REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Džiazo pianistės Keiko Matsui istorija yra iš tų, kuriomis galima puikiai iliustruoti, kaip svarbu gyvenime gyvenime yra atrasti savo talentą, užsiimti veikla, kuri ne tik suteiktų pilnatvę pačiam žmogui, bet ir džiugintų aplinkinius. Į pirmąją grojimo pianinu pamoką atvesta vos penkerių metų ir likusi su šiuo instrumentu visą gyvenimą Keiko tapo viena iš geidžiamiausių šiuolaikinio džiazo atlikėjų pasaulyje. Duodama interviu telefonu muzikantė savo požiūrį į muziką apibūdino paprastai. „Ji sujungia žmonės, kur jie bebūtų“, ‒ kalbėjo atlikėja.

REKLAMA
REKLAMA

Kuomet atvyksite į Vilnių lapkričio pabaigoje Lietuvoje jau bus šalta. Ar nebijote šalčio? Apskritai ar esate priklausoma nuo klimato?

REKLAMA

Visai nebijau. Kuomet paskutinį kartą viešėjau Lietuvoje, pamenu, visur buvo pilna sniego. Buvo išties gražu, džiaugiuosi, kad turiu galimybę sugrįžti čia dar kartą, nes man išties patiko.

Sakoma, kad tikri profesionalai yra tie, kurie nesvarbu, ar publiką sudaro 10 žmonių ar 10 tūkst. Kiek svarbus Jums yra ryšys su publika?

Nesu labai reikli šiuo požiūriu, tačiau puikiai pamenu kaip šiltai mane priėmė Lietuvos publika. Savo pasirodymuose visuomet jaučiu kontaktą su publika, juk kaip aš visuomet sakiau – muzika sujungia žmones, nesvarbu kur jie būtų ir ką darytų.

REKLAMA
REKLAMA

Didžiąją dalį savo aktyvaus koncertavimo metų buvote pristatome kaip K. Matsui, t.y. svarbiausia pasirodymo figūra, dominuojanti atlikėja. Ar įsivaizduojate save kaip žinomos džiazo grupės narę?

Taip, koncertai pristatomi kaip K. Matsui pasirodymai, tačiau tai nereiškia, kad scenoje būsiu viena. Į Vilnių atvyksiu su visa turo grupe, kurioje bus gitaristas, saksofonistas, perkusininkas ir daugiau muzikantų. Keletą kūrinių atlieku viena solo, tačiau kuriamo ir atliekamo smooth džiazo ir pasaulio muzikos stiliai yra skirti muzikantų grupėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per savo ilgą muzikinę karjerą jau išleidote dvi dešimtis albumų. Kuo ypatingas paskutinis „The Road...“ arba kokias emocijas, išgyvenimus siejate su juo?

Naujasis albumas „The Road...“ – visas apie gyvenimą ir muzikinę kelionę, jame aš tarsi piešiu paveikslą savo muzika palikdama dalelę sielos. Šio albumo dainas atliksime ir koncerto metu.

Gyvenate nuolatos keliaudama tarp JAV ir Japonijos. Kokias dar šalis mėgstate lankyti, jei turite tam progą?

Naujųjų metų išvakarėse man labiausiai patinka būti Japonijoje, ten tai ypatingas laikas – būna ramu, mes susitinkame ir einame į šventyklą melstis už ateinančius metus. Jei turiu laisvo laiko, labai mėgstu aplankyti Europą taip pat dažnai vyktu į Pietų Afriką.

REKLAMA

Ne vienerius metus aktyviai dalyvaujate labdaringoje veikloje. Prie kokių projektų teko prisidėti pastaraisiais metais?

Kadangi pati esu sveika, kaip žinoma atlikėja visuomet prisidedu prie labdaringos veiklos, kai manau, kad priežastis, ar problema, kurią bandoma spręsti yra pakankamai svarbi. Kartais skiriu tam savo koncertinį turą ar atskirą koncertą – stengiuosi daryti tai kiekvieną kartą, kai tik atsiranda galimybė. Aš esu laiminga galėdama keliauti su muzika ir sutikdama daug naujų žmonių ir nors daug laiko paleidžiu šalyje, kurioje visi viską turi, mažumoms, kurioms būdama japonė ten priklausau ir aš ten gali būti sunku. Dalis mano misijos yra kalbėti ir apie tai.

REKLAMA

Jau tris dešimtmečius aktyviai koncertuojate. Ar stebite kaip keičiasi ne tik Jūsų pačios kūryba, bet ir muzika apskritai?

Muzikos industrijai kaip ir bet kuriai kitai šiuo metu – sunkūs laikai. Koncertas yra pats paprasčiausias būdas mėgautis muzika, albumus mažai kas perka, tačiau rengti pasirodymus muzikantams yra labai svarbu, kadangi tai efektyviausias būdas dalintis muzika. Esu labai laiminga galėdama ir pati tai daryti. Aišku, industrija pastaraisiais metais keitėsi ir labai svarbu, kad mes sugebėtume šiek tiek sugrįžti atgal, suprasti, kad muzikos dvasingumas taip pat labai svarbus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manote, kad šiais laikais žmonės linkę tai pamiršti?

Taip, dėl technologijų gyvenimas visiems tampa gerokai lengvesnis, tačiau kad joms suteikiama daugiau reikšmės, nei derėtų. Manau, mes eikvojame per daug elektros energijos, manau turėtume atsigręžti atgal ir susirūpinti tuo, kokia ateitis mūsų laukia.

Esate vadinama tarptautine atlikėja. Ar muzikanto stilius, Jūsų manymu, priklauso nuo jo kilmės?

Esu tikra, kad tai iš kur esi kilęs turi labai didelę įtaką kuriamai muzikai, bet svarbiausia visgi turėti savo stilių. Savo muzika atlikėjai gali skleisti skirtingą žinią, tačiau nepriklausomai nuo atliekama žanro, manau, labai svarbu turėti savo identitetą ir ryškų charakterį. Kiekvienam pravartu susimąstyti apie save, savo atliekamą darbą ir kartais pagalvoti, kaip į tai žiūri likęs pasaulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų