REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministerijos teigimu, po poros metų Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai turės teigiamos įtakos šalies ekonomikai. Verslininkai abejoja žadama nauda, o ekspertai sako, kad jei ir nebus ekonominio stebuklo, Lietuva turi progą tapti labiau žinoma ES šalimi.

REKLAMA
REKLAMA

Valdininkai tikisi, kad 2013 metais pirmininkaujant Europos Sąjugnos tarybai į Lietuvą plūs tūkstančiai klerkų.

REKLAMA

Tiesa, ne tiek, kiek tikėtasi. Lietuva pasirinko taupiausią variantą – pirmininkavimo biudžetas bus bent 50-čia mln. Lt mažesnis ir sieks 214 mln. Lt trejiems metams, todėl daugelis renginių vyks Briuselyje.

Užsienio reikalų ministerijos užsakymu atliktas tyrimas rodo, kad dėl to Lietuva gaus ir mažiau pajamų iš turizmo, tiesioginių užsienio investicijų ar eksporto.

„Viskas priklauso nuo to, kaip bus parinktos renginių temos. Nauda gali būti ir ne tokia neigiama arba artima nuliui“, – sako Linas Dičpetris, „Ernst&Young“ valdymo konsultacijų partneris.

REKLAMA
REKLAMA

„Investavę 215 mln. Lt, mes esame gavę ir iki 2013 m. būsime [iš ES] gavę 44 mlrd. litų. Tad kalbėti, kad tai prarasta investicija ir kiek prarasime milijonų, neteisinga“, – tvirtina užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis.

Ministras skaičiuoja, kad pirmininkavimas Lietuvos bendrąjį vidaus produktą padidins bent puse procento.

„Neverta tikėtis, kad įvyks ekonominis stebuklas. Keletą poslinkių vis dėlto galima tikėtis pamatyti. Pagrindinis poslinkis, kad Lietuva įgaus taip reikalingo matomumo. Nes Lietuva ir Baltijos šalys matomos Vakaruose kaip toksai užkampis Rusijos šešėlyje“, – mano ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto dėstytojas dr. Vincentas Vobolevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skaičiuojama, kad Lietuvai pirmininkaujant ES tarybai turizmo sektorius susižers bent 25 mln. litų.

Iš viso Lietuva organizuos apie 3 tūkst. susitikimų. Beveik 200 aukšto lygio renginių vyks Lietuvoje. Tikimasi, kad į mūsų šalį atvyks per 40 tūkst. svečių iš užsienio.

„Tyrime rašoma, kad skatinam verslo turizmą. Bet ar taip? Ar tik bėdos prispirti ruošiamės pirmininkavimo renginiams? Pažiūrėkit, ar pas mus yra stiprus konferencijų biuras?“ – klausia Evalda Šiškauskienė, Viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

REKLAMA

„Jau dabar verslas kitiems metams parduoda viešbučius, konferencijų sales. Jis turi žinoti, kas vyks“, – teigia Turizmo asociacijos prezidentė Danutė Mažeikaitė.

Politikai sako, kad Lietuvos pirmininkavimo biudžetas bus mažiausias iš visų iki šiol ES pirmininkavusių šalių.

2013 m. sausio 1 d. – 2014 m. birželio 30 d. Airijos, Lietuvos ir Graikijos trejetas pirmininkaus Europos Sąjungos Tarybai. Individuali pirmininkavimo atsakomybė Lietuvai teks 2013 m. antrąjį pusmetį.

Giedrius Vitkauskas, Loreta Mačiulienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų