REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Konservatoriai vis dar nepriėmė sprendimo dėl savo partiečio – Sauliaus Stomos – elgesio.

Galimų tokio atidėliojimo priežasčių ieškojo LTV laida „Savaitė“.

Generalinė prokuratūra atmetė Seimo nario Sauliaus Stomos prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai pažeistos jo teisės į privatų gyvenimą ir pasiūlė pačiam kreiptis į teismą. Galbūt kitą savaitę Sauliaus Stomos elgesį įvertins Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš porą savaičių Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas sakė, kad tyrimui reikia 2–3 savaičių. O štai konservatorių Etikos komisija negali apsispręsti, ką daryti su partiečiu, ir teisinasi, kad negauna medžiagos. Nors lyg ir turėtų būti aišku, kad jie neturi imtis prokurorų ar teisininkų vaidmens, o principingai įvertinti kolegos moralę ir etiką.

REKLAMA

Kaip sako politologai, jeigu tai rimta politinė jėga, ginanti šeimos vertybes, jai neturėtų kilti abejonių dėl tokio partijos nario elgesio. Kita vertus, apie kokius principus galima kalbėti, kai Seime artėja balsavimas dėl kitų metų biudžeto ir kiekvienas balsas valdantiesiems labai reikalingas.

Panašu, kad Saulius Stoma su savo žaliaakiais paklydimais konservatorius įstūmė į labai nepalankią situaciją, kai dėl vargano balso tenka aukoti partijos deklaruojamas vertybes ir principus. O rinkėjai mato visa tai, vertina ir kažin, ar pateisina.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo tada, kai Lietuvą apskriejo žinia, kad meilės paieškos Seimo narį Saulių Stomą nuvedė į žaliaakės žurnalistės draugiją, praėjo kone mėnuo. Tačiau atgarsio ši provokacija sulaukia nebent televizijos laidose – Seimo rūmuose S. Stomos paklydimai tyliai gęsta. Nors visai Lietuvai girdint valdančiajai konservatorių frakcijai priklausantis S. Stoma mainais už viešnagę prie jūros merginai siūlė padėjėjos darbą, „dėl apsirūpinimo iki smerties“ gyrėsi sieksiąs europarlamentaro kėdės, o Seimą „durnynu“ išvadino.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po tokių drąsių pasisakymų konservatoriai sustabdė Stomos narystę partijoje, tačiau narystė Seimo frakcijoje tebėra neišspręsta.

Ką daryti, palikti S. Stomą ar ne, frakcijos Etikos komisija vis dar nesugeba apsispręsti. Esą iš provokaciją surengusios laidos nepavyksta gauti visos medžiagos, o iš turimos - lemti S. Stomos likimą būtų per skubu.

„Mes turėjome posėdį, kuriame dalyvavo pats Saulius Stoma. Jis teigė, kad ta medžiaga, kuri yra paskleista viešumoje, yra ne visa. Jo bendravimas su žurnaliste vyko ilgą laiką – apie pusantro mėnesio, buvo daug susitikimų, daug bendravimo sms žinutėmis ir abi pusės buvo labai aktyvios, kad buvo bent trys pasimatymai. Ta medžiaga, kuri yra filmuota, yra ne pilna“, – sakė konservatorių frakcijos Etikos komisijos pirmininkas Vaidotas Bacevičius.

REKLAMA

Tuo metu Seimo Pirmininkė dar pirmosiomis skandalo dienomis kolegai viešai patarė, kad jei pati būtų patekusi į tokią situaciją „trauktųsi ne tik iš partijos, bet ir iš politikos“.

„Aš irgi laukiu kažkokios konkrečios išvados. Taip pat – mūsų Seimo etikos ir procedūrų komisijos išvados. Aš manau, kad kuo greičiau ta išvada bus pateikta, tuo mažiau bus aistrų ir emocijų“, – situaciją komentavo Seimo Pirmininkė Irena Degutienė.

O kol sprendimo ir toliau kantriai laukiama, Seimo opozicija įsitikinusi, kad už meilę darbą merginai siūlęs Saulius Stoma taip ir nesulauks atpildo arba bent jau ne artimiausiu metu – esą artėjant lemiamam balsavimui dėl kitų metų biudžeto valdantieji tikrai nenorės prarasti vieno saviškio.

REKLAMA

„Man tikrai keista, kad Tėvynės Sąjunga ir, pabrėžiu, krikščionys demokratai niekaip negali apsispręsti, ar Seimo nario elgesys, kada už meilę siūlo padėjėjos postą, atitinką jų vertybių sistemą ar neatitinka. Manau, du variantai: arba kažkas negerai su TS-krikdemų vertybių sistema arba jie tą vertybių sistemą aukoja arba parduoda už balsą tvirtinant biudžetą. Jeigu TS-krikščionys demokratai aukoja savo vertybes, savo požiūrį, vardan balso pasiruošę parduoti savo tėvą, motiną, savo įsitikinimus, tai daug ką sako apie pačią politinę jėgą“, – valdančiųjų neveiklumą kritikavo Seimo opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Manau, kad Stomos reikalas nėra vien tik Stomos reikalas. Iš tikrųjų silpnas žmogus, padarė klaidų, bet jo vieta Seimo struktūroje, valdančiosios daugumos sistemoje išties yra labai svarbi, nes, kaip žinia, valdančioji dauguma neturi pakankamai daug balsų, kad galėtų švaistytis vienu ar kitu. Tam reikalinga išsaugoti Stomą bent jau kaip žmogų, kuris neatsisakė valdančiosios daugumos. Suprantama, kad reikės spręsti klausimą, susietą su jo elgsena, Etikos komisija bandys kažkaip sušvelninti situaciją“, – kalbėjo politologas Lauras Bielinis.

REKLAMA

O S. Stomos likimą sprendžianti konservatorių frakcijos Seime Etikos komisija neneigia, kad vienas iš jos sprendimų gali būti ir toks – tyrimą nutraukti.

„Nenorėčiau sakyti išankstinės nuomonės, koks bus sprendimas. Jei negalima ištirti klausimo, tai turi būti priimtas procesinis sprendimas – arba nutraukti tyrimą arba daryti pertrauką“, – sakė konservatorių Etikos komisijos pirmininkas V. Bacevičius.

Opozicija ir politologai įsitikinę, kad kol nenubalsuota dėl kitų metų biudžeto, frakcijoje kėdė S. Stomai ir toliau priklausys. Tik toks kolegos saugojimas koją gali pakišti pačiai konservatorių partijai – esą rinkėjai gali nebesusigaudyti, kokias vertybes ši gina.

REKLAMA

„Šiandien jie į viešumą siunčia labai aiškius signalus, kad štai tokia šeima gerai, tokia blogai, bet tuo pačiu viešumoje jie demonstruoja, kad tokie ne tik kad abejotini, bet akivaizdžiai amoralūs Stomos veiksmai priimtini, toleruotini. Taigi klausimas – kas yra konservatoriai“, – komentavo politologas L. Bielinis.

O toks blaškymasis tarp vertybių – tradicinių ar vertybių pagal Stomą – anot apžvalgininkų, partijai gali būti visiškai nenaudingas prieš artėjančius Seimo rinkimus.

K. Garalevičiūtė, R. Gilytė

S. Stoma neįtikino prokurorų pradėti ikiteisminį tyrimą dėl žurnalistų veiksmų

Etikos sargai pradėjo S. Stomos elgesio svarstymą

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų