REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pridėtinės vertės mokesčio (toliau - PVM) mokėtoju būti naudinga, nes įmonėms yra aktuali PVM ataskaita. Tokiomis įmonėmis labiau pasitiki jų partneriai, geresnis yra jų įvaizdis, rodo PVM mokėtojų apklausos rezultatai.PVM mokėtojo statuso naudą įžvelgia 64,6 proc. apklausos dalyvių, 24,2 proc. respondentų mano priešingai, o dešimtadalis neturi aiškios nuomonės.

REKLAMA
REKLAMA

„PVM mokėtojų veiklos duomenų rezultatų analizė ir apklausos rezultatai patvirtino, kad galimybė susigrąžinti mokesčius yra pagrindinė priežastis savanoriškai registruojantis PVM mokėtojais. Šią priežastį nurodė beveik pusė apklausos dalyvių. Nemaža dalis (38 proc.) respondentų mano, kad PVM mokėtojo statusas pasitarnauja geresniam įmonės įvaizdžiui, o penktadalis (21,9 proc.) PVM mokėtojais tapo, nes to pageidavo verslo partneriai“, - apklausos rezultatus komentavo VMI Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktoriaus pavaduotoja Virginija Ginevičienė. – „Absoliuti dauguma PVM mokėtojų (92,7 proc.) šio statuso neplanuoja atisakyti dar mažiausiai pusmetį, o padidinus PVM mokėtojų įregistravimo ribą jį siektų išlaikyti du trečdaliai (65,9 proc.) apklausos dalyvių“.

REKLAMA

Pasak Paslaugų mokesčių mokėtojams departamento direktoriaus pavaduotojos, vykdant nuolatinę PVM mokėtojų teikiamų deklaracijų stebėseną matyti, kad apie 40 procentų PVM mokėtojų nesiekia nustatytos registravimosi ribos, t.y., 100 tūkst. litų. Be to, atlikta šalies mokesčių mokėtojų analizė rodo, kad nemaža dalis PVM mokėtojų po keletą mėnesių nedeklaruoja PVM apmokestinamų pirkimų, pardavimų, tiekimų, samdomų darbuotojų, nereaguoja į mokesčių administratoriaus priminimus ir raginimus. Nustatoma ir tokių pridėtinės vertės nesukuriančių mokesčių mokėtojų, kuriems šis statusas reikalingas siekiant mokestinės naudos.

REKLAMA
REKLAMA

„Mokesčių administratoriaus iniciatyva tam tikrą mokestinį laikotarpį PVM apmokestinamos ekonominės veiklos nevykdantys asmenys gali būti išregistruoti iš PVM registro. Toks išregistravimo faktas ateityje būtų vertintinas kaip asmens rizikingumą didinantis požymis“, - sakė V. Ginevičienė pabrėžusi, jog siekiama „išgryninti“ PVM mokėtojų sąrašą, jame paliekant tik realiai veikiančias ir mokestinius įsipareigojimus vykdančias įmones. - “Tuo tikslu buvo įvertinti PVM deklaracijų duomenys, nustačius neatitikimų ir prieštaravimų, dalis įmonių patikslino mokesčių deklaracijas apie 600 tūkst. litų sumai. Be to, mokesčių administratoriaus iniciatyva iš registro buvo išregistruotos 29 ekonominės veiklos nevykdančios įmonės, dar 23 įmonės tokį sprendimą priėmė pasitarusios su mokesčių specialistais“.

VMI primena, kad įmonės ir gyventojai PVM mokėtojais privalo registruotis, kai jų vykdomos ekonominės veiklos pajamos per pastaruosius 12 mėnesių viršija 100 tūkst. litų. Atkreipiame dėmesį, kad įmonės privalo įsiregistruoti PVM mokėtojų registre, jei iš kitų Europos Sąjungos valstybių įsigyja prekių daugiau kaip už 35 tūkst. litų arba perka ne Lietuvoje įsikūrusių užsienio apmokestinamųjų asmenų Lietuvoje teikiamas paslaugas, taip pat kitoje valstybėje narėje teikia paslaugas, kurių teikimo vieta pagal PVM įstatymo nuostatas yra kita valstybė narė, arba užsienio valstybių asmenys Lietuvoje vykdo nuotolinę prekybą ir jų gautos pajamos viršija 125 tūkst. litų. PVM mokėtojais galima registruotis ir savanoriškai, atitinkamai laiku ir tinkamai vykdant mokestinius įsipareigojimus. Šių metų pradžioje šalyje buvo apie 70,4 tūkst. registruotų PVM mokėtojų; apie 40 proc. mokesčių mokėtojų PVM mokėtojais registruojasi savanoriškai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų