REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neretai įgyvendinami miesto tvarkymo projektai miestelėnams sukelia netikėtų rūpesčių, netgi pasipiktinimą, kai rekonstravus gatvę nebeįmanoma įvažiuoti į savo kiemą, griūva sodybos tvora, gatves atskiria tramplinas. Dabar nutiko didžiausias kuriozas – rekonstruojant Tauragės Vytauto gatvę elektros linijos stulpas, stovėjęs Vytauto ir Prezidento gatvių kampe, ant šaligatvio netoli „Sodros“ pastato, atsidūrė važiuojamojoje dalyje! Lyg juoko dėlei, bet turbūt perspėjant vairuotojus apie gatvėje paliktą tykoti pavojų prie stulpo guminėmis juostomis pritvirtintas šalikelėse statomas stulpelis su atšvaitu.

REKLAMA
REKLAMA

Projektuotojai stulpo nepastebėjo

Kolegai fotografuojant tą stulpą pravažiuojantys vairuotojai kraipė galvas, kas taip mandriai gatvėje galėjo įasfaltuoti stulpą. Kol ji buvo duobėta, stulpas stovėjo ant šaligatvio. Rekonstrukcijos metu šaligatvis pagražėjo ir atsitraukė nuo kampo, kad būtų patogiau iš Prezidento gatvės sukti į Vytauto gatvę. Tačiau stulpas liko kėpsoti gatvėje, keldamas pavojų vairuotojams, stebindamas ir juokindamas praeivius.

REKLAMA

Gatvėje kalbinti žmonės dėl to kaltino visus iš eilės: projektuotojus, užsakovus, darbuotojus, atsakingus už techninę priežiūrą, darbų vykdytojus.

– Ar iš lubų jie projektuoja? Savivaldybės specialistai irgi turėtų daugiau kontroliuoti. Kam reikalinga nepigiai kainuojanti techninė priežiūra, jei nieko nemato? Ar darbus vykdantieji neturi proto, jei taip durnai daro? – prisiklausėme įvairiausių replikų.

Labai skaudu, kad šaukštu deguto – gatvėje atsidūrusiu stulpu – gadinama statinė medaus: brangiai kainavęs, Europos Sąjungos lėšomis finansuojamas Vytauto gatvės rekonstrukcijos projektas virsta pajuokos objektu.

REKLAMA
REKLAMA

Šį projektą koordinuojantis savivaldybės Statybos skyriaus vyriausiasis specialistas Aivaras Preikšaitis „Tauragės kurjeriui“ sakė, kad tai atsitiko dėl projektuotojų klaidos – toje vietoje suprojektavo platesnį posūkį į Prezidento gatvę, o projektuodami neatkreipė dėmesio, kad įgyvendinus tokį projektą elektros perdavimo linijos atrama atsidurs važiuojamojoje dalyje.

Apsaugojo – prie stulpo pririšo stulpelį su atšvaitu

Projektą įgyvendinanti firma UAB „Žilinskis ir KO“, dirbanti kartu su UAB „Lemminkainen Lietuva“ viską atliko pagal projektą, nors gatvėje atsidūręs stulpas netelpa į jokias proto ribas. Bet juk sakoma, kad samdytas proto neturi, arba svarbiau viską padaryti laiku, nors vėliau ir reikės perdaryti. Bet formalus požiūris neretai brangiai atsieina – kainuoja pinigų, nervų, o šiuo atveju gali ir skaudi nelaimė atsitikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Problema dėl stulpo iškilo tik prieš mėnesį. Bus parengtas projektas, stulpas perkeltas į šaligatvį. Tai gali užtrukti maždaug mėnesį, nes reikia laikytis terminų informuojant gyventojus apie numatytus darbus, kuriuos vykdant tenka laikinai nutraukti elektros energijos tiekimą.

Pasak A.Preikšaičio, tam papildomų lėšų nereikės, bus naudojamos projekto lėšos. Paklaustas, kodėl padarius klaidą laikinai bandoma reikalą gana keistai pataisyti – prie stulpo pritaisius užmiestyje šalikelėse naudojamą stulpelį su atšvaitu, šis atsakė patarsiąs rangovams, kad tą vietą aptvertų „stop“ juosta. Nemalonią situaciją dėl gatvėje atsidūrusio stulpo pateisino tuo, kad rekonstrukcija dar nebaigta, esą gatvė tebėra statybų aikštelė. Bet ši Vytauto gatvės atkarpa nėra uždaryta, ja važinėja transporto priemonės, todėl į gatvę „išėjęs“ stulpas eismo dalyviams kelia pavojų.

REKLAMA

Kas atsakys, jei dėl to kas nors nukentės – susižeis, žus? Kas mokės už sudaužytus automobilius?

Elektros energijos tiekimo bendrovės AB LESTO Tauragės tarnybos eksploatacinės grupės vadovas Vygantas Skirmantas dėl gatvėje atsidūrusios elektros energijos perdavimo linijos atramos buvo suglumęs.

– Atrama negali stovėti gatvėje, tai pavojinga eismui, – kalbėjo V.Skirmantas ir stebėjosi, kad labai jau neįprastas dalykas nutiko, esą to dar nėra buvę.

Jis teigė žinantis, kad rengiamas projektas atramą iškelti.

Kodėl nieko nepastebėjo užsakovai ir projekto derintojai?

Vytauto gatvę rekonstruoja konkursą laimėjusi UAB „Žilinskis ir Ko“, dirbanti kartu su UAB „Lemminkainen Lietuva“.

REKLAMA

Susisiekus telefonu su šios bendrovės rinkodaros vadovu Aurelijumi Daškevičium jis susidariusią situaciją pakomentavo labai trumpai:

– Pirma, statybininkai privalo dirbti, laikydamiesi projekto, jie taip ir dirbo. Antra, jie visus darbus privalo atlikti numatytu laiku, dėl to jiems taip pat nėra ko prikišti.

Tačiau pažadėjo detaliau pasiaiškinti ir paskambinti. Netrukus paskambinęs sakė, kad statybininkai, maždaug prieš mėnesį pradėję dirbti minėtoje Vytauto gatvės vietoje, pastebėjo projektuotojų klaidą. Dirbo kas numatyta ir kartu buvo pradėtas ruošti stulpo iškėlimo projektas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Dabar vyksta projekto derinimo darbai, renkami parašai, pusė parašų jau surinkta. Ko gero, stulpą perkelti pavyks dar šį mėnesį, – paaiškino ir pridūrė: – Projektuotojai „Panevėžio miestprojektas“ suklydo palikdami stulpą gatvėje. Bet tai turėjo pastebėti visi, kurie derino projektą, taip pat ir policijos atstovai, atidesni galėjo būti ir užsakovai.

„Su projektuotojais – tikra bėda...“

Su savivaldybės administracijos direktoriumi Algirdu Mosėjumi kalbėjomės ne tik apie šį atvejį, kai projektas neatitinka tikrovės, bet ir apie kitus panašius atvejus: rekonstruojant Vytauto gatvę kai kur šaligatviai buvo suprojektuoti per aukšti, gatvė atsidūrė bene 20 cm žemiau Bažnyčių gatvės, Jūros gatvėje dalis gyventojo tvoros atsidūrė po žemėmis ir t.t.

REKLAMA

A.Mosėjus sakė prie šio sąrašo galintis daugiau pridėti – rekonstravus Putinų gatvę kai kurie gyventojai nebegalėjo įvažiuoti į savo sodybas ir pan.

– Su projektuotojais – tikra bėda. Jie projektuoja vadovaudamiesi geodeziniais matavimais. Nežinia, kaip jie ten atliekami, manau, kad dar trūksta patirties, kitos šalys juos atlieka ir vadovaujasi dešimtmečius, o pas mus naujas dalykas, todėl padaroma daug klaidų. Man visa tai jau nusibodo, pasakiau už projektą atsakingam darbuotojui Preikšaičiui, kad rašytų projektuotojams oficialų raštą, kad jie atlygintų už projektą. Bėda dar ir ta, kad pati bendrovė rengė Vytauto gatvės rekonstrukcijos projektą, ta pati vykdo techninę priežiūrą, – kalbėjo savivaldybės administracijos direktorius.

Jovita STRIKAITIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų