REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai kuriuos maisto produktus pardavinėti draudžiama mokyklose, tačiau šalia jų esantys prekybos taškai pilnutėliai vaikams nerekomenduotinų „skanumynų".

REKLAMA
REKLAMA

Į redakciją kreipėsi biržietė Sandra, kuri neslėpė nusivylimo esančia netvarka mūsų mieste. Jos manymu, kai kurių įstatymų laikomasi tik formaliai, nežiūrint į realią situaciją.

REKLAMA

„Galbūt įmanoma pasidomėti, kaip padėti mūsų vaikams?" - klausė Sandra.

Moteris nurodė situaciją: priėmus įstatymą, kad mokyklose draudžiama prekiauti greito maisto produktais, gėrimais ir visokiais šokoladukais ar traškučiais, šalia Biržų „Atžalyno„ vidurinės mokyklos atsiranda kioskelis, prekiaujantis „visu šituo gėriu“, kuris yra tiesiog žemesniųjų klasių (pradinukų ir šiek tiek vyresnių) traukos objektas.

REKLAMA
REKLAMA

Šalia kioskelio, prekiaujančio nerekomenduotinais vaikams produktais, nuolat būriuojasi mokinukai.

Moteris apgailestavo, kad vaikai, užuot valgę pietus mokykloje, perka traškučius, juos užgeria gazuotais gėrimais.

„Pasekmė - skaudantys pilvai, įvairiausio pobūdžio bėrimai, skrandžio skausmai. Tiesiog nebepatogu ir baugu darosi dėl ateities. Ar tikrai prekybininkai turi leidimus prekiauti šalia mokyklų, ar niekam neberūpi vaikų sveikata?" - klausė biržietė.

Moters susirūpinimas pasirodė suprantamas. Išleidus įsakymą ir nurodžius sąrašą produktų, kurių nerekomenduojama prekiauti vaikams, jie dingo iš mokyklų valgyklų ar bufetų prekystalių. Neliko ir tokius produktus ugdymo įstaigose pardavinėjančių aparatų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perkamiausi - traškučiai

Pamokų metu nuvykome į Sąjungos gatvę, kur priešais „Atžalyno" vidurinę mokyklą įsikūręs kioskelis.

Kaip moteris minėjo, jame iš tiesų pardavinėjami įvairių rūšių traškučiai, gazuoti limonadai, „Coca cola", įvairiausi saldumynai. Yra ir pašildomų sumuštinių.

Šalia kioskelio net pamokų metu būriuojasi vaikai, kurie perka saldumynus, „Coca colą", o labiausiai - traškučius.

Prasidėjus pertraukai į kioskelį šaltu oru be striukių, šalikų ir kepurių vaikai pasipylė urmu. Atrodė, jie net nekreipė dėmesio, ar gatvėje, kurią reikia pereiti, nėra automobilių - taip skubėjo apsipirkti.

REKLAMA

Individualią veiklą įregistravusi kioskelio prekiautoja Nida Vinciūnienė sakė čia dirbanti nuo praėjusių metų sausio mėnesio.

„Buvau bedarbė, registravausi Darbo biržoje. Kioskelį šioje vietoje turėjusi, bet veiklos kurį laiką nevykdžiusi draugė pasiūlė čia prekiauti, o pati išvyko. Nutariau pradėti veiklą. Jei kam nepatinka, galiu viską baigti ir vėl stoti į Darbo biržą", - kalbėjo N. Vinciūnienė.

Moteris sakė, kad jos kioskelį dažnai tikrina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, tačiau priekaištų neturi. Patalpų viduje švaru ir tvarkinga.

REKLAMA

„Nėra tokio įstatymo, kad šiais maisto produktais negalima prekiauti. Čia prekiaujama tuo, kas leidžiama Lietuvos Respublikoje. Jei toks nurodymas atsiras, jų nebepardavinėsiu.

Tegul tie, kurie skundžiasi, pasidomi netoli mokyklų esančiomis parduotuvėmis, kuriose vaikams ne tik traškučius, bet ir alų parduoda", - kalbėjo kioskelio šeimininkė.

Pirkti ar ne - laisvas pasirinkimas

„Atžalyno" vidurinės mokyklos direktorius Vaidotas Butkevičius sakė, kad, kioskeliui priešais mokyklą pradėjus veikti, pedagogai nebuvo juo patenkinti. Tačiau vėliau išsiaiškino, kad esami įstatymai neleidžia prekybos uždrausti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Verslas yra verslas. Kas yra, to nepakeisim. Tai laisvas žmogaus pasirinkimas - pirkti ar ne", - sakė V. Butkevičius.

Pašnekovo teigimu, dėl prekybos alkoholiu įstatymai numato atstumus nuo ugdymo įstaigų, o prekiaujantiems nerekomenduotinais vaikui produktais tokie apribojimai nenustatyti. V. Butkevičius teigė, kad mokykloje prekiaujama tikrai sveiku maistu, o esamame kavos aparate - leidžiamais kavos pakaitalais.

„Ar parduotuvė, ar kioskelis prie mokyklos - juk tas pats. Miesto centre, šalia „Aušros„ vidurinės ir gimnazijos, taip pat yra parduotuvių, kur prekiaujama panašiais dalykais. Yra net kebabų kioskelis“, - kalbėjo mokyklos vadovas.

REKLAMA

Direktorius nesibaimina, kad į kioską bėgančius mokinukus gali partrenkti automobilis - šalia pėsčiųjų perėjos yra greitį ribojantys „kalniukai".

Pagrindo neleisti nėra

Biržų rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Adolfas Rinkūnas sakė žinantis minėtą kioską. Tarnybos darbuotojai jį tikrina, pretenzijų savininkei neturi.

„Šiame kioskelyje prekiaujama viskuo, kuo leidžiama prekiauti Lietuvos Respublikos teritorijoje. Mokyklos patalpose nerekomenduojamais produktais prekiauti draudžiama. Tas ir daroma. Tačiau kioskelis yra už mokyklos ribų ir net kitoje gatvės pusėje", - sakė A. Rinkūnas.

Pašnekovas minėjo, kad tokios prekybos išvengti sunku, nes nėra jokio teisinio pagrindo jos neleisti.

Jurgita Vitkauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų