REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį atidarytas dujotiekis „Nord stream“ padės sustiprinti Europos energetikos saugumą, teigia Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, informuoja „RIA Novosti“.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai ilgai lauktas įvykis, kuris žymi stiprėjančius ryšius tarp Rusijos ir Europos Sąjungos. Šis įvykis sustiprins Europos saugumo režimą, įskaitant energetikos saugumą“, - spaudos konferencijos metu sakė D. Medvedevas.

REKLAMA

Dujotiekis „Nord stream“ yra nutiestas transportuoti Rusijos dujas į Vokietiją Baltijos jūros dugnu. Rusija tiekia iki 30 proc. Europoje sunaudojamų dujų.

11 mlrd. JAV dolerių vertės „Šiaurės srauto“ operatorės - bendrovės „Nord Stream“ bendrasavininkės yra Rusijos „Gazprom“ (51 proc.), Vokietijos „BASF SE/Wintershall Holding GmbH“ ir „E.ON Ruhrgas“ (po 15,5 proc.), Nyderlandų „Nederlandse Gasunie“ ir Prancūzijos „GDF Suez“ (po 9 proc.).

REKLAMA
REKLAMA

Papildyta 16.20 val.

Antradienį  pradėjusį veikti „Nord Stream“ dujotiekį pasveikino politikos ir verslo lyderiai bei pažymėjo, kad šis žingsnis – tai didelis indėlis į ilgalaikį Europos energetinių išteklių tiekimo užtikrinimą. Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas, Prancūzijos ir Olandijos ministrai pirmininkai François Fillon ir Markas Rutte bei Europos sąjungos Energetikos komisaras Günther Oettinger šiandien oficialiai atidarė pirmą 1224 km ilgio „Nord Stream“ dujotiekio liniją, besidriekiančią per Baltijos jūrą. 2012 metais bus atidaryta antroji dujotiekio linija ir kartu vamzdynai galės transportuoti 55 mlrd. kubinių metrų Rusijos dujų Europos sąjungoms šalims per metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į oficialią dujų atitekėjimo per „Nord Stream“ dujotiekį pradžią ant Baltijos jūros įsikūrusiame Lubmine susirinko valstybių vadovai, verslo lyderiai ir dar 420 svečių. Ceremoniją vedė keturių šalių vadovai, kurių įmonės yra „Nord Stream“ akcininkės.

Penkių „Nord Stream“ akcininkių „Gazprom“, „BASF Wintershall“, „E.ON Ruhrgas“, „Nederlandse Gasuine“ ir „GDF SUEZ“ vadovai patvirtino valstybių vadovų žodžius, kad „Nord Stream“ – tai svarbus indėlis į ilgalaikį išteklių tiekimo užtikrinimą. „Nord Stream“ laiku ir nebrangiai  suteikia svarbiausią išteklių tiekimo infrastruktūrą. Be to, šis projektas nereikalauja lėšų iš Europos mokesčių mokėtojų. Penki konsorciumo akcininkai padengia 30 proc. iš 7,4 mlrd. eurų bendrų projekto investicijų, o kiti 70 proc. suteikiami paskolomis iš 30 tarptautinių komercinių bankų.

REKLAMA

Naujos infrastruktūros vertę Europai patvirtino Europos sąjungos Energetikos komisaras Günther Oettinger. „Nord Stream“ yra įtrauktas į ES Transeuropinių energetikos tinklų gaires (TEN-E). 2006 metais Europos Komisija, Europos Parlamentas ir ES Taryba paskelbė, kad šis projektas “atitinka Europos interesus“.

Oficiali ceremonija įvyko Lubmine, kur „Nord Stream“ susijungia su Europos sausumos dujotiekiais „OPAL“ ir „NEL“.

„Rusijos bendrovei „Gazprom“ „Nord Stream“ suteikė saugų, modernų ir efektyvų trečiąjį dujotiekį, tiekiantį gamtines dujas partneriams ir klientams iš ES valstybių. „Nord Stream“ prisidėjo prie „Gazprom“ valdomų dujotiekių, einančių per Ukrainą ir Baltarusiją“, - sakė „Nord Stream“ valdantysis direktorius Matthias Warnig.

REKLAMA

„Nord Stream“ – tai komercinis projektas, paremtas ilgalaikiais bendrovės „Gazprom Export“ tiekimo kontraktais su klientais iš Vokietijos, Danijos, Didžiosios Britanijos, Olandijos, Belgijos, Prancūzijos, Čekijos Respublikos ir kitų šalių.

Ekspertai pritaria, kad Europa susiduria su ilgalaikiu dujų aprūpinimo deficitu. Tarptautinė energetikos agentūra numato, kad gamtinės dujos taps svarbiausiu ES kuru 2030 metais, tačiau vietinė dujų gavyba mažėja. „Norėdami patenkinti augančią gamtinių dujų importo paklausą, mūsų akcininkai įsipareigojo rasti ilgalaikį sprendimą. „Nord Stream" leis Europos rinkai mažiausiai 50 metų turėti pastovią jungtį su didžiuliais Rusijos dujų rezervais. Šis sprendimas – tai vienas iš ilgalaikių ES energetikos saugumo sprendimų“, - sake M. Warnig.

Prieš pradedant statybos darbus 2010 balandžio mėn., „Nord Stream“ investavo 100 mln. eurų į išsamiausius istorijoje Baltijos jūros tyrimus, skirtus vamzdyno tiesimui. Bendrovė tai pat konsultavosi su ekspertais norėdama užtikrinti, kad dujotiekio dizainas, trasa ir veikimas būtų saugus. „Nord Stream“ papildomai investuoja 40 mln. eurų į išsamų aplinkos stebėjimą dujotiekio kelyje Baltijos jūros dugnu tam, kad gamtai nebūtų padaryta žala.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų