REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Emanuelis Zingeris siūlo karinį Zoknių oro uostą pavadinti velionio JAV prezidento Ronaldo Reigano vardu. Tai esą suteiktų svorio ir garantijų ne tik oro uostui, bet ir Lietuvai politiniame pasaulio žemėlapyje. E. Zingeris juokauja, kad lentelė su R. Reigano vardu tekainuotų apie 200 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Ženklas partneriams

E. Zingeris pirmiausia šią idėją iškėlė savo vadovaujamame Seimo komitete. Esą kolegos net ir iš įvairių partijų pritaria. E. Zingerio siūlymas tapo oficialia komiteto rekomendacija Krašto apsaugos ministerijai.

REKLAMA

Šiemet gruodžio 8-ąją sukanka 20 metų, kai žlugo Sovietų sąjunga. „O R. Reiganas buvo pagrindinis žmogus, kuris vedė visą Vakarų civilizaciją prieš tą imperiją. Turint galvoje ir milžinišką JAV indėlį į NATO — keturi penktadaliai visų pinigų, galėtume padaryti tokį žingsnį, — argumentus dėstė E. Zingeris. — Tai būtų kaip antspaudas ir pastovumo ženklas visiems mūsų partneriams. Tai būtų mūsų rimto požiūrio į šį oro uostą ženklas, kad nebus leista jam nuskursti ar sumenkti“.

REKLAMA
REKLAMA

Ženklas pasauliui

E. Zingeris neabejoja, kad tinka užsienio šalies prezidento vardu pavadinti svarbų Lietuvos karinį strateginį objektą.

„Jeigu kalbėtume apie Vilniaus ar Kauno oro uostus, būtų visai kas kita. O Šiauliuose tai būtų stiprinantis tiltas su pasauliu“, — tikino E. Zingeris.

E. Zingeris priminė, kad šiemet pasaulyje minimos R. Reigano 100— osios gimimo metinės.

„Vengrijoje, Budapešte, Didžiojoje Britanijoje, Londone, atidengtos R. Reigano skulptūros. Mes, pavadindami oro uostą jo vardu, būtume paskutiniai šioje eilėje. Pats dalyvavau įspūdingame R. Reigano minėjime Vašingtone“, — pasakojo E. Zingeris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, „visuose pasaulio forumuose galime kalbėti, kad esame rimta šalis, turinti tikrų valstybinių ambicijų ginti Lietuvą“, bet “mūsų gynybos biudžetas yra toks liūdnas, kad liūdniau negali būti“.

„O vieną lentelę su R. Reigano vardu pakabinti kainuotų porą šimtų litų. Gal mes tai galime sugebėti? Jeigu kas — dovanosime iš parlamentinių lėšų“, — juokavo E. Zingeris.

Lietuva turi savo didvyrių

Alvydas Medalinskas, politologas, 2000— 2001 metais dirbęs Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku, pripažįsta svarius R. Reigano nuopelnus griaunant Sovietų sąjungą.

REKLAMA

„Kitas klausimas, ar reikia karinį aerodromą — labai svarbų mūsų saugumui ir laisvei objektą — vadinti kitos užsienio valstybės net ir labai nusipelniusio žmogaus vardu? — svarstė A. Medalinskas. — Esu šalininkas, kad tokį objektą geriau vadinti kurio nors Lietuvos didvyrio, žinomo karo lakūno, žinomų lėktuvų konstruktorių ar pasipriešinimo kovų partizano — Lietuvos žmogaus vardu“.

Alternatyva Eurazijai?

Ar E. Zingerio siūlymas nėra ryški užsienio politikos nuoroda Amerikos link, kai Lietuvos užsienio politikos strategė — Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra atsigręžusi į Europą?

REKLAMA

A. Medalinsko teigimu, būtų labai blogai tokiai nedideliai valstybei, Lietuvai, žiūrėti į skirtingas puses, nes tai būtų pavojinga valstybės saugumo politikai.

„Žiūrėjimo į skirtingas puses kol kas neįžvelgiu. Prezidentė, būdama ekonomistė, finansininkė, vertina kai kuriuos Lietuvos įsipareigojimus, duotus NATO, sunkiai įgyvendinamais. Bet tikrai negirdėjau jos neigiamo nusistatymo Amerikos atžvilgiu.

Manau, kad Lietuvai partnerystė su Amerika, ypač saugumo politikos srityje, yra labai svarbi. Nežinia, kokie vėjai gali ištikti Europos Sąjungą. Gali būti, kad pačiu svarbiausiu Lietuvos saugumo garantu, kad mes nepakliūtume į naujas gravitacijos erdves Rytuose — Vladimiro Putino norimą įkurti Eurazijos sąjungą — būtų mūsų narystė NATO ir stiprus ryšys su JAV„, — mano A. Medalinskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Medalinsko teigimu, rinkti ir suteikti oro uostui vardą yra labiau nacionalinės svarbos, o ne vien šiauliečių reikalas.

Prezidentai vertinami įvairiai

Šiaulių civilinio oro uosto direktorius Romas Mikšys, išgirdęs apie E. Zingerio siūlymą, pusiau juokais, pusiau rimtai sakė: „Tada beliks Lietuvą pervadinti Amerika.“

Buvęs ilgametis Šiaulių oro uosto direktorius, perėmęs iš rusų kariuomenės šį oro uostą jai traukiantis, Zigmantas Zdzichauskas kategoriškas: „Tokio objekto pavadinimą turėtų suteikti ne parlamentaras, o Šiaulių visuomenė. Lietuva turi savo didvyrių lakūnų. Prezidentų iš viso nekiščiau į pavadinimus. Tik vėjas papučia iš kitos pusės ir, žiūrėk, iš labai gero, pasidaro labai blogu“.

REKLAMA

Prancūzija taip nedarytų

Šiaulių universiteto profesorius, daktaras Vytautas Bikulčius, nustebo sužinojęs, kad Lietuvos oro uostą norima pavadinti kitos užsienio šalies prezidento vardu.

„Nesu girdėjęs, kad tokie objektai pasaulyje būtų vadinami ne savo šalies žmonių vardais. Prancūzija tikrai mūsų nesuprastų ir pati taip nesielgtų“, — sakė V. Bikulčius, prancūzų literatūros ir kultūros specialistas.

Jo manymu, norint pagerbti užsienio šalių žymius asmenis, labiausiai tinka statyti paminklą. „O strateginiai objektai vadinami savo šalies žymių žmonių vardais“, — sakė V. Bikulčius.

REKLAMA

Sprendžia siauras politines problemas

Ar R. Reigano vardas oro uostui suteiks ir Šiaulių verslui svorį pasaulyje? Gal Šiaulių verslininkams bus lengviau pristatyti save pasaulyje? — pasiteiravome verslo profesionalo AB „Neaustinių medžiagų fabriko“ generalinio direktoriaus Stanislovo Grušo.

„Tai tik kažkieno politinės ambicijos, kažkokių savo siaurų politinių problemų sprendimas. Gal ir pinigų kažkas gaus iš R. Reigano fondo?“, — klausė S. Grušas.

Per drąsu

Šiaulietis istorikas Arūnas Gumuliauskas mano, kad vadinti Zoknių oro uostą JAV prezidento vardu — per daug drąsu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nors reikėtų pripažinti, kad karinis Šiaulių oro uostas — Šaltojo karo simbolis. Būtent oro uostas padarė Šiaulius uždaru miestu, su šaltojo karo pabaiga miestas tapo atviras. Bet su šaltojo karo pabaiga susiję ir daugiau politinių veikėjų, ne tik R. Reiganas“, — sakė A. Gumuliauskas.

Istoriko manymu, oro uosto ryšys su R. Reigano vardu nėra toks tamprus.

Rita ŽADEIKYTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų