REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie mėlynas akis svajojantys rudaakiai ir rudaakės akių spalvą netrukus galės pasikeisti ne tik kontaktiniais lęšiais. Jų akys mėlynomis gali tapti nuolatinai.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią galimybę teikia JAV bendrovės „Stroma Medical“ išrasta  ir taikoma „Lumineyes“ technologija, paremta tam tikro dažnio lazerio impulsais. Lazerio energija nuo žmogaus akies rainelės paviršiaus pašalina rudos spalvos pigmentą melaminą, o po 2 ar 3 savaičių tokią procedūrą užsisakiusio paciento akys visam gyvenimui tampa mėlynos, praneša „Dailymail.co.uk".

REKLAMA

Naujasis akių spalvos keitimo būdas taps alternatyva tiems, kurie iki šiol turėjo naudotis kosmetiniais kontaktiniais lęšiais. Tačiau šios technologijos išradėjas daktaras Greggas Homeris perspėja, kad mėlynakiais panorę tapti rudaakiai vėliau tikrosios savo akių spalvos nebeatgaus: lazeriu atliekama melanino šalinimo procedūra yra negrįžtama, nes rudos spalvos rainelės audinys nebeatsistato.

Pasak „Stroma Medical“ atstovų, akių spalvos keitimo procedūra trunka vos 20 sekundžių. Bendrovė jau pradėjo pirminius klinikinius tyrimus su žmonėmis, tačiau ieško papildomo finansavimo visai tyrimų programai užbaigti. Jei viskas klostytis kaip numatyta, ne JAV gyvenantys žmonės lazeriu rudą akių spalvą galės pasikeisti į mėlyną po 1,5 metų, o JAV piliečiai – po 3 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Tokia procedūra, pasak G. Homerio, kainuos apie 4 800 JAV dolerių. Gydytojas žurnalistams sakė, kad į jį dėl akių spalvos keitimo jau kreipėsi tūkstančiai tokios procedūros pageidaujančių klientų.

Gamtoje mėlynų akių pigmento nėra. Mėlynakių žmonių rainelių paviršiaus apatiniuose sluoksniuose yra rudojo pigmento melamino. Tačiau dėl to, kad viršutiniuose rainelės sluoksniuose jo koncentracija maža, akys įgauna mėlyną spalvą. Didesnių bangos ilgių šviesą sugeria tamsesnė akies rainelės dalis, o trumpesnių išsklaidoma, sakoma pranešime.

2008 m. Danijos mokslininkai nustatė, kad visi mėlynakiai žmonės turi bendrą prieš 6 000 – 10 000 metų gyvenusį protėvį, kurio akių spalva dėl mutacijos tapo mėlyna.  Pasak šio tyrimo autorių, iki to laiko visų žmonių akys buvo rudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų