REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Graikijos premjero Giorgos Papandreou paskelbtas sprendimas surengti referendumą dėl Graikijos gelbėjimo plano sulaukė grasinimų iš Vokietijos ir suerzino rinkas.

REKLAMA
REKLAMA

Europos politikai skundžiasi, kad Atėnai stengiasi išsisukti nuo praėjusią savaitę priimto gelbėjimo plano. Jų nerimas kyla ne tiek dėl Graikijos likimo, kiek dėl galimų skaudžių pasekmių visai valiutos sąjungai.

REKLAMA

Pasak Vokietijos parlamento nario, euro zonai gali tekti palikti Graikiją likimo valiai ir leisti šaliai bankrutuoti.

Kaip perkūnas iš giedro dangaus politikams trenkė G. Papandrėjo atsakas į praėjusią savaitę priimtą 130 mlrd. eurų vertės gelbėjimo planą ir numatomą pusės Graikijos skolos nurašymą. Šis planas graikams sukėlė didelį įsiūtį dėl kainos, kuri reiškia dar griežtesnes taupymo priemones.

Vokietija, finansuojanti didelę dalį Europos Sąjungos pagalbos Graikijai plano dalį, reagavo į Graikijos premjero pareiškimą sunkiai nuslėpdama įtūžį.

REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos kanclerės Angela Merkel centro dešiniųjų koalicijos vienas lyderių teigė esąs „suerzintas“ G. Papandrėjo pareiškimo. Pasak jo, euro zona turės svarstyti apie lėšų Graikijai nutraukimą.

„Atrodo, kad kažkas bando išsisukti nuo susitarimo – keistas poelgis, – teigė Laisvųjų demokratų lyderis parlamente, buvęs šalies ūkio ministras Rainer Bruederle. – Galima padaryti tik vieną dalyką: pasirengti neišvengiamam – Graikijos valstybės nemokumui, o jei šalis nevykdys susitarimų, tada nutraukti pinigų tiekimą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasisėmusios drąsos iš euro zonos susitarimo dėl naujo Graikijos gelbėjimo plano finansų rinkos prastai reagavo į G. Papandrėjo naujieną. Rinkos dalyviai nuskubėjo ieškoti saugesnių investicijų, todėl akcijų vertė krito, kaip ir euro kursas.

Pranešama, kad Vokietijos kanclerė A. Merkel ketina telefonu aptarti Graikijos premjero sprendimą su Prancūzijos vadovu N Sarkozy.

Italijos premjeras Silvio Berluskoni pareiškė, kad „tai netikėtas sprendimas, kuris sukelia nežinomybę“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų