REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Danija turi atlikti nepriklausomą, visapusišką ir objektyvų tyrimą apie tai, ar per jos teritoriją JAV nevykdė slapto įtariamųjų ekstremistų gabenimo, teigia „Amnesty International".

REKLAMA
REKLAMA

Danijos užsienio reikalų komiteto pirmininkas paskelbė, kad bus atliekamas tyrimas dėl naujausios ataskaitos apie JAV galimai vykdytus slaptus skrydžius virš Danijos teritorijos. Patikslinama, kad bus tiriami skrydžiai virš Danijai priklausančios Grenlandijos salos. Tyrimą atliks Danijos tarptautinių studijų institutas.

REKLAMA

Institutas peržvelgs anksčiau Danijoje vykusio tyrimo dokumentus. Šiuo tyrimu taip pat buvo siekta išsiaiškinti, ar JAV lėktuvai per Danijos teritoriją negabeno įtariamų ekstremizmu asmenų.

Tačiau Julia Hall, žmogaus teisių gynėja ir kovos su terorizmu ekspertė iš organizacijos „Amnesty International“ teigia, kad neužtenka tik peržvelgti senus tyrimo dokumentus, bet būtina visapusiškai analizuoti galimą neteisėtą asmenų gabenimą per Daniją.

REKLAMA
REKLAMA

Ji teigė, kad nors anksčiau paskelbtose organizacijos ataskaitose šalimis, per kurias galėjo būti gabenami JAV sulaikyti įtariami asmenys, yra Lietuva, Lenkija ir Suomija, naujausi duomenys rodo, kad ir per kitų šalių, taip pat ir Danijos, teritorijas galėjo būti slaptai gabenami žmonės.

Naujausi duomenys, kuriuos atskleidė nevienareikšmiškai vertinamas „Wikileaks“ tinklapis, teigia, kad JAV galėjo gabenti sulaikytus asmenis ir per Danijai priklausančios Grenlandijos teritoriją.

Dalis Danijos politikų taip pat pasisako už tyrimą, ar šalis galėjo būti JAV slaptos programos dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos parlamento, Europos tarybos bei nevyriausybinių organizacijų dokumentai teigia, kad Danijai priklausanti Grenlandija buvo labai svarbi slaptoje JAV programoje. Taip pat teigiama, kad Danijoje galėjo tūpti lėktuvai su CŽV gabentais įtariamais ekstremizmu.

Vis dėlto, ne visi šalies politikai sutinka su tyrimu dėl šalies galimo dalyvavimo slaptame žmonių gabenime. Naujoji Danijos vyriausybė nepritaria tyrimo atnaujinimui.

Danijos užsienio reikalų ministro įsitikinimu, naujas tyrimas būtų per daug brangus.

„Vyriausybė siekia varžyti tyrimą. Politikai nenori suteikti galimybės visapusiškai ir objektyviai ištirti galimą Danijos dalyvavimą slaptoje JAV programoje. Todėl peršasi nuomonė, kad šalies vyriausybė nori nuslėpti vieną ir kitą informaciją apie Danijos pozicijas JAV vykdytoje programoje“, – sakė žmogaus teisių gynėja J. Hall.

„Amnesty international“ ir toliau ragins Danijos vyriausybė išsamiai tirti šalies sąsajas su CŽV vykdytais skrydžiais ir slaptu asmenų gabenimu", – sakė ji.

„Amnesty international": Lietuvoje slepiama tiesa apie CŽV kalėjimu

Tyrimas dėl galimai šalyje veikusių CŽV kalėjimų nebus atnaujintas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų