REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aktuali tema – rankinis bagažas. Atrodo, na kiek galima apie jį kalbėti ir rašyti, tačiau kasdien sulaukiama klausimų, ką galima ir ko negalima vežtis, kokio dydžio bagažą imti ir panašiai. Tad šį kartą stengiamės išsamiai papasakoti, kas kaip ir kodėl, rašoma kelionių tinklalapyje Makalius.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Visai neseniai grįžtant iš kelionės teko stebėti, kaip apsipirkusios „Duty Free“ parduotuvėse, nešinos keliais maišais moterys skubėjo eilėje į lėktuvą. Žinoma, prie įlaipinimo vartų pasigirsta šauksmai, nepatenkintos moterys prunkščia ir garsiai komentuoja, jog, kai va aną kartą skrido su „Ryanair“, galėjo pasiimti daug visokių maišelių ir niekas nieko neliepė susidėti į vieną bagažo vienetą. Didžiai vargdamos kiša savo lauktuves į lagaminėlius, o paskui išsipūtėliai lagaminukai bando tilpti į bagažo rėmus ir vėl trombavimas, nepatenkinti veidai, didis pasipiktinimas... Žinoma, galima kiek pagudrauti susikišus kažką į kišenes, bet juk taisyklės yra taisyklės ir oro uosto darbuotojai turi teisę jums drausti kažką, ką draudžia taisyklės.

REKLAMA

Žodžiu, dar kartelį visiems seniai keliavusiems ar tiems, kam kyla klausimų dėl rankinio bagažo turinio.

Rankinis bagažas yra VIENAS bagažo vienetas. t.y. jokios „tašytės“, maišeliai negalimi. Visa jūsų manta turi tilpti į vieną kuprinę ar lagaminėlį.

Rankinio bagažo išmatavimai. Vienas rankinio bagažo vienetas nereiškia, kad galite pasiimti „gargarinę tašę“ ir ją prikišti visko, ko jums prireiks ir neprireiks. „Ryanair“ ir „Wizzair“ kompanijos taiko tuos pačius išmatavimus bagažui – 55 x 40 x 20 cm. Niekas jūsų gal ir nekals prie kryžiaus dėl poros centimetrų, tačiau, jei tai lagaminėlis su ratukais, kuris ne toks prisitaikantis prie bagažui matuoti skirto rėmo, pasidomėkite jo išmatavimais prieš kelionę.

REKLAMA
REKLAMA

Rankinio bagažo svoris – 10 kilogramų. Tad, jei galite, susirenkite ant savęs sunkesnius rūbus, apsiaukite sunkesnius batus ir pan. Mačiau, kaip vyrukas pro patikras ėjo su motociklininko šalmu ant galvos., o moterys šiltuose kraštuose dėvėjo naujai įsigytus paltus. Žodžiu, šiek tiek vaizduotės dar niekam stipriai nepakenkė.

Skysčiai rankiniame bagaže. Kol kas galioja taisyklė, jog vežamų skysčių buteliukai turi būti po 100 ml. Jų galima pasiimti iki 1 l, t.y. 10 buteliukų po 100 ml. Dėl vaistų galite skaityti čia. Jei jus labai kankina troškulys, vandens galėsite nusipirkti „Duty Free“ arba kavinėje, patekę į „sterilią“ zoną, t.y. perėjus patikrą. Buteliukai su skysčiais privalo būti sudėti į permatomą 1 litro maišelį (užspaudžiamą). Maišelių rasite pirkti bet kuriame prekybos centre, o iš bėdos ir oro uoste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas yra skysčiai rankiniame bagaže? Skysčiai tai: geliai, pastos, losjonai, skystų ir kietų medžiagų mišiniai ir hermetiškų talpyklų turinys, pvz., dantų pasta, plaukų gelis, gėrimai, sriubos, sirupai, kvepalai, skutimosi putos, aerozoliai ir kitos panašios konsistencijos produktai.

Išimtys:

Skystis, skirtas naudoti kelionės metu ir reikalingas dėl medicininių priežasčių, specialiems mitybos poreikiams patenkinti, įskaitant kūdikių maistą. Paprašytas keleivis turi įrodyti skysčio, kuriam taikoma išimtis, autentiškumą;

REKLAMA

Skystis, įsigytas kontroliuojamojoje zonoje už įlaipinimo talonų tikrinimo punkto esančiose „Duty Free“, kavinėse ir pan., su sąlyga, kad skystis supakuotas maišelyje, kurio pažeidimus lengva nustatyti, su pakankamai aiškiais ženklais, jog skystis buvo pirktas tame oro uoste ir tą dieną;

Skystis, įsigytas kontroliuojamojoje teritorijoje („Duty Free“, kavinėse ir pan.), kurioms pagal oro uosto saugumo programą taikomos patvirtintos saugumo procedūros;

Skystis įsigytas kitame Bendrijos oro uoste, su sąlyga, kad skystis supakuotas maišelyje, kurio pažeidimus lengva nustatyti, su pakankamai aiškiais ženklais, jog skystis buvo pirktas to oro uosto kontroliuojamojoje zonoje ir tą dieną;

REKLAMA

Skystis, įsigytas Bendrijos oro vežėjo orlaivyje, su sąlyga, kad skystis supakuotas maišelyje, kurio pažeidimus lengva nustatyti, su pakankamai aiškiais ženklais, jog skystis buvo pirktas tame orlaivyje ir tą dieną;

Skystis, įsigytas trečiosios šalies oro uostų (Singapūro, Kroatijos Dubrovniko, Rijekos, Pulos, Splito, Zadaro, Zagrebo ir Korėjos Respublikos: Seol Incheon bei Pusan Gimhae) prekyvietėse, kurios yra kontroliuojamojoje zonoje už įlaipinimo talonų tikrinimo punkto arba riboto patekimo zonoje.

Neleistini daiktai

Visi daiktai, tinkami arba atrodantys tinkami iššauti, arba daiktai, galintys sužaloti, įskaitant: visus šaunamuosius ginklus (pistoletus, revolverius, graižtvinius šautuvus, lygiavamzdžius šautuvus ir t. t.), tikslias šaunamųjų ginklų kopijas ir padirbinius, šaunamųjų ginklų dalis (išskyrus optinius taikymo įtaisus ir taikiklius), pneumatinius pistoletus ir pneumatinius šautuvus, signalinius pistoletus, starto pistoletus, visų tipų žaislinius šautuvus, BB tipo šoviniais užtaisomus pneumatinius šaunamuosius ginklus, pramoninius varžtų ir vinių pistoletus, arbaletus, laidynes, harpūnus ir povandeninės žūklės šautuvus, humaniško gyvūnų žudymo priemones, svaiginamuosius arba smogiamuosius įtaisus, pvz., galvijų varymo priemones, balistinius elektrošoko ginklus (tazerius), šaunamojo ginklo formos žiebtuvėlius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smailūs arba aštriabriauniai daiktai, kuriais galima sužeisti, taip pat: kirvius ir kirvukus, strėles ir smiginio strėlytes, alpinistų batų kapliukus, harpūnus ir žeberklus, ledo kirvukus ir ledo kirtiklius, pačiūžas, peilius fiksuojama arba išmetama bet kokio ilgio geležte, peilius, įskaitant ir apeiginius peilius, ilgesniais nei 6 cm ašmenimis, padarytais iš metalo arba iš kitokios medžiagos, pakankamai tvirtais, kad būtų įvardijami potencialiais ginklais, mėsos kapokles, mačetes, atvirus skustuvus ir skutimosi peiliukus (išskyrus saugius ar vienkartinius skustuvus uždengtais ašmenimis), kardus, špagas ir lazdeles su paslėpta geležte, skalpelius, žirkles ilgesniais nei 6 cm ašmenimis, slidžių ir pasivaikščiojimo lazdas, svaidomąsias žvaigždes, amato įrankius, kurie gali būti panaudoti kaip duriamieji ar pjaunamieji ginklai, pvz.: gręžtuvai ir grąžtai, peiliai su keičiama geležte, visų rūšių pjūklai, atsuktuvai, laužtuvai, plaktukai, replės, veržliarakčiai, lituokliai.

REKLAMA

Buki įrankiai. Bet kokie buki įrankiai, galintys sužaloti, įskaitant: beisbolo ir mažojo beisbolo lazdas, kuokas arba lazdas – lanksčias arba nelanksčias (pvz., policininko lazdas, blakštus, kuokas ir vėzdus), kriketo lazdas, golfo lazdas, ledo ritulio lazdas, vartinio teniso lazdas, baidarių ir kanojų irklus, riedlentes, biliardo, angliškojo biliardo ir amerikietiškojo biliardo lazdas, meškeres, kovos reikmenis, pvz.: kastetus, kuokas, blakštus, kovos spragilus, nunčiakus, kovos strypelius, kubasauntus.

Sprogmenys ir degiosios medžiagos. Bet kokios sprogstamosios arba labai lengvai užsidegančios medžiagos, galinčios kelti grėsmę keleivių ir įgulos sveikatai arba orlaivio saugumui ir saugai ar turtui, įskaitant: šaudmenis, sprogstamąsias kapsules, detonatorius ir sprogdiklius, sprogmenis ir sprogstamuosius įtaisus, sprogstamųjų medžiagų ar įtaisų tikslias kopijas ar padirbinius, minas ir kitus karinės paskirties sprogstamuosius įtaisus, visų tipų granatas, dujas, pvz., butaną, propaną, acetileną, deguonį, ir dideles dujų talpas, fejerverkus, bet kokio pavidalo signalines raketas ir kitokią pirotechniką, įskaitant konfeti patrankas ir žaislinių šautuvų kapsules, pavojingus degtukus, dūmadėžes arba dūminius užtaisus, degų skystą kurą, pvz.: benziną, dyzeliną, degalus žiebtuvėliams, spiritą, etanolį, aerozolinius purškiamuosius dažus, terpentiną ir dažų skiediklius, stipresnius nei 70 % tūrio alkoholinius gėrimus.

Cheminės ir nuodingosios medžiagos. Bet kokios cheminės ir nuodingosios medžiagos, galinčios kelti grėsmę keleivių ir įgulos sveikatai arba orlaivio saugumui ir saugai ar turtui, įskaitant: rūgštis ir šarmus, pvz., skystu elektrolitu užpildytus akumuliatorius (baterijas), korozines arba balinamąsias medžiagas, pvz., gyvsidabrį, chlorą, neutralizuojančias arba paralyžuojančias purškiamąsias dujas, pvz., pipirines, ašarines dujas, radioaktyviąsias medžiagas, pvz., medicininius arba komercinius izotopus, nuodus, infekcines arba biologiškai pavojingas medžiagas, pvz., infekuotą kraują, bakterijas ir virusus, savaime užsiliepsnojančias medžiagas, gesintuvus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų