REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

D. Cameronas: kodėl Vokietija nedaro daugiau, kad išgelbėtų eurą?

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas viešai išreiškė nepasitenkinimą Vokietijos bandymais gelbėti eurą, rašo „telegraph.co.uk“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot D. Camerono, „sunku suprasti“, kodėl Europos centrinis bankas (ECB), kuris yra smarkiai priklausomas nuo Vokietijos finansavimo, „nedaro daugiau“, kad padėtų skolų slegiamoms valstybėms.

REKLAMA

Sekmadienį Graikijos politikai susitarė suformuoti koalicinę vyriausybę, todėl sustiprėjo viltys, kad tarptautiniai skolintojai išmokės šaliai naują paskolos dalį. Atslūgus nerimui dėl Graikijos euro zonos skolų, krizės centre atsidūrė Italija. Pirmadienį Italijos 10 metų trukmės obligacijų pelningumas pasiekė rekordines aukštumas. Didėjantis pelningumas reiškia, kad Italijai ateityje bus vis sunkiau apmokėti savo skolas.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad D. Cameronas remia planą, pagal kurį ECB Europoje vykdytų pinigų spausdinimo programą, kuri galėtų padėti išgelbėti Italiją ir galimai Ispaniją. ECB smarkiai priklauso nuo Vokietijos finansavimo, tačiau kanclerė Angela Merkel nepritarė tam, kad ECB vaidintų pagrindinį vaidmenį euro zonos gelbėjimo planuose, nes baiminasi išaugsiančios infliacijos.

Tai pirmas kartas, kai D. Cameronas viešai išreiškė nepasitenkinimą Vokietijos sprendimu nepritarti gelbėjimo planui, į kurį būtų įtrauktas ECB.

„Euro zona ir ECB turi remti eurą, o pasaulio veiksmai negali pakeisti konkrečių euro zonos veiksmų“, – pareiškė D. Cameronas ir pridūrė, kad ECB anksčiau jau „kišosi į rinkas“, todėl „sunku suprasti, kodėl ECB nedaro daugiau“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėl savo pasisakymų euro zonos krizės atžvilgiu pats D. Cameronas jau yra susilaukęs kritikos iš Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy. Pastarasis D. Cameronui pasiūlė „užsičiaupti“.

Taip pat skaitykite:

10 svarbiausių euro zonos krizės datų

Skandalas: N. Sarkozy pasiūlė „užsičiaupti“ D. Cameronui

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų