REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lapkričio 8 ir 9 dienomis „Domino“ teatras visiems muzikos ir teatro mylėtojams pristatys Andriaus Mamontovo miuziklą „Tadas Blinda“. Nuskambėjus kino juostos gerbėjų ovacijoms, visus teatro, muzikos ir Tado Blindos istorijos gerbėjus kviečiame į atnaujintą miuziklą „Tadas Blinda“. A. Mamontovas kuria naujus kūrinius, o Tado Blindos vaidmenį atlieka Jokūbas Bareikis ir Andrius Bialobžeskis. Šiandien kalbamės, kaip jiems sekasi kurti Vytauto Tomkaus ir Manto Jankavičiaus bei Vaido Baumilos kurtą ir žiūrovų pamėgtą personažą.

REKLAMA
REKLAMA

Andrius Bialobžeskis (nuotr. Organizatorių)Andrius Bialobžeskis (nuotr. Organizatorių)

Iš pradžių romanas, vėliau filmas, o dabar miuziklas. Kaip manote, ar ne per daug dėmesio Tado Blindos istorijai? Ar dar yra ką pasakoti miuziklu?

REKLAMA

Jokūbas: Istorija apie laisvą žmogų visada aktuali, o įvairūs žanrai žavi skirtingus žmones. Manau, tiems, kurie matė kino filmą ar skaitė knygą, bus labai įdomu pamatyti, kaip muzikos kūriniu galima papasakoti svieto lygintojo istoriją.

Andrius: Matyt, aplinkybės susiklostė taip, kad žmonėms vėl labai aktuali tapo Tado istorija. Žmonės, kurie skaitė knygą ar matė filmą miuzikle atras labai daug naujo. Miuziklo žanras yra turtingas ir istorija per muziką atsikleidžia visai kitomis emocijomis.

REKLAMA
REKLAMA

Jei Jums reikėtų rinktis, kurį Tadą įkūnyti (romano, kino ar miuziklo herojų), koks būtų Jūsų sprendimas?

Jokūbas: Filme buvau Motiejus, romaną skaičiau labai seniai, o pati istorija yra visai kita. Režisierius sprendžia, koks Tadas bus ir kodėl, o atlikėjas sudeda save, kad personažas taptų gyvas. Mane domina įvairios raiškos formos, tad vienareikšmiškai teigti, kad rinkčiausi vieną ar kitą formatą, negaliu.

Andrius: Romano neskaičiau, o abi kino juostas mačiau. Visi žanrai man įdomūs, todėl rinkčiausi visus. Asmeniškai Tado Blindos istorija man nėra artima dėl jo destruktyvios jėgos, tačiau laisvos asmenybės kultas šioje istorijoje mane žavi. Ypač miuzikle žavi Andriaus (A. Mamontovo – aut. pastaba) sukurta laisvės ir meilės linija. Čia randu sąsajų su savimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tadas Blinda yra išties visų mylimas personažas. Paskutinis Tadas buvo Mantas Jankavičius. Vieni jį giria ir aikčioja, kiti maišo su purvais. Koks Tadas bus miuzikle? Kokio vertinimo Jūs tikitės?

Jokūbas: Miuziklas yra kolektyvinis darbas. Čia svarbus kiekvienas šokėjas, aktorius, pasakotojas, dekoracijos, apšvietimas ir žiūrovai. Vertinti po vieną personažą išties sunku. Kine debiutavusį Mantą Jankavičių vertino visi, džiugu, kad sulaukė daug gerų atsiliepimų. Tačiau miuziklo Tadą sunku vertinti atskirai nuo miuziklo. Jis yra visumos dalis. Žinoma, tikiuosi teigiamų vertinimų po premjeros, juk įdedu daug savęs, kad personažas būtų išpildytas. Visada stengiuosi dėl geriausio, o rezultatai atsiskleidžia po premjeros. Tad palaukime.

REKLAMA

Andrius: Sunku galvoti apie asmeninį vertinimą, nes miuziklo sėkmė priklauso nuo visos kūrybinės grupės darbo. Smagu, kad dirba profesionalų būrys, visi išmano savo darbą ir yra talentingi. Taigi lauksime bendro miuziklo vertinimo po premjeros. Tikiuosi, kad mano indėlis  labai asmeniškas, to visada siekiu.. Juo labiau tokia man, prisipažinsiu, netikėta tema..

Kaip sekasi kurti šį personažą? Filme buvo rodoma nerūpestinga Tado vaikystė. Ką vaizduosite Jūs?

Jokūbas: Čia Tadas bus subrendęs. Arija prasideda žodžiais: „Užteks, daugiau nebegaliu kentėti, skauda.“ Vadinasi, jis yra subrendęs, imasi veiksmų ir kovoja už vertybes. Kol kas neatskleisiu, kas ir kaip vyks. Personažas dar tik skleidžiasi.

REKLAMA

Andrius: Į savo kuriamą Tadą noriu pasižiūrėti iš savo nugyvento gyvenimo perspektyvos. Šiandien daug ką vertinčiau  kitaip, nei Tadas ir pats sulaukęs dabartinio savo amžiaus. Aš esu vyresnis už Tadą 13m, todėl ir viskas ramiau, nuosaikiau.. gal ne taip dramatiškai...  (svieto lygintojui buvo 31 m. per didžiuosius įvykius – aut. pastaba). Stengiuosi daug dainuoti, pažiūrėsim, kaip man seksis. Manyčiau, mano kuriamas Tadas bus mažiau chaotiškas, brandus ir statiškas.  Gal toks Tadas Blinda po mirties.. (juokiasi)..

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Du Tadai. Nejaugi abu yra tokie geri svieto lygintojai? Pasakykite, kuris iš Jūsų stipresnis Blinda? Kuo skirsis Jūsų kuriami personažai?

Jokūbas: Vertinti skirtumus su Andriumi dar anksti. Pažiūrėsime po premjerų. Jis debiutuoja pirmas. Linkiu jam sėkmės.

Andrius: Esame skirtingo amžiaus Tadai. Tai man , atrodo, labai idomu, nes kiekvienas atnešim į spektaklį savo įkarštį, savo tiesą, savo gyvenimo grožio ir džiaugsmo pojūtį. Be to, Jokūbas jau puikiai suvaidino Motiejų filme, tad turės savo minčių ir apie Tadą( juokiasi).  Mes, matyt, to nepastebėsime, bet akylesnis žiūrovas jau įvertins ir pasakys. Su Jokūbu esame labai skirtingi, todėl mūsų kuriami personažai nebus panašūs.

REKLAMA

Ką Jūsų gyvenime reiškia muzika? Kokie prisiminimai kyla? Jokūbai, Jūs debiutavote miuzikle „Meilė ir mirtis Veronoje“, Andriau, Jūs vaikystėje dainavote „Ąžuoliuko chore“ ir dalyvavote populiariuosiuose „Duetuose“.

Jokūbas: Debiutavau miuzikle „Meilė ir mirtis Veronoje“, dabar tęsiu pradėtą kelią. Pirmoji patirtis įstrigo, po šio miuziklo laukiau įdomaus projekto, kuriame reikėtų dainuoti. Gavęs pasiūlymą tapti Tadu ilgai domėjausi šio miuziklo istorija ir patirtimis. Projektas pasirodė įdomus ir štai aš čia. Greitai bėga laikas, tik spėjome pabaigti kino juostos filmavimus ir štai prasidėjo miuziklo „Tadas Blinda“ parengiamieji darbai. Motiejus tapo Tadu.

REKLAMA

Andrius: Gimiau ir augau muzikų šeimoje, matyt, genai. Esu dainavęs  miuzikle „Peras Giuntas“, populiariajame miuzikle „Meilė ir mirtis Veronoje“ pirmiausia repetavau dainuojamąsias partijas, tačiau vaidinau juokdarį.

Kaip galvojate, ar toks personažas kaip Tadas reikalingas dabartinėje visuomenėje? Gal turite konkrečių asmenų pavyzdžių?

Jokūbas: Daugelis šalių turi savo Tadą Blindą. Prisiminkime Robino Hudo istoriją... Herojai arba legenda apie juos reikalingi žmonėms. Taip jau yra. Visa Europa išgyveno baudžiavos, klasių kovų, neteisybės laikotarpius. Todėl tas „kažkas“, kovojantis už laisvę, ginantis paprastą žmogų yra kaip viltis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Andrius: Iš tiesų keista: kai visas pasaulis juda į priekį, lietuviai herojų šioms dienoms ieško istorijoje. Gal žmonėms trūksta lyderio iš liaudies? Gal jie nusivylę visuomenės autoritetais ir todėl ieško laiko patikrinto ir žmonių pasitikėjimą pelniusio personažo. Ar tokių yra dabartinėje visuomenėje? Manau, yra. Manau, žmonėms reikia kovotojo už teisybę, nes patiems ne visada pavyksta. Tado Blindos istorijoje centrinė figūra yra asmenybė, kovojanti už neteisybę savais metodais. Vieni jį teisia, kiti palaiko. Čia jau kiekvieno iš mūsų apsisprendimas. Man rodos, taip vyskta ir šiuolaikinėje visuomenėje. O asmenybių mūsų visuomenėje niekada netrūko, tik apie jas atsimename po šimtmečių..

REKLAMA

Jau suplanuota daugiau nei 20 pasirodymų visoje Lietuvoje. Kokio miuziklo vertinimo tikitės? Ko labiausiai bijote?

Jokūbas: Visi dirba dėl gero rezultato. Tikimės, kad žiūrovai išvys kokybišką ir emocingą miuziklą, kuris suteiks teigiamų emocijų. Tikiuosi, kad žmonės pajus muziką, jos uždegančią galią ir įsijaus į miuziklą. Viliuosi, kad žmones palies muzika ir istorija.

Andrius: Norėčiau, kad miuziklas būtų vertinamas puikiai. Tai didelis ir sunkus profesionalų grupės darbas.

Kokius ritualus atliekate prieš išeidami į sceną? Ar tokių turite?

Jokūbas: Prieš išeidamas į sceną visada stipriai užsirišu batus. Tai tarsi saugumo garantas.

REKLAMA

Andrius: Jokių specialių ritualų neatlieku, tačiau jau apie 20 metų kalbu vis tą pačią maldelę prieš premjeras. Neišduosiu, kokie tai žodžiai, tačiau juose randu pasitikėjimo ir nusiraminimo. Tai Bodlero žodžiai.

Dėkojame Jokūbui ir Andriui už pokalbį. Linkime sėkmės ir kantrybės ruošiant miuziklą. Jų darbą įvertinsime jau lapkričio 8 ir 9 d. Vilniuje, 15 d. Alytaus teatre, 22 d. Utenos kultūros centre, 24 d. Kaune, Girstutyje, 30 d. Panevėžio bendruomenių rūmuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų