REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos lyderiams susitarus dėl euro zonos skolų krizės sprendimo būsimieji Lietuvos pensininkai per dieną uždirbo 30 mln. litų, teigia Investicijų ir pensijų fondų asociacija.

REKLAMA
REKLAMA

Per vieną dieną – spalio 26-ąją – Lietuvos būsimųjų pensininkų sukauptas turtas išaugo 30 mln. litų. Tai vienas didžiausių vienos dienos Lietuvos pensijų fondų uždarbių per visą jų veiklos istoriją nuo 2004 m. pradžios, pažymima Investicijų ir pensijų fondų asociacijos pranešime.

REKLAMA

Minėtasis turto prieaugis susijęs su sparčiai kilusiomis finansų rinkomis po to, kai buvo paskelbtas Europos lyderių sudarytas susitarimas beveik trečdaliu sumažinti milžinišką Graikijos įsiskolinimą, siekiant išspręsti euro zonos skolų krizę. Rinkų kilimas buvo vienas didžiausių per pastaruosius dvejus metus.

Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos duomenimis, 2011 m. spalio 27 dieną bendras pensijų fondų turtas siekė 4,024 mlrd. litų. Nuo spalio 1 dienos turtas išaugo 124,4 mln. litų, iš jų 30,7 mln. sudarė įmokos iš biudžeto, o likusieji 93,7 mln. litų susidarė dėl kylančių finansų rinkų.

REKLAMA
REKLAMA

„Spalio 26-oji yra gera diena visiems pensijai kaupiantiems dirbantiesiems ir ji parodo, jog finansų rinkos nuolat svyruoja, o ne krenta. Tad pensijų kaupimo sistema, kuri remiasi ilgalaikiu investavimu, yra vienas geriausių žinomų būdų išsaugoti ir sukaupti pakankamą sumą senatvei“, – teigia Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos prezidentas Šarūnas Ruzgys.

Šiuo metu būsimai pensijai II pakopos fonduose kaupiančių gyventojų yra 1,05 mln., šiemet iki spalio 24 d. prie sistemos prisijungė 24,2 tūkst. naujų dalyvių. Pernai pensijų kaupimo sistema sulaukė 42,12 tūkst. naujų dalyvių. Dėl mirties arba išėjus į pensiją pensijų kaupimo sistemą paliko apie 15,5 tūkst. dalyvių, kuriems buvo išmokėta apie 54,6 mln. litų.

Pensijų kaupimo sistema sukurta 2003 metais, siekiant išvengti „Sodros“ mokumo krizės po kelių dešimtmečių, kai, remiantis ekspertų prognozėmis, pensininkų skaičius, palyginus su dirbančiaisiais, smarkiai išaugs. Sistema leidžia laisva valia pasirinkusiems dalyvavimą pensijų kaupimo sistemoje dirbantiesiems sukaupti kapitalą papildomai pensijai, kuri būtų mokama šalia gaunamos iš „Sodros“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų