REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atrodo, kad viešojoje erdvėje visi šeimos dalykai kurį laiką bus susiaurinti iki plotelio, kuriame homoseksualai lyg spartiečiai prie Termopilų kausis su tais, kurie apie juos nenori nieko girdėti.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai turi nuomonę

Dauguma lietuvių į homoseksualus žiūri nekaip. Netgi labai nekaip. Prieš porą metų DELFI užsakymu atlikta „Spinter tyrimų“ apklausa parodė, kad 38 proc. piliečių manė, jog homoseksualumas yra iškrypimas, 28 proc. – liga, 15 proc. – ištvirkimas, 12 proc. – normali lytiškumo būsena, kiti, matyt, neturėjo nuomonės (apklausos duomenys suapvalinti).

REKLAMA

Seksualinių mažumų aktyvistai norėtų, kad kuo daugiau žmonių homoseksualumą laikytų normaliu dalyku. Tam reikia perauklėti maždaug 80 proc. Lietuvos piliečių.

Vadinamosios lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų (LGBT) bendruomenės aktyvioji dalis tyčia ar netyčia užmiršta, kad homoseksualumo kaip normalios lytinės orientacijos samprata yra visiškai žalia. O ir skubaus masinio persiauklėjimo pavyzdžių nėra.

Homoseksualumo propagandos draudimas Didžiosios Britanijos mokyklose buvo atšauktas 2003 metais, tačiau net ir 2008-aisiais pavienės mokyklos dėl tėvų reikalavimų išbraukdavo atitinkamus tekstus iš rekomenduotinų skaitinių sąrašo. Musulmonai šiuo klausimu tikrai netyli ir nėra linkę persiauklėti.

REKLAMA
REKLAMA

Draudžiama gydyti

Pati LGBT bendruomenės idėja yra keistoka. Pagal tarptautinę ligų klasifikaciją, transseksualizmas yra sveikatos sutrikimas, gydomas chirurginiu būdu, o homoseksualizmo sutrikimu nelaiko net Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija. Vadinasi, dalis LGBT žmonių yra ligoniai.

Kai kur galima nukentėti už gerus norus imtis homoseksualumo terapijos. Lietuvoje viena pensininkė buvo nubausta už interneto komentare pateiktą siūlymą homoseksualus gydyti dilgėlėmis per nuogą užpakalį.

Didžiojoje Britanijoje gėjus apsimetė norįs pakeisti lytinę orientaciją, įrašinėjo pokalbius su psichoterapeute, paskui apskundė ją instancijoms, kurios gali uždrausti praktiką. Panašių pavyzdžių – ne vienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau draudimas gydyti homoseksualus Vakarų žmogui turėtų atrodyti keistai – kaip ir priverstinis gydymas. Pamatinės šiuolaikinio mokslo nuostatos tokios, kad biologija ir medicina skverbiasi visur, kur tik gali. Bandoma versti aukštyn kojomis tai, kas anksčiau atrodė nepajudinama, nepakeičiama, nepagydoma.

Kaip rodo vieno anglo pavyzdys, lytį pakeitęs vyras gali vėl tapti panašus į vyrą ir net vesti, jeigu turi noro ir pinigų operacijoms.

Lietuvos Tolerantiško jaunimo asociacija neslepia, kad siekia pašalinti iš viešosios erdvės spekuliacijas apie homoseksualumą kaip sveikatos sutrikimą. Matyt, ši organizacija bus tolerantiška ir tiems homoseksualams, kurie užsigeis pakeisti orientaciją, tarkime, dėl įvairovės, vos tik kas nors iš tiesų pasiūlys tokią mokamą paslaugą.

REKLAMA

Nelįskite į akis, o mes nesiplūsime

Dauguma lietuvių visai nesidomėtų LGBT, jeigu nebūtų aktyviai siekiančių „pašalinti iš viešosios erdvės nepagrįstas spekuliacijas“ apie kitokios orientacijos žmones.

LGBT aktyvizmą dauguma priima kaip bandymą atversti į kitą labai įtartiną tikėjimą, kuris iš esmės negali būti visuotinas.

Gal tiems aktyvistams derėtų pradžioje bent jau sąvokas sulietuvinti, kad tautos daugumai jos neatrodytų svetimos.

Galima žingsniuoti mažais žingsneliais. Tarkime, kodėl gėjų ir lesbiečių nepavadinus lietuviškai tapatučiais ir tapatutėmis?

Pažadu – dėl autorinių teisių nesibylinėsiu. Imkite ir vartokite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų