REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„BusinessInsider“ pasakoja apie verslo lyderį apibrėžiančius sėkmės principus bei pateikia tris metaforas, kurių pagalba potencialūs verslininkai galėtų efektyviai užsitikrinti savo sėkmę verslo pasaulyje. Aiškindamiesi verslo lyderių karjeros ypatumus, žurnalistas Peteris Fuda ir jo kolega Richardas Badhamas išskiria „virtuvės šefo“, „trenerio“ ir „matrioškos“ analogijas. Tad „BusinessInsider“ glaustai aiškina, ką šios metaforos galėtų reikšti verslo lyderystės kontekste.

REKLAMA
REKLAMA

„Virtuvės šefas“

Ši metafora nurodo principus, kuriais verslininkai turėtų organizuoti savo darbotvarkę ir strategijas, kopdami į savo sėkmės viršukalnę. Visai kaip virėjai, kurie naudodamiesi savo receptais, virtuviniais indais ir maisto gaminimo metodika, iš „virėjo mėgėjo“ pamažu tampa „virtuvės šefais“. Pasak  „BusinessInsider“, versle yra reikalingas atitinkamas meistriškumas, siekiant skirtingose situacijose pasirinkti tinkamas veiklos priemones ir tikslus – mokėti nusibrėžti veiklos kryptis ar priimti reikalingus įsipareigojimus priklausomai nuo konkrečios situacijos. Analogiškai virtuvės šefas, atsižvelgdamas į klientų pageidavimus ar kitas aplinkybes, privalo keisti savo gaminamo maisto receptūrą.

REKLAMA

Anot „BusinessInsider“, svarbiausia, jog verslininkas sugebėtų tiksliai orientuotis verslo aplinkoje ir nuolatos ją stebėtų 360 laipsnių kampu. Dar labiau sėkmingam verslininkui nepakenktų nuojauta. Tai reiškia, jog verslo pasaulyje yra reikalinga intuicija, pasirenkant tinkamas strategijas ir įgyvendinant savo planus. Panašiai kaip geram virtuvės šefui yra būtinas kūrybiškumas ir spontaniškumas, reaguojant į kintančią situaciją ar naujas virtuvės pasaulio tendencijas.

REKLAMA
REKLAMA

Jei mėginsite pritaikyti „virtuvės šefo“ analogiją verslo pasaulyje, atsižvelkite į keletą aspektų. Visų pirma, paklauskite savęs, ar ir kiek verslo konteksto pokyčio atveju yra parankūs dabartiniai jūsų verslo įgūdžiai ir aplinka (receptas). Kaip gerai jūsų disponuojamos verslo įgyvendinimo priemonės (virtuvės įrankiai ir indai) užtikrina griežtumo ir lankstumo galimybių balansavimą jūsų versle? Kaip gerai jūs nusimanote apie verslo strategijų ir veiksmų (maisto gaminimo metodų) įtaką jūsų verslo sėkmingumui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Treneris“

Kalbant apie „lyderystės treniruotes“ dažniausiai yra įsivaizduojami privatūs dviejų asmenų pokalbiai už uždarų durų. Bet, anot „BusinessInsider“, žymiai naudingesnės lyderystės treniruotės vyksta tuomet, kai „treniravimo procese“ dalyvauja platesnis ratas asmenų, suinteresuotų „besimokančiojo“ sėkme. Ši analogija šiek tiek panaši į sporto komandos treniruočių pobūdį. Kalbant metaforiškai, verslo lyderis yra komandos kapitonas, kurį palaiko komandos treneris (verslo atveju - viršininkas arba žmogus iš šalies, dalinantis jums patarimus); jūsų bendradarbiai ir verslo kolegos yra jūsų komandos draugai (jie nuolat pataria jums realiu laiku, „žaidimo aikštelėje“), o jūsų šeimos nariai ir draugai, nuolatos įkvepiantys ir palaikantys jus verslo pasaulyje ir asmeniniame gyvenime, yra lyg jūsų sporto komandos gerbėjai.

REKLAMA

Mėgindami pritaikyti „trenerio“ analogiją verslo pasaulyje, pirmiausia paklauskite savęs, ar esate pakankamai atviras kitų žmonių vertinimams apie savo lyderystės gebėjimus. Be to, išsiaiškinkite, kuriuos konsultantus, kolegas, draugus ar šeimos narius norėtumėte įtraukti į savo „trenerių štabą“. Svarbu suprasti ir tai, kaip sugebėsite palaikyti tinkamą abipusį ryšį ir pasitikėjimą su savo būsimais „treneriais“.

„Matrioška“

„BusinessInsider“ kalbinti verslininkai sutiko, jog jų verslo sėkmės istorija sutapo su gebėjimu užsitikrinti palankią aplinką kitose srityse. Visai kaip medinės matrioškos lėlės sėkmingai sutelpa viena į kitą, taip ir tam tikri sėkmingo verslininko gyvenimo aspektai privalo tarpusavyje derėti. Anot „BusinessInsider“, mažiausia matrioškos lėle reikėtų laikyti verslo lyderio asmeninius troškimus, interesus bei jo sveikatą. Didesne lėle galima laikyti asmens lyderystę darbe. Bet viskas neapsiriboja vien asmenine verslininko aplinka – dar didesne matrioškos lėle galėtume laikyti verslininką supančią aplinką jo organizacijoje, valdybos taryboje, ar verslo aplinką kitose kompanijose. Visa tai taip pat atlieka svarbų vaidmenį ir savaime suprantama, jog geriausias sėkmingo verslo rezultatas išeina tuomet, kai visos šios sritys puikiai dera tarpusavyje.

Jei bandysite šią analogiją pritaikyti savo versle, užduokite sau keletą probleminių klausimų. Kaip gerai dera jūsų asmeniniai troškimai su verslo lyderystės vaidmeniu jūsų karjeroje? Kaip jūsų kelias į verslo lyderystę atitiktų platesnį kontekstą - jūsų organizacijos veiklą ar galiausiai pačią verslo aplinką? Kur slypi jūsų galimybės suderinti ir išnaudoti skirtingus jūsų karjeros ir potencialios lyderystės kelius?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų