REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trys kompanijos pateikė siūlymus statyti plaukiojančią suskystintų gamtinių dujų saugyklą. Iki šių metų pabaigos tikimasi pasirinkti būsimą laivo gamintoją, o 2012-aisiais gamtinių dujų saugykla turėtų būti pradėta statyti.Tai paaiškėjo po trečiadienį vykusio Suskystintų gamtinių dujų terminalo projekto įgyvendinimo komisijos posėdžio.

REKLAMA
REKLAMA

„Viskas atrodo juda pagal planą. Praėjusią savaitę atplėšti vokai dėl vadinamojo dujinimo įrenginio, laivo pirkimo. Yra pateikti trys siūlymai, prasidėjusios procedūros. Tikimasi, kad iki kitų metų sausio–vasario mėnesio bus galutinis patvirtinimas ir tada pasirašyta sutartis, tas laivas bus pradėtas gaminti Lietuvos poreikiams“, – sakė Ministro Pirmininko tarnybos kancleris Deividas Matulionis.

REKLAMA

Kol kas neatskleidžiama, kokios kompanijos pareiškė norą statyti laivą bei kokia jo preliminari kaina. Konkretesnės sumos turėtų paaiškėti po Naujųjų metų.

„Šiuo metu negalime atskleisti, kad išlaikytume derybinį pranašumą. Bet galiu pasakyti, kad labai rimtos kompanijos, ir mes būtent siekiame, kad šios kompanijos dalyvautų. Tai rimčiausios ir daugiausiai tokio tipo projektų atlikusios kompanijos pasaulyje“, – teigė už suskystinto gamtinių dujų terminalo projekto įgyvendinimą atsakingos „Klaipėdos naftos“ vadovas Rokas Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA

Numatomas plaukiojančios saugyklos dydis – 130 tūkst. kubinių metrų. Ji galėtų dirbti tiek minimaliu, tiek maksimaliu pajėgumu: dirbdama minimaliu pajėgumu aprūpintų dujomis pusę Lietuvos, maksimaliu pajėgumu – visą.

Skaičiuojama, kad Lietuva, pasistačiusi savo suskystintų dujų terminalą, sudarytų konkurenciją „Gazprom“ tiekiamoms dujoms, ir tai leistų rusiškų dujų kainą vartotojams sumažinti apie 30 proc.

Lietuvoje suskystintų dujų terminalą tikimasi pastatyti ir paleisti eksploatuoti iki 2014 metų. Skaičiuojama, kad terminalo statyba kainuos apie 200 mln. eurų, iki 20 proc. šios sumos galėtų padengti privatus investuotojas.

SGD terminalas, kuriame būtų ir galimybė saugoti suskystintas gamtines dujas, turėtų būti vandenyje, o tinkamiausia vieta jam įrengti yra pietinė Klaipėdos jūrų uosto dalis ties Kiaulės Nugaros sala.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų