REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penkiasdešimt savo veiklos metų skaičiuojančios Šiaulių profesinės mokyklos dėl ateities ramios. Esą norinčiųjų mokytis nemažėja.

REKLAMA
REKLAMA

Vis daugiau kvalifikuotų specialistų pageidauja ir verslininkai, praneša LTV „Šiandien“.

Šiauliuose amatų mokyta įkurta dar prieškariu, tačiau karas profesinį mokymą sustabdė. Kvalifikuotų specialistų vėl prireikė pokario metais, kai ėmė atsigauti pramonė, steigtis naujos gamyklos.

REKLAMA

Tad Šiauliuose 1961-aisias savo filialą atidarė Vilniaus prekybos mokykla – pirmoji profesinė ugdymo įstaiga mieste. Joje mokiniai buvo mokomi virėjų, pramoninių ir maisto prekių pardavėjų specialybių.

„Mes dar relikvijų turim – skaitytuvus, senuosius kasos aparatus, kur reikia prekės pavadinimą, kainą, kiekį įvesti. Šiandien to daryti nereikia, yra visos sistemos, reikia tik sužiūrėti, ar viskas įvesta – tai patobulėjimas labai ryškus“, – sako Renata Veršiniskienė, Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriaus vedėja.

REKLAMA
REKLAMA

Prabėgus pusšimčiui metų šias specialybes vis dar renkasi dauguma studentų. Tarp populiaresnių – ir šaltkalvių, mechanikų, konditerių specialybės.

Šiaulių profesinio rengimo centro direktoriaus teigimu, profesinės mokyklos ir ateityje bus perspektyvios – norinčiųjų mokytis nemažėja, o rinkos pageidauja vis daugiau kvalifikuotų specialistų, kurių gretas išretino emigracija.

Esą labiausiai darbuotojų trūksta prekybos įmonėms, siuvykloms, paslaugų bendrovėms. Pastebima, kad kinta ir visuomenės požiūris į profesinį mokymą, kuris ilgą laiką laikytas nevisaverčiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ypatingai technologijų, gamybos srityse, statyboje ir visur kitur aukštos kvalifikacijos specialistai turėtų pradėti nuo profesinės mokyklos, įgyti pradinių įgūdžių, sužinoti pirmines žinias, o po to tapti gerais vadovais, ministrais“, – įsitikinęs Saulius Dargužas, Šiaulių profesinio rengimo centro direktorius.

Skaičiuojama, kad mokslą tęsia apie penktadalis baigusiųjų, o beveik 60 procentų specialybę įgijusių žmonių pradeda dirbti.

Anot pedagogų, verslininkai vis dar nėra linkę investuoti į būsimą specialistą ir mieliau renkasi jau baigusius mokslą, tačiau gerų pavyzdžių yra.

REKLAMA

„Yra įsteigta mokomoji parduotuvė, kur mokiniai realios darbo aplinkos sąlygomis mokosi dirbdami ir tai jiems yra labai naudinga“, – pasakoja Rimantas Urmonas, Šiaulių profesinio rengimo centro direktoriaus pavaduotojas ugdymui.

Šiuo metu Šiaulių profesinio rengimo centras atnaujina ir mokymo bazes – steigiami du praktinio mokymo centrai, kurie esą palengvins būsimų specialistų mokymą, pagerins studijų kokybę.

Per pusšimtį metų Šiaulių profesinės mokyklos parengė beveik 47 tūkst. įvairių sričių specialistų.

Jevgenijus BARDAUSKAS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų