REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė, penktadienį aplankiusi keletą Kauno tekstilės ir aprangos įmonių bei su jų vadovais ir specialistais aptarusi verslo plėtros galimybes, vėliau miesto savivaldybėje susitiko su Kauno meru Andriumi Kupčinsku. Pokalbis vyko už uždarų durų, tačiau vėliau abu politikai sutiko pabendrauti ir su žurnalistais.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta apie vizito Kauno savivaldybėje tikslą, Seimo Pirmininkė pasakė: „Visų pirma pasinaudojau proga pasveikinti A. Kupčinską - naująjį “seną„ Kauno merą, vėl užėmus tą atsakingą postą. Norėtųsi, kad naujai susidariusi valdančioji koalicija Kaune būtų mažesnė, bet stipresnė. Tai, kad kadencijos pradžioje meru tapo vos tris narius Kauno taryboje turinčios partijos atstovas, nebuvo teisinga rinkėjų atžvilgiu. Jei žmonės dalyvauja rinkimuose, balsuoja už tą ar kitą jėgą, tai nori, kad valdytų tie, už kuriuos daugiausiai balsų atiduota. Kad būtų paisoma rinkėjų nuomonės“, - aiškino parlamento vadovė.

REKLAMA

Ji teigė, jog kuo toliau, tuo labiau keičiasi jos požiūris į tiesioginius mero rinkimus, nors anksčiau apie tai galvota skeptiškai.

"To mano ankstesnio skeptiškumo dėl tiesioginių mero rinkimų dabar nebelieka. Gyvenimas, matome, daro korekcijas. Taip, aš pasisakau už tokius rinkimus. Rinkėjai, atiduodami daugiausiai balsų už kurį nors lyderį, jau dabar išreiškia savo valią jį matyti vadovaujančiame poste. Manau, kad nemažą patirtį per ankstesnę kadenciją sukaupęs Kauno miesto meras A. Kupčinskas puikiai žino sritis, kurioms reikia skirti daugiau dėmesio ir lėšų. Ir sieks, kad planai būtų sėkmingai įgyvendinti. Šiandien mes aptarėme su meru galimybę sparčiau vystyti Kauno socialinę infrastruktūrą, panaudojant ne tik savivaldybės biudžeto, bet ir kitų šaltinių lėšas. Didesnį dėmesį žadama skirti tinklo plėtrai, kad vaikai ir jaunimas turėtų prasmingų sporto, muzikos ar kitokių asmenybę ugdančių bei lavinančių užsiėmimų, o nelakstytų iš dyko buvimo gatvėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Sudomino ir sveikintina mero A. Kupčinsko iniciatyva, kuri nulems galimybę sumažinti šildymo kainas, kas ypač aktualu prasidėjus šaltajam metų sezonui. Nes tos kainos daugeliui šeimų sunkiai pakeliamos", - vardino I. Degutienė.

Eltos paprašyta pakomentuoti sudėtingą Kauno miesto savivaldybės ligoninės situaciją, kai sujungus dvi gydymo įstaigas iš esmės reorganizacija neįvykdyta (dubliuojamos funkcijos, netaupomos lėšos) ir jos tikslų nepasiekta, o savivaldybės valdymo ypatumai plačiai atsispindi skandalais - tai keičia, tai atleidžia vadovą, tai konkursus vis iš naujo rengia, - Seimo pirmininkė prisipažino, jog labiausiai tokiu atveju jai gaila pačių medikų ir ligonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Kaip medikė žinau, jog tą, ką gydytojas jaučia, kad ir nenoromis jis perduoda savo pacientams. Todėl neabejoju, jog toje ligoninėje darbo ciklas tikrai yra sutrikęs. Nes tik taip būna, kai dirbi nežinodamas nei savo, nei darbovietės ateities.

Šitokia situacija alina ligoninės darbuotojus, todėl linkiu naujajam Kauno merui priimti išmintingą, gal net ir drastišką sprendimą, kad valdymo problemos kuo greičiau šioje savivaldybės įstaigoje būtų išspręstos. Žinoma, pirmiausia galvojant apie pacientų gerovę", - sakė parlamento vadovė.

REKLAMA

Kauno mero A. Kupčinsko teigimu, susitikime su Seimo Pirmininke I. Degutiene buvo aptarta ir įsisenėjusi, visoms Lietuvos savivaldybėms aktuali problema, susijusi su lėšų gatvių ir kelių priežiūrai paskirstymu.

"Neabejotina, jog reikia Kelių priežiūros įstatymo pataisų, kad būtų pakeista tebegaliojanti proporcija, pagal kurią dabar savivaldybėms skiriama tik 20 proc. kelių priežiūrai numatytų lėšų, o magistralinių kelių remontui jų atitenka 80 procentų. Kauno miesto teritorijoje nėra nė vieno magistralinio kelio - jie praeina šalia miesto. Kauniečiai vairuotojai į valstybės biudžetą per metus sudeda 180 mln. litų akcizo mokesčių, o miestas gauna gatvėms remontuoti vos dešimtadalį tos sumos.

REKLAMA

Dar galiu pasakyti, kad savivaldybių kelių ir gatvių tinklas siekia 60 tūkstančių kilometrų, o magistralinių kelių tinklas - trigubai mažesnis - 20 tūkst. km. Todėl lėšų paskirstymo proporciją būtina keisti savivaldybių naudai.

Kauno miesto poreikis čia yra nemažas. Turime daugybę remontuotinų gatvių. Bet pati opiausia šiuo metu, tai pripažino ir Seimo Pirmininkė, yra Panemunės tilto atnaujinimo problema. Ją bendromis jėgomis spręsti reikia kuo skubiau, kol dėl katastrofiškos to tilto būklės neįvyko skaudžių nelaimių", - po susitikimo su parlamento vadove sakė Kauno meras A. Kupčinskas.


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų