REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Emigracija nuslūgs, tačiau imigracija šiek tiek ūgtelės. Kasmet neteksime 19,5 tūkst. darbingo amžiaus gyventojų, sako Vaida Šečkutė, „Swedbank“ vyr. ekonomistė.

REKLAMA
REKLAMA

„Sumažėjusi emigracija neužkirs kelio darbo jėgos mažėjimui. Darbo jėga ne tik mažės, bet ir pradės sparčiai senti. Daugiausiai neteksime 15- 24 metų amžiaus gyventojų. Darbo jėga taps labiau patyrusi ir išsilavinusi“, - spaudos konferencijoje pastebėjo V. Šečkutė.

REKLAMA

Darbo jėgos aktyvumas Lietuvoje panašus į ES vidurkį, nuo Estijos ir Latvijos atsiliekame kur kas labiau. Jaunimo aktyvumas smarkiai atsilieka tiek nuo ES, tiek nuo Latvijos ir Estijos.

„Svarbu išlaikyti dabartinę vykdomą politiką ir siekti jos nuoseklumo. Neišvengiamas pensinio amžiaus ilginimas,  Sodros mokesčių lengvata įsidarbinant. Sumažintos motinystės pašalpos taip pat panašu, kad buvo neišvengiamas žingsnis, nes jis buvo per sunkus  biudžetui“, - kalbėjo ekonomistė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, svarbu didinti skirtumą tarp MMA ir bedarbio pašalpos, labiau kontroliuoti pašalpų skyrimą tiems, kam jos iš tikro priklauso.

Norint padidinti jaunimo aktyvumą, galima būtų trumpinti mokymosi trukmę. „Lietuva galėtų pasekti kitų valstybių pavyzdžiu ir sumažinti mokymosi laiką tiek vidurinėje mokykloje, tiek aukštosiose mokyklose.Tai nereiškia, kad suprastėtų mokslo kokybė, tačiau galima būtų atsisakyti, pavyzdžiui, ilgųjų atostogų, kurios kitose šalyse yra žymiai trumpesnės negu Lietuvoje“, - siūlė „Swedbank“ atstovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyriausybei ateityje, pasak ekonomistės, gali tekti peržiūrėti ir imigracijos politiką. Mažai tikėtina, kad Lietuva ateityje išsivers be imigrantų darbo jėgos, neabejoja V. Šečkutė.

„Žinoma, tai gal nebus tokie mastai kaip Jungtinėje Karalystėje, tačiau visos šalys susiduria su tokia problema šiuo metu. Svarbu mūsų imigracijos politiką kuo anksčiau padaryti liberalesnę, kadangi daug šalių stengsis imigrantus pritraukti“, - atkreipė dėmesį „Swedbank“ specialistė.

Netikrumas dėl ateities mažins gimstamumą ir privers įmones atidėti investicijas plėtrai, todėl anot ekonomistės, jeigu nebus imtasi problemos sprendimo dabar, ateityje gali būti per vėlu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų