REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kanuose dvi dienas vykęs Didžiojo dvidešimtuko  (G20) susitikimas nuveiktais dideliais darbais pasigirti negali.

REKLAMA
REKLAMA

Papildyta 17.40 val.

Pasaulio valstybių lyderiai sutarė, kad reikia didinti Tarptautinio valiutos fondo (TVF) išteklius, tačiau, kaip tai padaryti, bendro sprendimo taip ir neprieita.

REKLAMA

Vokietijos kanclerė Angela Merkel pabrėžė, kad nė viena iš G20 šalių nepanoro investuoti į Europos Finansinio stabilumo fondą (EFCF). Kanclerė taip pat atkreipė dėmesį, kad G20 šalių lyderiai sutiko, jog TVF ir EFCF galėtų dirbti išvien, tačiau, kokiu principu jie bendradarbiautų, bendrų išvadų nepasiekta, rašo „Wall Street Journal“.

A. Merkel, N. Sarkozy (nuotr. SCANPIX)A. Merkel, N. Sarkozy  (nuotr. SCANPIX)

Tuo tarpu Prancūzijos prezidentas Nicolia Sarkozy uždaromoje spaudos konferencijoje Kanuose sakė, kad dėl Europos ir euro bus kovojama iki galo. Jis akcentavo, kad sprendimas dėl TVF didinimo priimtas, o tolimesnės detalės, kaip tai bus daroma, bus aptariamos kitame G20 susitikime kitų metų vasarį.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip praneša BBC, N. Sarkozy savo kalboje minėjo ir tai, kad Prancūzija su Vokietija susitikimo metu pateikė pasiūlymą įvesti finansinių operacijų mokestį bendrą visoms euro zonos šalims, kuriam tikimasi, kad bus pritarta 2012 metais.

N. Sarkozy (nuotr. SCANPIX)N. Sarkozy (nuotr. SCANPIX)

Britų ministras pirmininkas Davidas Cameronas teigė, kad TVF išteklių didinimas - svarbus žingsnis, norint sutvirtinti Europos ekonomikos stabilumą, tačiau pabrėžė, kad Didžioji Britanija neketina prisidėti prie finansinės pagalbos teikimo euro zonos šalims skolininkėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G20 lyderių Kanuose susitikimo metu buvo priimtos šios nuostatos:

- šalys įsipareigojo kaip įmanoma sparčiau siekti  didesnio valiutų kurso lankstumo;

- sutiko remti TVF ir duoti jam pinigų, jei to prireiktų;

-palankiai priėmė Italijos prašymą TVF stebėti jos ekonomines reformas;

- kviesti šalis investuoti, siekiant kelti vidaus vartojimą;

- dėti pastangas atkuriant ekonominį stabilumą ir finansų rinkų pasitikėjimą;

- kovoti su aukštais jaunimo nedarbo rodikliais

D. Cameronas į kritiką, kad nebuvo priimti žadėti nutarimai, atsakė: „ Sutarėme dėl euro zonos ir TVF. Problema ne tai, kad nepriėjome susitarimo, jis buvo priimtas. Bėda ta, kad dar ne visos detalės sudėliotos į reikiamas vietas“.

REKLAMA

-------------------------------------------

Didžiojo dvidešimtuko (G20) valstybių atstovams sunkiai sekasi rasti atsaką į euro zoną kamuojančią skolų krizę, o labiausiai pagalius į ratus kiša netikėti Graikijos sprendimai ir nerimas dėl Italijos ekonomikos perspektyvų, praneša AP.

Europos lyderiai manė, kad G20 viršūnių susitikimas Kanuose bus puiki proga užsitikrinti užsienio šalių, tokių kaip Kinija, finansinę paramą, tačiau neaiški situacija Graikijoje apsunkino tokius planus.

George Papandreou. AFP/Scanpix nuotr. (nuotr. Balsas.lt)George Papandreou ( AFP/Scanpix nuotr.)

Graikijos premjeras Georgijus Papandreu (Giorgos Papandreou) tikisi, kad opozicija parems jo nepopuliarų gelbėjimo planą. Taip pat pranešama, kad jis atsisakė idėjos rengti referendumą dėl Europos plano gelbėti šalį nuo skolų krizės. Toks jo sprendimas savaitės pradžioje sukėlė sumaištį finansų rinkose ir nustebino Europos lyderius.

REKLAMA

„Visų pirma, Europa turi susiimti, kad mes aiškiai suprastume, ką ji siūlo. Mus labai domina sprendimas, ir mes manome, kad jis uždelstas“, - AP sakė Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidento Džeikobo Zumos (Jacob Zuma) atstovas spaudai.

Barakas Obama (nuotr. SCANPIX)B.  Obama  ir A. Merkel (nuotr. SCANPIX)

Jungtinių Valstijų prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) ketvirtadienį taip pat ragino Europos lyderius skubiai susitarti dėl gelbėjimo plano detalių.

Kai kurios šalys nori sustiprinti pasitikėjimą padidindamos Tarptautinio valiutos fondo (TVF) išteklius, tačiau JAV, didžiausios TVF akcininkės, mano, kad TVF turėtų naudotis esamais ištekliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europa turi pateikti detales dėl euro zonos skolų krizės sprendimo, kad užsitikrintų paramą iš stiprių besivystančių rinkų ekonomikų, tokių kaip Brazilija, Rusija, Kinija ir Pietų Afrika.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas tikisi, kad galės kažką pasiūlyti euro zonai, tačiau permainingą Graikijos politiką pavadino „ekstravagantiška“ ir sakė, kad G20 lyderiams ji kelia „galvos skausmus“.

B. Obama, S. Berlusconi ir D. Medvedev (nuotr. SCANPIX)B. Obama, S. Berlusconi ir D. Medvedev (nuotr. SCANPIX)

Tiek Prancūzijos prezidentas Nikolia Sarkozi (Nicolas Sarkozy), tiek Vokietijos kanclerė Angela Merkel (Angela Merkel) tikina, kad Europa turi parengti patikimą antikrizinį planą. Nepaisant to, jie detaliai nepaaiškino, kaip ketina tai padaryti.

REKLAMA

N. Sarkozy (nuotr. SCANPIX)N. Sarkozy (nuotr. SCANPIX)

(balsas.lt, ELTA)

TAIP PAT SKAITYKITE:

ES ir TVF stebės Italijos pažangą brendant iš skolų duobės

N. Sarkozy: euro žlugimas „susprogdintų“ visą Europos Sąjungą

EK: palikti euro zoną nepaliekant ES neįmanoma

Graikijos premjero šou tęsiasi: referendumo nebebus

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų