REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį paliekantis savo postą Europos centrinio banko (ECB) prezidentas Jeanas Claude'as Trichet per interviu BBC pareiškė, kad euro zonos kreipimasis paramos į Kiniją – „absoliučiai normalus dalykas“, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak J. C. Trichet, tai nereiškia, kad euro zonos šalys ketina Kinijos „nusižeminusios prašyti“.

REKLAMA

Kiek anksčiau Europos finansinio stabilumo fondo (EFSF) vadovas Klausas Reglingas per savo vizitą Kinijoje mėgino įtiktini Kiniją skirti 100 mlrd. dolerių fondui.

Kinijos prezidentas Hu Jintao sekmadienį atvyko į Vieną prieš pat lemtingąjį Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių susitikimą, vyksiantį lapkričio 3–4 dienomis Kanuose.

Kinijos finansų ministro pavaduotojas anksčiau tikino, kad klausimas dėl Kinijos investicijų į EFSF į viršūnių susitikimo darbotvarkę neįtrauktas.

REKLAMA
REKLAMA

Per pirmuosius ketverius J. C. Trichet vadovavimo ECB metus euro zonos ekonomika gana sparčiai augo, infliacija buvo saikinga, o finansinė sistema – stabili. Tačiau pastaraisiais metais bloką smarkiai sudrebino skolų krizė.

Per interviu BBC J. C. Trichet sakė, kad susitarimai dėl skolų nurašymo, analogiški tiems, kokie buvo pasiekti praėjusią savaitę dėl Graikijos, neturėtų būti sudarinėjami ateityje.

Praėjusią savaitę Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pareiškė, kad 2001 metais Graikijai suteiktas leidimas prisijungti prie euro zonos buvo „klaida“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau J. C. Trichet pastebėjo, kad kai Graikija jungėsi prie euro zonos, galiojo „švelnaus nesikišimo“ atmosfera.

„Tai buvo rinkų nesikišimas, vyriausybių nesikišimas, individualus ir kolektyvinis nesikišimas“, – sakė J. C. Trichet.

Savo aštuonerių metų darbą ECB vadovo poste J. C. Trichet vertina „gerai“.

„Jeigu ir buvo klaidų, tai jos buvo susijusios su vyriausybėmis ir investuotojais, o ne su banku“, – sakė jis.

J. C. Trichet ECB vadovo vairą perduoda buvusiam Italijos centrinio banko vadovui Mario Dragiui, kuris dažnai vadinamas „Super Mario“. Jam teks vadovauti Europos centriniam bankui giliausios per visą euro zonos istoriją krizės laikotarpiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų