REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Planus ateityje uždaryti visus vaikų globos namus kurpiančiai valdžiai gyventojai duoda suprasti, kad ji nesvaičiotų. Skatinami kurti šeimynas ir auginti po kelis beglobius ar tapti bent jau vieno likimo nuskriaustojo globėjais, žmonės ėmė elgtis priešingai – jie beveik nustojo imti globoti svetimus vaikus.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio A.Bandzos vaikų ir Linkaučių vaikų globos namai rajone, kurių duris anksčiau ne taip jau retai praverdavo šeimos, norinčios paimti globoti jų auklėtinį, pastaraisiais metais jau baigia pamiršti tokius svečius.

REKLAMA

„Žmonės nebenori globoti vaikų, jeigu jie nėra giminaičiai. Per dvejus metus rajone nepaskirta nė viena globa, kai globėjų ir vaiko nesieja giminystės ryšiai“, – „Sekundei“ sakė Panevėžio rajono Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėja Nijolė Stakytė.

Rajone iš 86 vaikus globojančių šeimų ne giminaičių vaikais rūpinasi tik 20. Dauguma jų globėjais tapo ne pernai ar šiemet, o prieš kelerius metus.

Pasak N.Stakytės, dabar gyventojai, jeigu ir ateina teirautis dėl globos, tai tik dėl savo giminaičių vaikų.

REKLAMA
REKLAMA

Svetimų atžalų globėjais nebenori tapti ir panevėžiečiai. Miesto Vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovės  Audronės Grainienės teigimu, pastaruoju metu globoti imasi bene vien tik giminaičiai: močiutės, tetos, seserys, broliai, o norinti įforminti globą visiškai svetimam vaikui šeima pasitaiko labai retai.

Iš 123 globą turinčių šeimų 92 globoja giminaičių vaikus. 31 šeima į savo namus svetimą vaiką dažniausiai yra parsivedusi prieš kelerius metus.

Panevėžio socialinių paslaugų centras, organizuojantis kursus globėjams ir norintiesiems įsivaikinti, taip pat pastebėjo, kad smarkiai sumažėjo norinčiųjų juos lankyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pernai turėjome  4 grupes, kursus baigė 21 šeima. Šiais metais vedame užsiėmimus tik antrai grupei. Pirmoje grupėje iš viso  buvo 7 šeimos. Antroje turime 4 šeimas, norinčias globoti vaiką, bei  vieną vyrą, ketinantį įvaikinti savo žmonos vaiką, ir įtėviais nusprendusių tapti sutuoktinių porą“, –sakė šio centro socialinė darbuotoja Inga Savickienė.

Panevėžio socialinių paslaugų centre minėtus kursus lanko ne tik miesto ir rajono, bet ir Pasvalio gyventojai.

I.Savickienė teigė, kad dauguma pastarųjų dvejų metų kursų lankytojų ketino tapti oficialiais savo giminaičių vaikų globėjais.

REKLAMA

Nei mieste, nei rajone neatsirado nė vienos šeimos, panorusios steigti šeimyninius vaikų globos.

Vaikų namų darbuotojai ir vaiko teisių specialistai neturi aiškaus atsakymo, kodėl anksčiau palyginti noriai svetimus vaikus imdavę globoti gyventojai dabar pakeitė požiūrį.

Globėjai neretai skundžiasi, kad valstybės parama globojamam vaikui – 520 litų per mėnesį – jau yra per maža. Juo labiau jei vaikas turi sveikatos problemų ar specialių poreikių. Šių pinigų nepakanka ir itin gabiems muzikai, dailei ar šokiui globotiniams.

REKLAMA

Globėjai jau prieš kelerius metus pradėjo reikalauti didinti išmoką globojamajam. Seimui buvo pateikti atitinkami įstatymų projektai, tačiau galiausiai jie nugulė stalčiuose.

Valdžia atsižvelgė tik į šeimynų interesus. Jau antri metai šei­my­nos glo­bo­ti­niams mėnesiui ski­ria­ma po 1040 li­tų.

Po vieną ar du vaikus globojančios šeimos piktinasi, kad valstybė, mokėdama nevienodas išmokas,  iš­ski­ria šei­mo­je ir šei­my­no­se glo­bo­ja­mus vai­kus. Jų teigimu, tiek šei­mo­je, tiek šei­my­no­je globojamo vai­ko po­rei­kiai yra la­bai pa­na­šūs.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų