REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Lietuvos kariuomenės Pabradės poligone pirmą kartą vyko bendros visų Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų prieštankinių padalinių lauko pratybos su koviniu šaudymu. Tris dienas vykusiose pratybose kariai mūšio sąlygomis pasitikrino, kaip yra pasirengę atakuoti ir duoti atkirtį šarvuotai priešo technikai.

REKLAMA
REKLAMA

Apibendrindamas spalio 24-26 d. vykusias pratybas, kurias kartu su  Krašto apsaugos ministerijos ir kariuomenės vadovybe stebėjo užsienio šalių gynybos atašė, Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius žurnalistams sakė, kad jos  pasiteisino.

REKLAMA

„Tokios pratybos vyko pirmą kartą. Anksčiau prieštankines pratybas rengdavo atskirai kiekvienas padalinys. Sakykime, savanorių pajėgos su beatošliaužiais pabūklais, o  „Geležinio vilko“ brigados vyrai su JAVELIN. Šį kartą visus pajėgumus sukoncentravome vienoje vietoje, šaudėme koncentruota ugnimi. Tai labai efektinga, ir šitos pratybos savo tikslą pasiekė – pamatėme visą ugnies galią. Aš manau, kad šios pratybos pasiteisino ir tokios pratybos vyks ateityje“, – kalbėjo A. Pocius.

REKLAMA
REKLAMA

„Sukvietę visas prieštankines pajėgas, supažindinome karius su naujausia ginkluote, išbandėme jos galimybes mūšio lauke bei pasitikrinome gebėjimus koordinuoti veiksmus“, – pratybas stebėjusiems žurnalistams aiškino majoras Albertas Žagunis.

Jo teigimu, prieštankiniai ginklas – neatskiriama šiuolaikinės Lietuvos kariuomenės ginkluotės dalis. Tinkamas šių ginklų panaudojimas įvairių operacijų metu leidžia efektyviai ir svarbiausia be didelių resursų sustabdyti ir sunaikinti priešo šarvuotąją techniką. Todėl ir kariams buvo įdomu išbandyti moderniausius Lietuvos kariuomenės ginklus artimomis mūšiui sąlygomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norėdami pratybose pasiekti kuo geresnių rezultatų, vyrai naudojo simuliacines sistemas, o per  pratybas Pabradės poligone pasitikrino, ko išmoko. Jie patys pamatė, kokį poveikį šie ginklai gali padaryti vieno ar kito tipo taikiniui. Be to, yra pozicinis ir situacinis šaudymas. Kai ruošiamės gynybai, užimame pozicijas ir šaudome iš jų. O vadinamasis situacinis šaudymas – tai ir puolimas, ir gynyba. Su JAVELIN kariai išbandė situacinio šaudymo galimybes, o prieštankiniais ginklais CARL GUSTAF šaudantys kariai vykdė pozicinę gynybą“, – aiškino majoras A. Žagunis.

REKLAMA

Tačiau svarbiausias pratybų tikslas buvo pamatyti, ką sugeba Lietuvos kariuomenė.

„Pratybose buvo šaudoma koviniais sviediniais. Panaudojome vieną moderniausių prieštankinių ginklų raketą JAVELIN, pamatėte, ką gali CARL GUSTAF prieštankinė ginkluotė, kiti ginklai, kuriuos turi Lietuvos kariuomenė“, - neslėpė pasitenkinimo pratybų rezultatais Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas A. Pocius.

Pasibaigus pratyboms, motorizuotos pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ batalionų prieštankinių būrių, Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) prieštankinio skyriaus ir Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai ir karininkai žurnalistams pademonstravo ginklus, kuriuos naudojo pratybose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų