodui, aš tai pastebiu jau labai seniai. Kaip užkeikta. Tiek „Žalgiris“, tiek Lietuvos rinktinė yra lyderiai daugiausiai klaidų padarančių komandų sąraše. Man sunku paaiškinti tokį neigiamą fenomeną. Galbūt trūksta susikaupimo, drausmės, fizinio pasiruošimo. Būna rungtynių, kai jie padaro apie dešimt klaidų, tai yra normalu. Bet kai padaro virš 20 klaidų, tai yra tikrai neatleistina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Kokį likimą Eurolygoje prognozuojate „Žalgiriui“?

– Komanda privalo būti labai susikaupusi, dirbti gynyboje ir atiduoti visą širdį. Kaip kažkada sakė Rimantas Kaukėnas: „mes padėjome savo širdį ant parketo“. Norisi ją pamatyti, tik tada sulauksime pergalių.

„Žalgiris“ – CSKA rungtynės (nuotr. Fotodiena.lt/Giedriaus Bubliausko)„Žalgiris“ – CSKA rungtynės (nuotr. Fotodiena.lt/Giedriaus Bubliausko)

TIK FAKTAI

Kauno „Žalgiris“ Eurolygoje per rungtynes vidutiniškai: pelno 75 taškus (14 vieta), atkovoja 35 kamuolius (5 vieta),  atlieka 12 rezultatyvių perdavimų (18 vieta), perima 6 kamuolius (12 vieta), padaro 16 klaidų (2 vieta).

REKLAMA

Žalgiriečiai Eurolygoje dvitaškius meta 48 proc. taiklumu (18 vieta), tritaškius – 37 proc. (8 vieta), baudų metimų taiklumas – 65 proc. (22 vieta).

Rezultatyviausių „Žalgirio“ žaidėjų Eurolygoje penketukas: S. Weemsas – 19 taškų per rungtynes, M. Popovičius – 11 taškų, T. Lawsonas – 9 taškai, M. Kalnietis – 7 taškai, D. Collinsas – 6 taškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų