REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šių dienų žmonės nemėgsta mąstyti apie mirtį – jie arba jos bijo, arba renkasi kaip gyvenimo sunkumų alternatyvą, užuot juos išgyvenę. Tai Visų Šventųjų dienos homilijoje pastebi Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis.

REKLAMA
REKLAMA

Vėlinių išvakarėse aukodamas šv. Mišias sostinės Antakalnio kapinėse, prie memorialo žuvusiems už Lietuvos laisvę, kardinolas kvietė susirinkusius prie mirusiųjų kapų susimąstyti apie žemiškojo gyvenimo baigtį ir amžinojo realybę.

REKLAMA

„Gyvenimo po mirties tikrovė nepriklauso nuo to, ar mes ja tikime, ar ją neigiame. Tačiau būtent tikėjimas nulemia, koks gyvenimas po mirties laukia kiekvieno iš mūsų. Pomirtinį Dievo teismą daugelis įsivaizduoja kaip teisminį procesą, kuriame vieniems paskelbiamas išteisinimas, o kitiems – pasmerkimas. Dievo teismas bus galutinė ir visuotinė Dievo pergalė prieš nuodėmę ir mirtį. (...) Pasaulyje, kuriame tiek daug neteisybės, prievartos, žiaurumo ir cinizmo, teisingumas, nesiremiantis tikėjimu Dievu, žmogaus prigimtimi ir jo sąžine, tampa reliatyvia sąvoka, priklausančia nuo daugumos nuomonės, nuo individualių ar grupinių interesų. (...) Joks neteisingumas Dievo akivaizdoje negali būti toleruojamas, pateisinamas ir įteisinamas. Tačiau kai Dievas įgyvendina savąjį teisingumą, Jis pranoksta jį savuoju gailestingumu“, – pabrėžė A.J. Bačkis.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak kardinolo, tikėjimas į paskutinį teismą, kuris taps pirmuoju susitikimu su Dievu akis į akį, pirmiausia yra viltis, kurios būtinybė aiškiai išryškėjo pastarųjų amžių pervartose.

"Kad išsipildytų tai, ko neduota šiame gyvenime, mūsų laukiama nemirtinga meilė neabejotinai yra svarbus pagrindas tikėti. (...) Paskutinis teismas, kuris laukia kiekvieno iš mūsų, visų pirma yra atsakomybės priėmimas. Dievas padarė visa, kad mūsų amžinybė būtų laiminga, tačiau Dievas suteikia žmogui pačiam pasirinkti ir galutinai nulemti savo amžinąjį gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dangus, skaistykla ir pragaras yra realybė, kurios Dievo teisingumas negali panaikinti. (...) Dievo karalystėje piktadariai nebus drauge su savo aukomis, tarsi nieko nebūtų įvykę. Todėl Dievo teisme teisingumas susitinka su malone. Jeigu po mirties mes būtume Dievo teisiami tik pagal teisingumą, nė vienas neįstengtume nusipelnyti Dangaus. (...) Po mirties visam laikui būsime toje būsenoje, kurią dabar sąmoningai ir nuoširdžiai pasirenkame", – teigė kardinolas A. J. Bačkis.

Po Visų Šventųjų iškilmės, kuri katalikams yra privaloma šventė, bažnyčiose pradedamas maldų už mirusiuosius aštuondienis, trunkantis iki lapkričio 8 dienos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų