REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Italijos premjeras Silvio Berlusconi sutiko, kad Tarptautinis valiutos fondas (TVF) prižiūrėtų šalies progresą bandant išsivaduoti iš skolų pančių, trečia pagal dydį euro zonos ekonomika vis dar neramina ekonomistus.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies ekonomikos dydis, bankroto atveju, sukeltų daug didesnes ir skaudesnes pasekmes nei Graikijos bankrotas.

REKLAMA

,,Italija yra per didelė, kad griūtų, bet ir per didelė, kad būtų išgelbėta”, - CNBC teigė ,,BofA Merrill Lynch Global Research” atstovas Thanos Vamvakidis.

Šiuo metu Italijos skolos ir BVP santykis yra antras pagal dydį euro zonoje bei šalies politikai stokoja šalies gelbėjimo planų.

Praėjusią savaitę Italijos dešimties metų trukmės obligacijų pelningumas priartėjo iki nepatikimais laikomų 7 procentų. Kitos euro zonos šalys, kaip Portugalija ir Airija turėjo prašytis finansų pagalbos, kai jų obligacijų pelningumas perkopė 7 proc. ribą.

REKLAMA
REKLAMA

,,Rinkos netiki S. Berlusconi. Kai kitos šalys susidūrė su spaudimu, jos pristatė daugiau reformų. Italija šiandien neturi aiškiai struktūrizuoto reformų plano”, - teigė T. Vamvakidis.

Panašioje padėtyje atsidūrė ir 2 metų trukmės obligacijos. “Situacija, kai trumpalaikės skolos palūkanos pradeda didėti sparčiau nei ilgalaikės, rodo, kad investuotojai nebetiki, jog atgaus paskolintus pinigus. Panašu, kad Italija yra linkusi priimti ,,lengvą” finansinę pagalbą, tačiau ar jai prireiks daugiau? Obligacijų rinkos mano, kad taip ir tai gali atsitikti greičiau nei mes manome”, - pastebėjo Kathleena Brooks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pasirodė ženklų, kad Europos centrinis bankas, gali nustoti supirkinėti Italijos obligacijas – tai vasaros metu itin pagelbėjo išlaikyti patenkinamą obligacijų palūkanų normą. Sekmadienį ECB tarybos narys Yves Mersch pareiškė, kad bankas gali nutraukti supirkimo programą, jei Italija nesiims tinkamų veiksmų mažinant skolą.

Anot T. Vamvakadiso, tokiu spaudimu bandoma priversti Italijos vyriausybę imtis veiksmų: ,,Tai rizikingas žingsnis, bet, mano nuomone, teisingas.”

TVF vadovė Christine Lagarde savaitgalį taip pat įspėjo Italiją: ,,Mes Italijoje lankysimės kas ketvirtį. Tikrinsime ar Italija daro tai, ką prižadėjo. Jeigu to nebus, aš taip ir pasakysiu.”

REKLAMA

Ekonomika.lt primena, kad praėjusią savaitę Didžiojo dvidešimtuko (G20) lyderių susitikime S. Berlusconi pareiškė, kad italai dabar gyvena skurdžiau nei prieš įsivesdami eurą.

„Anksčiau šeimai išsiversti mėnesiui užtekdavo dviejų milijonų lyrų, tačiau dabar išgyventi su tūkstančiu eurų – sudėtinga. Aš nekaltinu dėl to euro, aš kaltinu valiutos keitimų kursą“, - tuomet sakė jis.

Praėjusį penktadienį buvo patvirtinta, kad TVF stebės Italijos ekonomines reformas, o finansinės TVF paramos Italija atsisakė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų