REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dabartinė Lietuvos biudžeto formavimo politika ir mokesčių sistema gali atvesti į sistemos kolapsą per kelis artimiausius metus, mano ekonomistė Aušra Maldeikienė.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis žada mėginti neleisti skriausti pensininkų ir kitų socialiai pažeidžiamų žmonių grupių bei turi vilčių kitų metų biudžetą pagerinti, teigdamas pasiūlymus. Jo nuomone, biudžetas, kurį pateikė valdžia, skirtas išgyvenimui iki rinkimų.

REKLAMA

Ekonomistė teigia, kad Seime proto trūksta ir valdžiai ir opozicijai, o V. Mazuronis kelia klausimą, kodėl protingieji nepatenka į Seimą, jei yra tokie protingi.

A. Maldeikienė stebisi skirtumais tarp diskusijų dėl biudžeto, vykstančių JAV Kongrese ir Lietuvos Seime. „Ten analizuojami ir viešai aptariami skaičiai, nurodantys, kiek kuris visuomenės sluoksnis suneša biudžeto. Pas mus tokius skaičius gali, intensyviai pamaigęs klavišus, gauti iš Finansų ministerijos“, - pabrėžė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ekonomistės, Lietuvoje pagrindinę liūto  dalį biudžeto suneša nepasiturintys žmonės, kurie priversti arba emigruoti, arba ieškoti neoficialių pajamų. Žmogus, kuris gauna apie 1 000 litų į rankas – net ne minimumą – negali, anot jos, mokėti mokesčius ir pragyventi, jei turi vaikų. Tokiems, pašalpų ir įvairios paramos formomis, padedama sąskaita tų, kurie uždirba ne ką daugiau. Todėl plinta neapskaityta ekonomika, visi supranta, kad žmonės sutinka imti vokelius, o valstybė toliau grimsta į virtualios ekonomikos liūną.

„Manau, kad ši politika veda į kolapsą ir sistemai gyvuoti liko du trys metai“, - niūriai prognozavo ji, primindama 1940 metų situaciją.



Daugiau žiūrėkite vaizdo konferencijoje:


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų