REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po Lietuvą važinės nemokama prostatos vėžio tyrimo laboratorija

Po Lietuvą važinės nemokama prostatos vėžio tyrimo laboratorija

REKLAMA

Nuo lapkričio 7 d. po Lietuvos regionus keliaus mobili kraujo paėmimo laboratorija, kurioje bus atliekamas nemokamas prostatos specifinio antigeno (PSA) kraujo tyrimas rizikos grupės vyrams. (Tai 50-75 m. amžiaus vyrai ir vyrai nuo 45 m., kurių artimi giminaičiai yra sirgę onkologinėmis ligomis). Šią socialinę akciją „Išsaugokime vyrus“, inicijuoja Prostatos vėžio prevencijos paramos ir labdaros fondas. Akcijos mecenatas ir globėjas Ramūnas Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Svarbu, kad nebūtų per vėlu

Ankstyvųjų stadijų prostatos vėžys kasmet diagnozuojamas daugiau kaip 3000-čiams Lietuvos vyrų, bent 1000 vyrų diagnozę sužino per vėlai, kuomet vėžys jau būna gerokai pažengęs ir jo gydymas tampa labai komplikuotas. Nuo prostatos vėžio Lietuvoje kasmet miršta 500-600 vyrų, nors ankstyvųjų stadijų prostatos vėžys gali būti sėkmingai išgydytas. Deja, net trečdalis prostatos vėžio rizikos grupei priklausančių vyrų nieko nežino apie jį bei ankstyvosios diagnostikos svarbą. Situacija ypač sudėtinga kaimo vietovėse, kur gyvena net 133 tūkst. rizikos grupės vyrų – trūksta ne tik informacijos apie prostatos ligas, bet dažnai net nėra sąlygų pasitikrinti. Atskiruose regionuose ankstyvųjų stadijų prostatos vėžys diagnozuojamas tik 5-20 proc. juo sergančių vyrų.

REKLAMA

PSA tyrimas – Lietuvoje kolkas efektyviausias prostatos vėžio nustatymo metodas

„PSA tyrimas yra plačiausiai naudojamas vėžinis žymuo, padedantis įtarti ir nustatyti ankstyvąsias ligos stadijas. Stebėdami, tarsi dvi eras: iki PSA (Ankstyvos prostatos vėžio diagnostikos programa, vykdoma nuo 2005 metų,) ir po PSA, konstatuojame, kad pradėjus taikyti PSA tyrimą mirtingumas sumažėjo 40 proc., nustatyta beveik 2 kartus daugiau ankstyvos stadijos prostatos vėžio“. – teigia Lietuvos urologų draugijos pirmininkas dr. Daimantas Milonas. „Deja minėta programa leidžia rizikos grupės vyrams nemokamai tikrintis tik kas du metus, o PSA reiktų daryti kasmet, stebėti vyrą eilę metų, nes kiekvieni metai gali būti lemtingi. Pats tikrindavausi kasmet, bet vienus metus praleidau ir išgirdau diagnozę – antros stadijos prostatos vėžys“, – pridūrė Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžio draugijos pirmininkas, Prostatos vėžio prevencijos paramos ir labdaros fondo prezidentas G. Žižys.

REKLAMA
REKLAMA

Išskirtinis projektas

Pristatydamas prostatos vėžio prevencijos projektą, Gediminas Žižys pabrėžė, kad šio projekto išskirtinumas ne tik tai, kad jis – pirmas Europoje, (JAV jau buvo vykdytas, tačiau dabar ten net 98 proc. prostatos vėžio diagnozuojama akstyvose stadijose, todėl toks projektas tapo nebeaktualus), bet ir tai, kad tai pirma tokio lygio investicija į sveikatą iš privačių lėšų.

„Kita ypatybė – mes orientuojamės ne į Vilnių ar Kauną, t.y., į didelius miestus, o į regionus, kur yra blogiausia komunikacija tarp gydytojo ir paciento. Kaimo žmonės dažnai neturi nei laiko, nei lėšų, nei kitų galimybių pasidaryti reikiamus tyrimus“ – sakė Gediminas Žižys. – „Be to, projekte dalyvauja net 32 visuomenės sveikatos biurai, kurie ir padės pasiekti mūsų svarbiausią segmentą – tuos vyrus, kuriems dabar prostatos vėžys yra ypač aktualu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laboratorija ant ratų

Šiandien šalia VU Onkologijos instituto žurnalistams buvo aprodytas naujas unikalus autobusiukas – laboratorija. Diagnostinėje laboratorijoje įrengta kraujo mėginio paėmimo vieta, įtaisytos tam skirtos specialios kėdės. Ji aprūpinta šaldytuvu kraujui, spintomis ulitizavimui ir vienkartinių priemonių laikymui, centrifuga, skirta atskirti serumą nuo kraujo elementų, pirmosios pagalbos rinkiniu.

Čia įtaisyta kriauklė su šiltu vandeniu, dirba kvalifikuotas slaugytojas, galintis kraujo mėginį iš vyro paimti per 5-10 min. Laboratorijoje vyrai gaus specialiai parengtus informacinius leidinukus apie prostatos vėžį, jo diagnostiką bei gydymo būdus. Paimti mėginiai tą pačią bus siunčiami į medicininių tyrimų laboratoriją „Medicina practica“, iš kur atsakymai grįš į konkretaus regiono ambulatorijas.

REKLAMA

Savo kelionę autobusiukas pradės nuo Šiaulių rajono savivaldybės, vėliau vyks į Klaipėdos rajoną. Kiekviename ragione jis išbus apie porą savaičių. Mobili laboratotija po Lietuvą keliaus ne vienerius metus. „Sulūš šitas, pirksim kitą“ – užtikrino Ramūnas Karbauskis. Be to, akcijos globėjas priminė, kad toks kraujo tyrimas leidžia nustatyti ne tik prostatos vėžio žymenis, bet ir kardiologines problemas, cholesterolio lygį. Tad nors visas dėmesys skirtas vyrams, mobilios laboratorijos durys atviros visiems.

Kelionė prasideda Naisiuose...

„Viliamės, kad moterys paskatins savo vyrus tikrintis, netgi galbūt tai pademonstruodamos ir savo pavyzdžiu“. – tikisi mecentas Ramūnas Karbauskis. – „Be to siekiame į akciją įtraukti ir žinomus Lietuvoje veidus, aktorius, visuomenės veikėjus. Autobusiuko kelionė prasidės mano gimtame Naisių kaime, kur filmuojamas serialas „Naisių vasara“, tai taip pat turėtų sužadinti didesnį visuomenės susidomėjimą. Filme jau numatyta ir pamokanti scena apie vyrą, bijantį eiti tikrintis“.

O dėl to, ar verta bijoti, medicininių tyrimų laboratorijos „Medicina practica“, nemokamai atliksiančios kraujo mėginių analizę, direktoriaus pavaduotoja Alina Stražnickienė pridūrė, kad PSA tyrimas tikrai nesudėtingas ir neskausmingas – kraujas imamas iš venos alkūnės linkyje, tyrimo rezultamas įtakos neturi nei paros laikas, nei maitinimasis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų