REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasaulio verslininkai labiausiai linkusiomis kyšininkauti užsienyje laiko Rusijos ir Kinijos, o mažiausiai – Nyderlandų ir Šveicarijos bendroves. Anot verslo atstovų, kyšininkavimas labiausiai paplitęs statybų bei valstybių finansuojamų darbų sektoriuose. Tai rodo šiandien paskelbto „Transparency International“ 2011 metų Kyšininkavimo užsienyje indekso (KUI) duomenys. Nyderlandai ir Rusija yra vienos didžiausių investuotojų Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

2011 metų KUI vertina verslo įmonių veiklą iš 28 pasaulio valstybių, pirmaujančių pagal savo išorinės prekybos ir investicijų apimtis. Indeksas matuoja verslininkų suvokimą, kiek įmonės iš tų šalių, su kuriomis jie palaiko verslo ryšius, yra linkusios kyšininkauti veikdamos jų šalyje. Tyrimo metu buvo apklausta 3016 verslo vadovų iš 30 išsivysčiusių ir besivystančių pasaulio valstybių. Lietuvos bendrovių kyšininkavimo praktika užsienyje šiame tyrime nebuvo vertinama.

REKLAMA

Verslininkų teigimu, pasaulyje plačiai paplitusi bendrovių praktika papirkinėti valstybės pareigūnus siekiant laimėti viešųjų pirkimų konkursus, apeiti nustatytas taisykles, pagreitinti sprendimų priėmimo procesus ar paveikti sprendimus savo naudai. KUI rezultatai rodo, kad kyšininkavimas yra gajus ir privačiame sektoriuje – įmonės yra beveik tiek pat linkusios mokėti kyšius kitų bendrovių atstovams, kaip ir valstybės tarnautojams bei politikams.

REKLAMA
REKLAMA

Verslininkų nuomone,  labiausiai į kyšininkavimą įsitraukti linkę viešųjų pirkimų ir paslaugų, komunalinių paslaugų, nekilnojamojo turto, verslo ir teisinių paslaugų teikimo, naftos ir gamtinių dujų sričių atstovai. Žemės ūkio, lengvosios pramonės bei civilinės aviacijos sektoriai įvardinti  kaip sritys, kuriose kyšininkaujama mažiausiai.

Mažiausiai kyšininkauti linkusios Nyderlandų, o  prasčiausiai indekso įvertintos Rusijos bendrovės yra vienos stambiausių investuotojų Lietuvoje. Pagal užsienio valstybių sudėtines 2010 metų antrojo ir 2011 metų pirmojo pusmečių investicijas Lietuvoje Nyderlandai buvo trečioji didžiausia investuotoja po Lenkijos ir Švedijos – jos investicijos sudarė 775,2 mln. litų. Tuo pačiu laikotarpiu Rusija buvo ketvirtoji pagal sudėtinių investicijų lygį Lietuvoje investavusi valstybė. Jos bendrovių investicijos sudarė 533,28 mln. litų. Nuo 2007 metų pradžios Rusija ir Nyderlandai pirmauja pagal sudėtinių investicijų kiekį mūsų šalyje.

„Lietuvoje vis dar neturime skaidriam ir kyšininkauti nenorinčiam verslui palankios aplinkos. Mūsų neseniai atlikta teismų praktikos analizė bendrovių bylose parodė, kad už korupcines veikas nubaustos įmonės Lietuvoje dažniausiai susilaukia palyginus švelnių bausmių. Taigi kyla klausimas, ar kyšininkauti linkusios bendrovės tikrai atgrasomos nuo panašių veiksmų ateityje. Dabartinis  reguliavimas verčia suabejoti, ar visos korupcijos formos privačiame sektoriuje yra baudžiamos. Pavyzdžiui, Lietuvos teismų praktikoje dar nėra buvę bylos dėl kyšininkavimo tarp dviejų privačių asmenų. Kita vertus, neskiriame pakankamo dėmesio korupcijos prevencijai ir antikorupciniam švietimui,“ – teigia „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų