REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miesto mokyklų uždarymo planuose – ir ES milijonų šešėlis. Sudarinėdami uždaromų mokyklų sąrašus Šiaulių miesto vadovai ir nuo politikų, ir nuo visuomenės slepia informaciją apie tikrąją padėtį miesto mokyklose. Panašu, jog miesto vadovai bando supainioti bendruomenes ir atvirai pažeidinėja Švietimo įstatymą.

REKLAMA
REKLAMA

Ką nutyli valdžia

Vakar Salduvės pagrindinėje mokykloje buvo rengiamas Salduvės ir Dubijos mokyklų bendruomenių susirinkimas, kuriame bendruomenės turėjo pasakyti savo nuomonę dėl Dubijos mokyklos likimo. Prieš tai toks susirinkimas surengtas „Rasos“ progimnazijoje, kurios bendruomenė, savaime suprantama, pasisakė už Aukštabalio pradinės mokyklos prijungimą.

REKLAMA

Tačiau aiškėja, kad miesto Tarybos nariams, kuriems pateikta apsispręsti, kurias mokyklas uždaryti, pasakoma ne visa informacija. Tai rodo Dubijos mokyklos pavyzdys.

Nors Dubijos mokyklą norima uždaryti, dėl to, kad nerenovuota, Švietimo skyriaus vedėjos Violetos Damskienės raštas mokyklos direktorei skelbia, kad ateinančiais metais Dubijos pagrindinė – pirmoji tarp renovuotinų mokyklų. O Švietimo ministerijos kanclerio atsakyme teigiama, kad jau suderintas mokyklos renovavimo projekto aprašymas. Todėl mokyklos atstovai klausia, kam nuo to bus geriau, jeigu miestas praras ES lėšas?

REKLAMA
REKLAMA

Anot bendruomenės atstovų, nutylima ir tai, kad Salduvės mokyklos sporto salė tris kartus mažesnė nei Dubijos, gerokai mažesnė valgykla, todėl kils daugybė problemų.

Mokyklą remontuoja tėvai

Kadangi Šiaulių savivaldybė šykšti lėšų beveik miesto centre stovinčiai mokyklai, jos remontu rūpinasi mokinių tėvai. Anot bendruomenės atstovų, seniai remontuota mokykla prastai atrodo iš išorės, bet ne iš vidaus.

Krepšinio treneris Saulius Jucevičius surado rėmėją, kuris sutiko suremontuoti sporto salę, pakabinti naujas krepšinio lentas. Remontuodamas salę prakaitą su savo šeima liejo ir pats treneris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradinukų tėvai už savo lėšas klasėse įrengė laminuotas grindis, remontavo klases, sutvarkyta didžiulė aktų salė, kurioje repetuoja mokiniai. Tad uždarius mokyklą privačios investicijos – šuniui ant uodegos.

Bendruomenės atstovai apgailestauja, kad suremontuotas mokyklos patalpas nepanoro apžiūrėti Šiaulių miesto tarybos narys, švietimo ministro pavaduotojas Vaidas Bacys. Tačiau dėmesio sulaukė iš kitų Tarybos narių.

Bendruomenė siūlo sprendimus

S. Jucevičius sako, jog kalbant apie mokinių skaičių nutylima, kas dar naudojasi mokyklos patalpomis. Pavyzdžiui, Dubijos pagrindinėje mokykloje veikia dienos užimtumo centras, įsikūrusi labdaros organizacija „Vilties kalnas“. Be to, sporto sale, kurių mieste itin trūksta, po pamokų naudojasi trys sporto mokyklos, treniruojasi miesto krepšinio komandos, mažąja sporto sale susidomėjo imtynininkai.

REKLAMA

S. Jucevičius skaičiuoja, kad sporto sale, kitomis patalpomis naudojasi apie septyni šimtai bendruomenės narių. Trenerio žodžiais, uždarius mokyklą visi jie atsidurs gatvėje. „O kur sportuojantys vaikai eis? Prie alaus bokalo“, - sako treneris. Be to, susitarta su plaukimo mokykla, kuri priima pradinukus. Uždarius mokyklą vaikai nebeteks galimybės lankyti baseiną.

Žinomas Šiauliuose muzikas Vadimas Kamrazeris pastebi, kad pasklidus kalboms apie mokyklos uždarymą kai kuriuos vaikus tėvai pervedė į Salduvės mokyklą, tačiau po kelių mėnesių grąžino.

REKLAMA

S. Jucevičius pripažįsta, kad mokinių mažėja, tačiau siūlo paieškoti kitų variantų, užuot uždarius. Pavyzdžiui, bendruomenė siūlo atkelti Suaugusiųjų vidurinę mokyklą, įsikūrusią Žemaitės gatvėje, buvusiame lopšelio-darželio pastate.

Informacija iškraipoma

Atlikus nedidelę apklausą paaiškėjo, kad kalbinti eiliniai Tarybos nariai informacijos apie realią padėtį Dubijos mokykloje – negirdėjo. „Aš apie tai sužinojau tik aiškindamasis pats. Mums pateikiama informacija yra neteisinga, iškraipoma, nors turėtų būti priešingai, kadangi klausimas – labai sudėtingas“, - sakė Tarybos narys Artūras Visockas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pakalbėjus su miesto meru Justinu Sartausku, mero pavaduotoja Danguole Martinkiene, Švietimo komiteto pirmininke Angele Kavaliauskiene paaiškėjo, kad miesto vadovai gerai žino realią situaciją ir apie mokyklos renovavimą, ir apie ES pinigus, ir apie tai, kaip išnaudojamos mokyklos patalpos. Meras pripažino, kad pasirengimui renovuoti pastatą išleistos lėšos bus prarastos.

Parašų nelaiko bendruomenės nuomone

Dubijos pagrindinės mokyklos bendruomenė surinko ir Šiaulių savivaldybei įteikė daugiau kaip tūkstančio žmonių pasirašytą prašymą neuždaryti mokyklos.

REKLAMA

Meras J. Sartauskas sako, kad į parašus bus atsižvelgta, tik neįvardijo – kaip. Tačiau iš pokalbio su meru aiškėja, kad jis bendruomenės prašymo nelinkęs vadinti bendruomenės valia, į kurią pagal Švietimo įstatymą privaloma atsižvelgti prieš uždarant mokyklas.

Miesto meras suskato išvedžioti, kad Šiaulių miesto taryba pirma turi priimti sprendimą, o tik po to pasiklausti bendruomenės, ar ji sutinka, kad mokykla būtų uždaryta. Tačiau ar iš tikrųjų yra taip, kaip aiškina miesto galva?

Švietimo įstatymas skelbia, kad bendruomenės nuomonės Savivaldybė privalo atsiklausti prieš Tarybai balsuojant už mokyklos uždarymą.

REKLAMA

Autoriaus komentaras

Nemoka skaityti ar meluoja šiauliečiams?

Organizuodama susitikimus su uždaromų mokyklų bendruomenėmis Savivaldybė grubiai prasilenkia su įstatymais. Savivaldybės administracija mokyklų vadovams nurodė, kiek kiekviena mokykla į susirinkimą gali atsivesti „delegatų“ ir net pateikė vardinius jų sąrašus.

Tačiau Švietimo įstatyme net neužsimenama apie kokius nors bendruomenės „delegatus“. „Mokyklos bendruomenė – mokyklos mokytojai, mokiniai, jų tėvai (globėjai, rūpintojai) ir kiti asmenys, vienijami mokymo santykių ir bendrų švietimo tikslų“, - skelbia įstatymas. Taigi, į susirinkimus gali eiti bet kas. Tai – pirma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antra – Šiaulių meras arba neskaitė įstatymo, arba klaidina visuomenę jį komentuodamas.

„Tais atvejais, kai savivaldybės tarybos sprendimų projektai dėl bendrojo ugdymo mokyklų reorganizavimo, likvidavimo ir pertvarkymo prieštarauja mokyklos bendruomenės sprendimams, siūlymus dėl tokios mokyklos reorganizavimo, likvidavimo ir pertvarkymo pateikia Švietimo ir mokslo ministerija“, - skelbia įstatymas.

Taigi Savivaldybė pirmiausiai privalo atsiklausti, ar bendruomenė pritaria sprendimo projektui, o ne klausinėti, kai už sprendimą jau bus nubalsuota. Be to, dabartiniai susirinkimai, į kuriuos kviečiami kelių mokyklų bendruomenių atstovai, - niekiniai.

REKLAMA

Susidaro įspūdis, kad savo interpretacijomis miesto galvos tiesiog mėgina supainioti ir užliūliuoti mokyklų bendruomenes ir šviežiai iškeptus politikus – skubiai prastumti Tarybos sprendimą. O kai bendruomenės susivoks, kas įvyko, – jau bus šaukštai po pietų, kaip ne kartą nutiko.

Kadangi Savivaldybė paskubomis parengė sprendimo projektą uždaryti tris mokyklas ir vaidina „bendruomenių apklausas“, peršasi išvada, kad meras gerai žino, kas parašyta Švietimo įstatyme. Nes, jeigu tikėtume viešais J. Sartausko išvedžiojimais, Savivaldybė apklausas turėjo rengti tik po to, kai bus nuspręsta mokyklas uždaryti.

REKLAMA

Kad Savivaldybės pasirinktas miesto mokyklų reorganizavimo kelias gali baigtis teismais, neatmetė ir meras J. Sartauskas. Tačiau aiškindamas, kad nebus iš ko mokėti atlyginimus, ir vėl kalba ne visą tiesą. Atlyginimai pedagogams mokami ne iš bankrutuojančios Šiaulių savivaldybės, o iš valstybės biudžeto (nebent J. Sartauskas vienintelis kažkokiu mistiniu būdu žino, kad ateinančiais metais valstybė bankrutuos ir nebeturės pinigų atlyginimams). O pusė sakomos tiesos – tai ir pusė melo.

Mykolas DEIKUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų