REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Joniškiečio kieme stovi darbui nepanaudotas taksi automobilis, o policijoje ir Valstybinėje darbo inspekcijoje guli skundai dėl darbdavio. Vairuotojas pasakoja, kad taksi aikštelėje jo automobilį blokavo kiti taksistai, o darbdaviui turėjęs atvežti kas mėnesį 225 litus.

REKLAMA
REKLAMA

Priimtas puse etato

Uždarosios akcinės bendrovės „Šiaulių taksi“ Joniškio filiale Vaclovas Žalys buvo įsidarbinęs nuo rugpjūčio 1-osios, o rugsėjo pradžioje gavo įspėjimą, kad jis yra atleidžiamas.

REKLAMA

V. Žalys taksi vairuotoju apsisprendė įsidarbinti sužinojęs, kad „Šiaulių taksi“ bendrovėje dirbęs vienas joniškietis atsisako taksisto darbo ir parduoda automobilį.

„Nei tau buhalteriją tvarkyti, nei darbuotoją samdyti“, – tokiu argumentu paremtą pasiūlymą priėmė joniškietis.

„Pasiimdamas kelionės lapą pamačiau, kad jame darbo dienomis įrašytos 4 darbo valandos. Bendrovės darbuotoja paaiškino, kad esu priimamas puse etato, bet dirbti galėsiu kiek noriu. Kiekvieno mėnesio pabaigoje privalėsiu atvežti ne mažiau kaip 225 litus. Tada man bus išduotas kelionės lapas kitam mėnesiui“, – pasakojo V. Žalys.

REKLAMA
REKLAMA

Taksi aikštelėje – nepageidaujamas

„Į darbą turėjęs atvykti rugsėjo 1-ąją, atvažiavau tik 10-os rytą. Pamaniau, tuos 225 litus iki mėnesio pabaigos tikrai uždirbsiu. Įvažiavau į taksi aikštelę, o joje mano automobiliui iš priekio ir galo kiti taksistai užstatė savo mašinas. Supratau, kad aš čia esu nepageidaujamas“, – pirmąją darbo dieną prisiminė V. Žalys.

„Joniškio rajono savivaldybėje išsiaiškinau, kad taksi aikštelė miesto centre ir ženklas (taksi sustojimo vieta) yra Savivaldybės, todėl turiu teisę sustoti ir aš,“ – redakcijoje pasakojo vyras. Bet kitų taksistų elgesį suprato, kaip įspėjimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyras prisiminė istoriją, kai vienam kovoti už savo teises bandžiusiam vairuotojui buvo subadytos visos automobilio padangos.

„Esu anksčiau dirbęs teisėsaugos sistemoje, todėl ir nebuvau pageidaujamas“, – mano V. Žalys, taip nė valandos ir nedirbęs taksi vairuotoju.

Taksi įmonės subtilumai

Rugpjūčio paskutinę dieną jis sako į bendrovės kontorą Šiauliuose nuvežęs 225 litus ir gavęs naują kelionės lapą rugsėjo mėnesiui.

Nepraėjus nė savaitei, V. Žalys gavo laišką su įspėjimu, kad bus atleistas iš darbo kaip netinkamas. „Tame laiške buvo nurodyta, kad buvau priimtas bandomajam laikotarpiui“, – sakė tik tada naujieną sužinojęs joniškietis.

REKLAMA

Bendrovės direktorius D. Damirov patvirtino, kad V. Žalys buvo priimtas bandomajam laikotarpiui, bet nepasiteisino, esą dėl nesugyvenamo charakterio.

D. Damirov aiškino, kad iš atneštų 225 litų buvę sumokėti mokesčiai, priskaičiuota atlyginimo.

„Kiek kuris vairuotojas uždirba, tiek ir atneša į įmonę. Iš tų pinigų sumokame atlyginimą, mašinos nuomą, visus mokesčius, o įmonei lieka tik keli litai administracijos išlaidoms padengti“, – apie taksi paslaugų įmonės pajamas ir išlaidas aiškino bendrovės direktorius.

REKLAMA

Nustebintas dėl algos

V. Žalys kreipėsi į „Sodrą“, norėdamas išsiaiškinti, ar šioje įmonėje buvo socialiai draustas. Vyrui išduotoje pažymoje buvo nurodyta, kad per dirbtą laiką jo draudžiamosios pajamos siekė 327,27 lito, o socialinio draudimo mokesčio buvo sumokėta 130,84 lito.

Valstybinės darbo inspekcijos Šiaulių skyriaus specialistams bendrovės buhalterė pateikė atlyginimų žiniaraščius, kuriuose nurodyta, jog V. Žaliui buvo išmokėta alga už rugpjūtį ir tebėra jo neatsiimta už rugsėjo mėnesio dirbtas dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Žalys, sužinojęs, jog įmonėje mokamas atlyginimas ir jam esą priskaičiuotas, buvo nustebęs: „Priimant į darbą jokios kalbos apie algą nebuvo, ne bendrovė man, o aš jai mokėti turėjau. Be to, nė vienos dienos nedirbau, tai už ką ta alga?“, – stebėjosi V. Žalys.

Pasiūlyta kreiptis į teismą

Zenonas GRIGUOLA, Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Šiaulių skyriaus vedėjas:

– VDI Šiaulių skyrius tirdamas V. Žalio skundą bendrovėje „Šiaulių taksi“ nustatė Darbo kodekso pažeidimų: nežymimas taksi darbuotojų faktiškai dirbtas laikas, kai kurie darbuotojai dirbo ne darbo grafike nurodytu laiku, nėra nustatytų darbo užmokesčio mokėjimo terminų, darbuotojams nėra įteikiami atsiskaitymo lapeliai.

REKLAMA

Bendrovės „Šiaulių taksi“ vadovui surašytas reikalavimas šiuos pažeidimus pašalinti. V. Žaliui pasiūlyta kreiptis į teismą, nes pagal jo skunde nurodytas aplinkybes tarp darbdavio ir darbuotojo buvo individualus darbo ginčas, kokių ši institucija nesprendžia.

Taksi versle aptinkama finansinių nusikaltimų

Zonė LAPIENĖ, Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) Kontrolės departamento direktorė

– Keleivių pervežimas ir taksi paslaugos – verslo rūšis, kuri yra viena iš rizikingiausių. Šiais metais Šiaulių AVMI dalyvavo 3 tiksliniuose tikrinimuose kartu su Valstybine kelių transporto inspekcija ir tikrino keleivių pervežimo maršrutiniais taksi veiklą. Buvo atlikti 9 operatyvūs patikrinimai, vienoje bendrovių atliktas mokestinis patikrinimas, kurio metu buvo nustatytas pelno mažinimo faktas ir priskaičiuota daugiau kaip 200 tūkstančių litų pelno mokesčio, kitoje bendrovėje – mokestinis tyrimas, kurio metu surinkta medžiaga dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo buvo perduota tirti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT).

Janina VANSAUSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų