REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pusmetis Lietuvoje, pusmetis Kolumbijoje – taip jau kelis dešimtmečius su vyru Algiu gyvena Lietuvos garbės konsulė Kolumbijoje Laima Didžiulienė.

Pusmetis Lietuvoje, pusmetis Kolumbijoje – taip jau kelis dešimtmečius su vyru Algiu gyvena Lietuvos garbės konsulė Kolumbijoje Laima Didžiulienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Elvyra Žvirblienė

L. Didžiulienė yra ir žinomo Lietuvoje muzikanto, grupės „InCulto“ lyderio Jurgio Didžiulio senelė. Su ja kalbėjomės jaukiame moters bute Vilniuje. Dar kelios dienos, ir ji bus Kolumbijoje, Bogotoje, kur yra dar vieni jos namai.

REKLAMA

Kurie namai yra tikrieji, arčiau širdies, J. Didžiulio senelė negali atsakyti: „Kai esu Vilniuje, mano namai čia. Kai būnu Bogotoje – namai yra ten“, – šypsojosi prieš daugiau nei 60 metų su tėvais Lietuvą palikusi moteris. Dveji namai, dvi tėvynės. L. Didžiulienė neslepia, kad abi jai vienodai svarbios.

Vienoje gimė ir praleido vaikystę, kitoje baigė mokslus, brendo, sukūrė šeimą, užaugino vaikus. Šiandien jų moteris turi keturis, dar dešimtį anūkų ir du proanūkius.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiuojasi kilme

L. Didžiulienė visada didžiavosi, kad yra lietuvė. „Kodėl neturėčiau? Ar būdama kitos tautybės būsiu viršesnė, nei būdama lietuvė? Pamirškite“, – kalbėjo ji.

Didžiulių vaikai gyvena Kolumbijoje. Jie ten gimė, augo, bet visi kalba lietuviškai. Kaip pavyko tą lietuvybę išsaugoti?

„Namie visada kalbėjome tik lietuviškai. Vaikai irgi priprato, kad namie kalbama tik gimtąja kalba. Tiesa, taip kalbama buvo tik kiemo ribose, todėl vaikų kalba buvo gana skurdi. Kai Jurgis (anūkas muzikantas – aut. past.) pirmą kartą su mumis važiavo į Lietuvą, jis įsivaizdavo, kad moka lietuviškai gerai, bet įsitikino, kad toli gražu taip nėra. Kai jis apsisprendė likti Lietuvoje, turėjo gerokai paplušėti, kad geriau pramoktų lietuviškai“, – prisiminė Jurgio senelė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva Kolumbijoje žinoma

Kolumbija – tas kraštas, kur lietuvių yra mažai, bet jie yra žinomi, – pasakojo pašnekovė. – Bogotoje Lietuva yra žinoma dėl Antano Mockaus, kuris per praėjusius rinkimus buvo vienas realiausių kandidatų į Kolumbijos prezidentus. Jis visiems sakė, kad yra lietuvis. Šiandien, kai pasakai, kad esi lietuvis, visi iš karto sureaguoja: „A, Mockus...“

Pasako jos, Kolumbijoje, kurioje gyvena apie 48 mln. gyventojų, lietuvių yra gal tik apie 200. Beveik visi jie – senbuviai, atvykę ir įsikūrę panašiu metu, kaip ir Didžiuliai.

REKLAMA

Naujakurių iš Lietuvos beveik nėra – čia atvykstama tik atostogauti. Tiesa, būna vienas kitas atvejis, kai atvykstama iš Lietuvos susituokti su Kolumbijos piliečiais arba užklystama, norint pasipelnyti iš narkotikų. Tada užsibūnama gerokai ilgiau. Lietuvos garbės konsulės žiniomis, šiuo metu Bogotos kalėjime už prekybą narkotikais kali aštuoni lietuviai: keturi vyrai ir keturios moterys.

Kur geriau gyventi?

L. Didžiulienės vyras Algis Kolumbijoje pradėjo ir sugebėjo išlaikyti verslą. Dabar porai visam laikui sugrįžti į Lietuvą būtų sudėtinga. Be to, Kolumbijoje – jų vaikai, anūkai, draugai. „Nebeišeina visko mesti“, – kalbėjo L. Didžiulienė.

REKLAMA

Tiesa, ji pripažino, kad Lietuvoje, palyginti su Kolumbija, yra daug privalumų: „Lietuva yra Lietuva. Oras lietuviškas, žemė lietuviška, grybai, uogos... Tikrai gera ir įdomu čia gyventi.“

Prieš atsakydama į klausimą, kur lengviau išgyventi – Lietuvoje ar Kolumbijoje, ji susimąstė.

„Žiūrint, kur ir kaip gyveni. Manau, kad žmogui turėtų būti šiek tiek lengvesnis gyvenimas Kolumbijoje. Vien dėl to, kad čia nereikia kūrenti namų, nereikia šiltų drabužių. Maistas kainuoja maždaug tiek pat, drabužiai – irgi panašiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pensijos Lietuvoje mažos, nedidelės jos ir Kolumbijoje. Tik jei šeima nemaža, vieni dirba, kiti gauna pensijas ir viską meta į bendrą katilą, išgyventi lengviau. Kolumbijoje taip gyvena daugelis šeimų. Lietuvoje žmonėms šiandien sunkiausia dėl to, kad trūksta darbo. Todėl jie ir bėga jo ieškoti į užsienį. Darbą gal ten ir susiranda, bet niekur kepti karveliai neskraido. Meluoja tie, kurie taip bando nupiešti gyvenimą svečioje šalyje. Pažįstu daug užsienyje gyvenančių lietuvių, kurie mielai grįžtų į Lietuvą, jei tik čia būtų darbo“, – mintimis dalijosi moteris.

REKLAMA

Ji įsitikinusi, kad Lietuvos žmonės dar įpratę manyti, kad kas nors jiems vis turi duoti. Tiesa, L. Didžiulienė iš pažįstamų JAV yra girdėjusi, kad norint padovanoti lietuviui gerus padėvėtus drabužius, neatsiranda, kas juos paimtų.

„Tas netinka, anas negražu. Tiesiog nėra kam ir padovanoti, atiduoti. Tai gal dar nėra taip blogai Lietuvoje“, – svarstė ji.

TIK FAKTAI

L. Didžiulienė su tėvais Kolumbijoje apsigyveno 1948 metais, kai šeima pabėgo iš Lietuvos dėl pokariu prasidėjusių neramumų. Jai tada buvo 12 metų.

Kolumbijoje moteris baigė fizioterapijos, o jos vyras Algis – inžinerijos studijas.

L. Didžiulienė jau dešimt metų yra Lietuvos garbės konsulė Kolumbijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų