REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį pasaulyje pristatomame Jungtinių Tautų vystymo programos (JTVP) pranešime apie žmogaus socialinę raidą, kasmet vertinančiame šalių pažangą, Lietuva užima 40 vietą, t.y. net 4 pozicijomis aukščiau nei praėjusiais metais. Pirmą sykį nuo 1995 m. Lietuva pateko į šalių, pasiekusių itin valstybių aukštą išsivystymo lygį pagal Žmogaus raidos indeksą, aplenkdama Portugaliją, Latviją, Rumuniją ir Bulgariją.

REKLAMA
REKLAMA

Šių metų pranešime skaičiuojamas 187 valstybių Žmogaus socialinės raidos indeksas (ŽSRI) ir pabrėžiama, kad tvari aplinkos apsauga ir pasaulio valstybių raida gali būti užtikrinti tik į sprendimus, susijusius su energijos išteklių išgavimu ir ekosistemos apsauga, įtraukiant tokius aspektus kaip sveikatos apsauga, švietimas, pajamos, lygios lyčių galimybės.

REKLAMA

2011 m. pasaulinio pranešimo apie žmogaus socialinę raidą duomenimis, per vienerius metus (naudojami 2010 metų statistiniai duomenys) Lietuvos žmogaus socialinės raidos indeksas (ŽSRI) išaugo nuo 0,783 iki 0,810 (naudojant skalę nuo 0 iki 1). Šiais metais pasauliniame pranešime Lietuva užima 40 vietą, t.y. keturiomis pozicijomis aukščiau nei 2010 m. pranešime. Pirmą sykį nuo 1995 m., kuomet Lietuvos rodikliai pradėti skaičiuoti pranešime, Lietuva pateko tarp šalių pasiekusių itin aukštą ŽSRI. Nuo 1995 m. iki 2011 m. Lietuvos ŽSRI išaugo nuo 0,696 iki 0,870 (iš viso 16 proc., arba vidutiniškai 0,9 proc.kasmet).

REKLAMA
REKLAMA

Nors ir Lietuvos ŽSR indekso vertė ir vieta ŽSRI išaugo, kitų kaimyninių šalių ŽSR indekso vertės augimas buvo taip pat didelis. Pagal ŽSRI iš naujųjų ES šalių Lietuva lenkia Latviją (43 vieta), Rumuniją (50 vieta) ir Bulgariją (55 vieta). Be to, šiemet Lietuva 1 pozicija aplenkė ES valstybę Portugaliją. Rytų Europos ir NVS šalių regiono lyderės – Slovėnija (21 vieta), Čekija (27 vieta), Estija (34 vieta), Slovakija (35 vieta), Vengrija (38 vieta), Lenkija (39 vieta).

Šių metų šalių sąrašo pirmoje vietoje – Norvegija. Antra vieta atiteko Australijai, trečia – Olandijai, pasiekusiai didžiausią ŽSRI vertę tarp Europos Sąjungos (ES) šalių. Jungtinės Amerikos Valstijos užima 4 vietą; Rusija – 66 (viena pozicija žemiau nei praėjusiais metais).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Valstybių sąrašo gale lieka Kongas (DR) ir Nogeris.

Pirmasis JTVP parengtas pranešimas apie žmogaus socialinę raidą buvo pristatytas 1990 m. siekiant vienintelio tikslo – vykstant ekonominiams debatams, formuojant politiką ir atliekant propaguojamąjį darbą, žmonės vėl atsidurtų plėtros proceso centre. Kiekvienas pranešimas yra skiriamas aktualiai plėtros diskusijų temai ir pateikia novatorišką analizę bei veiklos rekomendacijų. Šių metų Pranešime akcentuojama ne tik ekonominė vertė ir svarba, daranti įtaką šalies sėkmei ar žmogaus gerovei, tačiau atsižvelgiama ir į žmogaus sąlygas į sveiką gyvenseną, išsilavinimą bei laisvę panaudoti žinias ir talentus geresnei ateičiai kurti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų