REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2011 m. spalio 7 – 14 d. Lietuvos jaunimo turizmo centras Vilniuje vykdė tarptautinį jaunimo mainų projektą „Keiskimės ir keiskime“, skirtą visuomenei aktualių temų: emigracijos, diskriminacijos ir jaunimo nedarbo bei įsidarbinimo galimybių, gvildenimui. Projektas vyksta iki 2011 m. gruodžio 14 d.

REKLAMA
REKLAMA

Dalyviai: trisdešimt 16 - 23 metų jaunuolių ir 6 grupių vadovai iš Latvijos, Rumunijos, Vengrijos, Lenkijos bei Lietuvos. Pagrindinis jaunimo mainų metu taikomas metodas - interaktyvusis Forumo teatras. Tai kūrybiškas ir patrauklus metodas, išryškinantis problemas, skatinantis žmones išgyventi konfliktines situacijas, įsijaučiant į skriaudėjo ar aukos padėtį, diskutuoti, o svarbiausia, ieškoti ir siūlyti problemų sprendimo būdų. Projekto metu jaunuoliai per interaktyvius bei kūrybiškus užsiėmimus, diskusijas, susitikimus su įvairiais žmonėmis analizavo jiems rūpimas bei visai Europai aktualias emigracijos, diskriminacijos bei nedarbo problemas, įgijo žinių, padėsiančių įsidarbinti. Siekėme sudaryti sąlygas dalyviams lavinti tarptautinio bendradarbiavimo ir bendravimo įgūdžius, skatinti jų toleranciją, iniciatyvumą, veiklumą bei ugdyti demokratines vertybes. Svarbiausias šio projekto tikslas – įtikinti jaunus žmones, kad teigiamos socialinės ir ekonominės permainos - įmanomos ir kad jos prasideda būtent nuo jų.

REKLAMA

Projekto „Keiskime ir keiskimės“ akimirkos (nuotr. Organizatorių)Projekto „Keiskime ir keiskimės“ akimirkos (nuotr. Organizatorių)

Pirmąją dieną pakvietėme svečius pažinti ir pasigrožėti Vilniaus senamiesčiu. Lietuvių grupės nariai parengė ekskursiją; parodė, jų manymu, įdomiausias ir svarbiausias miesto vietas, pavedžiojo svečius po Vilniaus parkus, gatveles. Vakarop neformalų susipažinimą tęsėme susipažinimo ir grupės formavimo žaidimų pagalba, aptarėme projekto tikslus bei kiekvienos dienos programą, įsivardijome asmeninius lūkesčius.

REKLAMA
REKLAMA

Spalio 8 d. pradėjome energijumi, padėjusiu tarptautinei grupei išsijudinti dienos veikloms. Tuomet pakvietėme jaunimą su Forumo teatru susipažinti per aktyvią veiklą – orientacinį žaidimą, kurio tikslas - dar geriau pažinti vieniems kitus dirbant komandomis, aplankyti Vilniaus senamiesčio gražiausias vietas, įveikiant įvairias vaidybines užduotis. Greičiausiai ir geriausiai užduotis atlikusi tarptautinė komanda buvo apdovanota didžiuliu arbūzu. Jaunuoliai dalyvavo aktyvioje sesijoje „Forumo teatras – kas tai?“ Sesijos metu buvo pristatytos tematinės sąvokos: teatras, improvizacija, vaidmenys gyvenime, forumo teatro technika, jos panaudojimas aktyvioje problemų analizėje. Antroji sesijos dalis – forumo teatro vaidinimas; konflikto esmė – tautinė neapykanta. Projekto dalyviai labai aktyviai įsitraukė į diskusiją apie diskriminaciją, net 3 kartus „pervaidino“ matytą situaciją skriaudžiamosios prancūzaitės naudai. Tarpkultūrinio vakaro metu pristatėme vieni kitiems savo šalies kultūrą, tradicijas, tautinius šokius ar dainas, ragavome nacionalinį maistą, gėrimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projekto „Keiskime ir keiskimės“ akimirkos (nuotr. Organizatorių)Projekto „Keiskime ir keiskimės“ akimirkos (nuotr. Organizatorių)

Spalio 9 d. tęsėme diskriminacijos problemos analizę: tautinės grupės pristatė diskriminacijos rūšis, konkrečias apraiškas, kovos su problema priemones savo šalyse. Dalyviai noriai kalbėjo apie savo patirtį, diskutavo apie diskriminacijos priežastis ir pasekmes žmogui bei visuomenei. Po tokio teorinio įvado mūsų laukė susitikimas su mergina, ragavusia emigrantės duonos. Ji labai atvirai papasakojo apie gyvenimo svečioje šalyje realijas, kultūrų skirtumus, prisitaikymo prie svetimo gyvenimo būdo procesą, įsidarbinimo galimybes bei neretai emigracijoje patiriamą diskriminaciją. Popiet turėjome galimybę dalyvauti labai informatyvioje Moterų informacijos centro projektų vadovės Rugilės Butkevičiūtės vestoje paskaitoje - diskusijoje apie diskriminaciją, kurios metu jaunuoliams ne tik buvo pateikta daugybė diskriminacijos kasdieniame gyvenime, žiniasklaidoje, net reklamose, pavyzdžių, bet ir užduodami keblūs klausimai, pateikiamos analizei įvairios situacijos. Galiausiai, jaunimo buvo paprašyta suvaidinti keletą konfliktinių su diskriminacija susijusių situacijų. Aptarėme dienos įspūdžius, skyrėme laiko projekto vidurio įvertinimui.

REKLAMA

Spalio 10 d. po aktyvaus rytinio energijaus, tautinės grupės pristatė pasirengimo projektui metu atliktą apklausą, kurios tikslas – išsiaiškinti, kiek dalyvių draugų ir pažįstamų norėtų emigruoti, dėl kokių priežasčių, ar planuotų vėliau grįžti į tėvynę ir pan. Jaunuoliai ne tik pristatė namų darbą, bet aptarė apklausos rezultatus ir lygino situaciją skirtingose šalyse. Po tokio teorinio įvado jaunimui buvo pasiūlyta kūrybinė užduotis – plakato „Emigracija – tai“ kūrimas. Jaunimas grupelėse parengė net 4 plakatus, kuriuose jų draugų ir giminių, gyvenančių emigracijoje, teiginiai apie ją. Šie plakatai - tai projekto rezultatus įprasminanti sklaidos priemonė. Dienos darbus tęsėme išvyka į Lietuvos žydų bendruomenę, kurioje susitikome su bendruomenės pirmininku Simonu Gurevičiumi, supažindinusiu mus su žydų kultūra, tradicijomis, gyvenimo būdu, analizavusiu neapykantos šiai tautai priežastis. Antroje dienos pusėje projekto dalyviams buvo pristatytos ir pasiūlytos išbandyti įvairios teatro technikos, jų pagalba buvo prašoma suvaidinti konfliktines situacijas, kylančias gyvenant emigracijoje. Galiausiai, jauniems žmonėms buvo pristatytas baigiamojo renginio „Mano teatras“ planas. Jaunuoliai pasiskirstė užduotis pagal kiekvieno sugebėjimus ir pomėgius.

REKLAMA

Projekto „Keiskime ir keiskimės“ akimirkos (nuotr. Gamintojo)Projekto „Keiskime ir keiskimės“ akimirkos (nuotr. Gamintojo)

Spalio 11 d. po energijaus pakvietėme jaunuolius dalyvauti talentų dirbtuvėse „Rodau, ka moku“, kurių metu visi turintys kokį nors talentą tapo dirbtuvių vadovais, o kiti galėjo rinktis, ko norėtų išmokti. Dalyviams buvo skirta laiko ruoštis baigiamajam renginiui „Mano teatras“. Turėjome galimybę dalyvauti įdomioje ekskursijoje Nacionaliniame operos ir baleto teatre, kur jaunimas ne tik pamatė užkulisius, bet ir galėjo pasimatuoti kostiumus. Ten pat vyko ir kontaktinės improvizacijos klubo vadovės Julijos Melnik vedama aktyvi sesija „Pojūčių labirintai“ - begarsis teatras. Jauni žmonės buvo pakviesti įvertinti aplinką per regėjimą, klausymą, lytėjimą bei perteikti informaciją nenaudojant kalbos. Nors ir pavargę po aktyvios dienos, vakare jaunuoliai su įkvėpimu toliau ruošėsi baigiamajam renginiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Spalio 12 d. jaunimas apsilankė Vilniaus darbo biržos jaunimo darbo centre. Čia jie ne tik išgirdo apie darbo rinkos specifiką skirtingose Europos šalyse, bet buvo supažindinti su pagrindiniais reikalavimais gyvenimo aprašymui (CV), sužinojo, kaip elgtis per darbo pokalbį. Po to projekto dalyviams buvo pasiūlyta panaudoti tai, ką išgirdo, suvaidinant trumpas su įsidarbinimu susijusias situacijas. Grįžę į Lietuvos jaunimo turizmo centrą visi turėjo ką pasakyti diskusijos „Įsidarbinimo galimybės. Mano darbo patirtis“ metu. Jie pasidalino savo darbo patirtimi, sėkme arba nesėkme, siekiant užsidirbti, pristatė namų darbą: savo gyvenimo aprašymą ir, jei pasirengimo metu buvo pakviesti į darbo pokalbį, interviu patirtį. Forumo teatro metodo pagalba jaunuoliai toliau gilinosi į „Jaunimo įsidarbinimo galimybes ir problemas“. Pasitelkiant įvairius teatrinius žaidimus ir vaidinimus ši tema nušvito kiek kitoje šviesoje.

REKLAMA

Spalio 13 d. projekto dalyvių ir vadovų laukė visos savaitės darbo įprasminimas – baigiamasis renginys „Mano teatras“. Renginio svečiai – Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos mokiniai, lietuvių grupės dalyvių tėvai, Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros Jaunimo mainų projektų koordinatorė Giedrė Kniūkštaitė, informacinio leidinio „Švietimo naujienos“ atstovė Elvyra Matačiūnienė ir kiti. Šventę jaunimas pradėjo šokiais ir dainomis, vėliau supažindino mokinius su ES programos „Veiklus jaunimas“ galimybėmis bei projekto „Keiskimės ir keiskime“ veikla, analizuotomis temomis, pasiektais rezultatais. Taip pat tarptautinė jaunimo mainų dalyvių grupelė suvaidino konfliktinę situaciją, susijusią su diskriminacija ir kvietė renginio svečius ant scenos konfliktą išspręsti skriaudžiamojo naudai. Na, o gausiai ploję, galiausiai, mokiniai turėjo galimybę dalyvauti įvairiuose jaunimo paruoštuose teatriniuose užsiėmimuose. Be galo patenkinti pavykusiu renginiu visi drauge aptarėme projekto eigą, įgytas žinias, asmeninį tobulėjimą, pasiektus rezultatus bei tolesnę projekto sklaidą, išrinkome geriausiai projekto idėjas atspindinčią jaunuolių sukurtą emblemą, kuri puikuosis ant leidžiamų kalendoriukų. Paskutinį jaunimo mainų vakarą atsisveikinome su dalyviais.

Parengė Lietuvos jaunimo turizmo centro metodininkė Eglė Butkutė

veiklus jaunimas (nuotr. Balsas.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų