REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas pradėjo svarstyti Sveikatos reikalų komiteto pirmininko Antano Matulo pateiktas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siekiama suvienodinti viešojo maitinimo įmonių ir įmonių, vykdančių mažmeninę prekybą alkoholiniais gėrimais, konkurencines sąlygas, mažinti alkoholinių gėrimų prieinamumą Lietuvoje. Alkoholio kontrolės įstatyme siūloma įtvirtinti „viešojo maitinimo įmonės“ sąvoką ir numatyti, kad viešojo maitinimo įmonėse leidžiama parduoti alkoholinius gėrimus nuo 22 iki 8 valandos tik atidarytoje pakuotėje arba išpilstytus alkoholinius gėrimus ir tik vartojimui vietoje. Taip pat siūloma įtvirtinti pareigą viešojo maitinimo įmonėms neįleisti asmenų iki 18 metų nuo 22 iki 6 valandos į viešojo maitinimo įmones, kuriose prekiaujama alkoholiniais gėrimais.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiant mažinti alkoholinių gėrimų paplitimą tarp jaunimo, numatoma drausti asmenims, jaunesniems kaip 21 metai, parduoti alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija viršys 15 procentų.

REKLAMA

Pateiktu įstatymo projektu siekiama nustatyti, kad stacionariose degalinėse galima būtų prekiauti alkoholiniais gėrimais tik vykdant mažmeninės prekybos veiklą.

Nuo 2013 m. stacionariose degalinėse planuojama uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija viršija 6 procentus, o nuo 2016 m. siūloma apskritai uždrausti šią prekybą. Siekiant sugriežtinti prekybą alkoholiniais gėrimais, nuo 2016 m. numatoma apibrėžti specialius reikalavimus specializuotoms alkoholinių gėrimų prekybos įmonėms (prekybos įmonių specializuotiems alkoholinių gėrimų prekybos skyriams). Tai reiškia, kad tokios įmonės (skyriai) negalėtų būti įrengtos laisvės atėmimo, karinėse ir sukarintos tarnybos, policijos ir kitose statutinėse, sveikatos priežiūros, ugdymo įstaigose ir jų teritorijose, taip pat mažesniu kaip 100 metrų atstumu nuo ugdymo įstaigų, joms turėtų būti įrengtas atskiras įėjimas, visiška izoliacija nuo gyvenamųjų ar kitų su prekyba bei sandėliavimu nesusijusių patalpų, prekybos metu nepertraukiamai veikianti skaitmeninio vaizdo įrašymo sistema, atsiskaitymas už alkoholinius gėrimus turėtų būti vykdomas tik tokios įmonės (skyriaus) viduje ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pažymima teisės akto aiškinamajame rašte, pataisomis siekiama sumažinti alkoholio vartojimą Lietuvoje, ypač tarp vaikų ir jaunimo, pagerinti visuomenės sveikatą.

Seimas ketvirtadienį taip pat pritarė po pateikimo Seimo nario Eriko Tamašausko pristatytoms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms. Jomis siūloma apibrėžti viešojo maitinimo sąvoką, numatyti draudimą prekiauti alkoholiniais gėrimais nuo 22 iki 8 valandos ne viešojo maitinimo įmonėse, viešojo maitinimo įmonėse, turinčiose licencijas verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais, nustatyti teisę parduoti alkoholinius gėrimus nuo 22 iki 8 valandos tik vartojimui vietoje (be teisės juos išsinešti iš viešojo maitinimo įmonės).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Budrys: vertybė - kontrabanda?

Šiandien vykusius ginčus dėl alkholio reklamos ir prekybos ribojimų sarkastiškai komentavo Ekonomikos komiteto pirmininkas Dainius Budrys. „Atrodo, kad didžiausia vertybė kai kuriems konservatoriams ir blaivininkams yra kontrabandinis, viešai nereklamuojamas ir neapskaitomas, neapmokestinamas alkoholis. Įdomu – kodėl?“, - klausė jis.

Alkoholio kontrolės įstatymų pataisos toliau bus svarstomos Seimo komitetuose. Preliminari svarstymo Seimo posėdyje data – gruodžio 20 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų