REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stipri asmenybė ir vienvaldis lyderis. Autoritetingas ir racionalus žmogus, turėjęs nemažos įtakos Lietuvos ekonominei  politikai. Ir politinis veikėjas, Nepriklausomybės akto signataras, vienas Lietuvos Premjerų. Taip sekmadienį Druskininkuose staiga mirusį „Achemos gupės“ ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovą Bronislovą Lubį  apibūdina politikai ir ekonomistai. Po šios netekties kyla ir nemažai klausimų.

REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 16:39 val. )

Politologai: pasitraukė įtakinga asmenybė

Anot politologo Vladimiro Laučiaus, Bronislovui Lubiui išėjus Anapilin, ir verslo, ir politikos srityse iškyla nemažai klaustukų. „Ne paslaptis, kad nuo B. Lubio nemenkai priklausė kai kurios lietuviškos žiniasklaidos priemonės. Galime spėlioti, kokia bus jų ateitis. a. a. B. Lubys viešai yra sakęs, kad nepasidavė rusų įkalbinėjimams šiuo klausimu. Įdomu, ar rusai ir toliau domisi galimybėmis perimti žiniasklaidinę a. a. B. Lubio verslo imperijos dalį. Kad ir kaip būtų, žiniasklaidos priemonių likimo klausimas yra ir įdomus, ir svarbus. Kas bus tie, kurie dabar priims sprendimus?

REKLAMA

Taip pat ne paslaptis, kad a. a. B. Lubio paramos siekdavo Lietuvos politinės jėgos. Šio verslininko nuostatos prisidėdavo prie rinkimų rezultatų gerokai labiau nei vienu balsu balsadėžėje rinkimų dieną. B. Lubio asmeninė pozicija turėdavo įtakos ne tik Lietuvos vidaus, bet ir užsienio politikai. Todėl, mirus vienam įtakingiausių Lietuvos verslininkų, jo įpėdinio ar įpėdinių klausimas šiuo atžvilgiu yra ir politinis klausimas“, – sakė V. Laučius portalui Balsas. lt.

REKLAMA
REKLAMA

Panašią nuomonę išdėstė ir Vytauto Didžiojo Universiteto profesorius Antanas Kulakauskas, pabrėžęs, kad tikrąjį permainų mastą dar sunku numatyti, bet šio magnato mirtis tikrai gali pakoreguoti Lietuvos verslo ir politikos struktūrą.

Klausykitės:


V. Sutkus: matau paralelę tarp „Apple“ ir „Achemos“

„Tokių ryškių asmenybių  kaip B. Lubys visoje Lietuvoje yra viena kita. Tokio lygio verslininko Lietuvoje iki šiol nebuvo ir nežinau, ar bus ateityje, – Balsas.lt sakė „Lietuvos verslo konfederacijos ICC Lietuva“ prezidentas Valdas Sutkus, 7 metus dirbęs kartu su sekmadienį staiga mirusiu verslininku. – Fenomenalu tai, kad jis sugebėjo užtikrinti sklandų perėjimą iš planinės sovietinės ekonomikos prie laisvos rinkos. B. Lubio vadovaujamas „Azotas“ iš sąjunginės įmonės tapo modernia europietiška įmone, eksportuojančia savo produkciją į visą pasaulį“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Sutkaus teigimu, B. Lubys,  gebėjo įžvelgti ateitį ir sutelkti kitus: „Jis buvo tas, kuris sutelkdavo visuomenę. Jo įkurta LPK buvo pirmoji  verslininkų organizacija. Taigi, dar 1989 m. jis turėjo įžvalgų apie socialinę partnerystę, socialinį dialogą“.

„ICC Lietuva“ prezidentas, kelerius metus dirbęs kartu su B. Lubiu, pripažįsta, kad koncerne jo žodis buvo lemiamas. Tačiau tai nereiškia, kad nebelikus B. Lubio, ims svyruoti ir „Achemos grupė“.

„Tiesa, kad „Achemos grupėje“ jis priimdavo pagrindinius strateginius sprendimus. Be jo svarbiausi įvykiai nevyko,  –  Balsas. lt pasakojo „ICC Lietuva“ prezidentas. – Tačiau aš nemanau, kad netekus B. Lubio, koncerną galėtų ištikti griūtis. Manau, kad ši verslo grupė vystysis toliau“.

REKLAMA

V. Sutkaus teigimu, koncerne įdiegtos modernios vakarietiškos valdymo sistemos, „visos įmonės  turi  savo generalinius arba vykdančiuosius direktorius, o jis daugeliu atvejų buvo valdybos pirmininkas, pagrindinis akcininkas“.

ICC Lietuva prezidentas nedvejodamas sako B. Lubį buvus pagrindiniu „Achemos grupės“ varikliu ir net lietuviškuoju Steve'u Jobsu.

„Aš manau, galima būtų išvesti tam tikrą paralelę. Daug kas svarsto, kas ištiks „Apple“ korporaciją po S. Jobso mirties. Ir ten, ir čia sunku ką nors pasakyti. „Achemoje“ B. Lubys buvo pagrindinis variklis, pagrindinis idėjų generatorius. Bet sistema veiks“.

REKLAMA

Vienas iš bruožų, kuriais pasižymėjo B. Lubys, anot buvusio bendradarbio – jis visada galvojo apie ateitį.

„Jis visą laiką galvojo apie ateitį. Visos įmonės turi 10 metų perspektyvinius verslo planus. Jie būdavo rimtai aptarinėjami valdyboje, pagrįsti ne tik įžvalgom, bet ir finansiniais skaičiavimais. Todėl manau, kad įmonės vystysis toliau“, – kalbėjo ICC Lietuva“ prezidentas V. Sutkus.

Paklaustas, kas galėtų užimti jo vietą, vienas buvusių kolegų sakė:

„Aš nežinau. Aš jau keletą metų esu atitolęs nuo koncerno. Bet visos prielaidos koncernui toliau gyvuoti tikrai yra.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Rojaka: praradimas didelis, bet esminių pokyčių neturėtų būti

B. Lubys buvo ryškus lyderis, – Balsas.lt sakė DnB Nord grupės vyriausioji ekonomistė Jekaterina Rojaka.

Anot jos, B. Lubys buvo aktyvus verslininkų lobistas, daug nuveikęs gerinant verslo aplinką Lietuvoje.

„Praradimas labai didelis, nes jis buvo laibai aktyvus verslininkų atstovas, lobistas, daug padaręs gerinant verslo verslo aplinką. Bet aš manau, kad per savo ilgą patirtį jis tikrai suformavo labai stiprią komandą, kuri tęs jo darbus. Esu įsitikinusi, kad tam tikras jo įdirbis neprapuls, tęstinumas bus“, – dalijosi mintimis ekonomistė.

REKLAMA

K. Rojakos teigimu, tam, kad jo darbai būtų tęsiami, dėmesio pastaruoju metu skyrė ir pats B. Lubys – tarsi ruošė sau pamainą.

„Žinau, kad pats B. Lubys pastaruoju metu ne taip aktyviai dalyvavo ir LPK veikloje. Jis teisingai nukreipdavo savo kolegas dirbti, todėl manau, kad didelio lūžio,didelių permainų neturėtų būti. Nors praradimas yra labai didelis“, –  sakė ji.

DnB Nord grupės vyriausioji ekonomistė Balsas. lt sakė manantis, kad bus tęsiami ir naujausi verslininko projektai, tarp kurių ir dujų terminalas netoli Klaipėdos uosto.

REKLAMA

„Sunku prognozuoti, bet manau, kad tokius projektus „stumia“ ne vien vadovas. Tai  ir visuomenės reikalas. Politikai taip pat turėtų suprasti šio projekto svarbą, ir manau, kad puikiai supranta. Žinoma, bus gerokai sudėtingiau, bet manau, kad visi projektai bus vystomi“, – Balsas. lt sakė J. Rojaka.

Nebelikus B. Lubio, koncerno politika gali keistis

„B. Lubį įtraukčiau į 10-uką iškiliausių nepriklausomos Lietuvos asmenybių, nes jo įtaka tiek versle, tiek politikoje, yra labai didelė. Ne tiek daug Lietuvoje žmonių, kurie turėjo tokią didelę charizmą ir įžvalgumą, sugebėjo sukurti ir išlaikyti tokį įvairiapusį verslą, be to, tiek daug laiko skirti visuomeniniams dalykams. Tokius žmones galima ant pirštų suskaičiuoti“, – „Balsas.lt“ sakė Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos direktorius Danas Arlauskas, vienas iš tų, kuriems teko dirbti B. Lubio vadovaujamoje LPK ir „Achemos“ koncerne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot D. Arlausko, vienas turtingiausių Lietuvos verslininkų rėmėsi verslo diversifikacijos modeliu.

„Jis bandė savo jėgas įvairiose verslo srityse, suprato, kad turi būti pagrindas, kuris net nuosmukio metu generuotų pakankamai pinigų, kad išlaikytų kitus koncerno verslus. Pagrindas buvo „Achema“, o  jos sujungimas su KLASCO – įžvalgus sprendimas. Jis turėjo gerą verslo pojūtį – kur investuoti, kad koncernas nuolat būtų gyvybingas, – sakė buvęs LPK atstovas Seime ir pabrėžė: – Jeigu B. Lubio vietoje būtų buvęs kitas žmogus, sudėtingiau būtų įveikti ir Rusijos krizę, ir konkuruoti atsivėrusiose rinkose.“

REKLAMA

Balsas.lt D. Arlauskas sakė esąs įsitikinęs, kad B. Lubiui išėjus Anapilin, „Achemos grupės“ verslo politika keisis.

„Neabejotinai keisis koncerno politika. Manau, kad sumažės domėjimosi sričių, ko gero, atsisakys kai kurių verslų, nes kiekvienas konkretus žmogus su savo ryšiais, vizija, įdirbiu gali maksimaliai išnaudoti savo sukurto modelio produktyvumą, o dabar ateis nauji žmonės. Bet yra daug dalykų, kurie netelpa į instrukcijas. Juk tu valdai tą struktūrą savo dvasia, savo nuojauta – tų dalykų neįmanoma nei  išmokti, nei perimti net pakankamai ilgai būnat šalia kito žmogaus. Tai prigimtiniai dalykai. Todėl ir manau, kad ateityje koncernas koncentruosis į keletą dalykų“, – dalijosi mintimis D. Arlauskas.

REKLAMA

P. Gylys: pamainą surasti bus sunku

Profesorius Povilas Gylys, dirbęs užsienio reikalų ministru B. Lubio vadovautoje vyriausybėje, teigia, kad Pramonininkų konfederacijai bus nelengva surasti pamainą velioniui. Kartu jis pažymėjo, kad B. Lubys, nors ir atstovavo pirmiausia verslo interesams, buvo žmogus, su kuriuo galima tartis. Pasak P. Gylio, jis esą skyrėsi nuo daugelio jaunesnių verslininkų, kuriems valstybės reikalai dažniausiai nerūpi išvis.

Klausykitės:

Jonavos rajono meras: jis mokėjo ne tik uždirbti, bet ir pasidalinti

„Prašyti „Achemos“ pagalbos ir ją gauti Jonavai buvo įprastas dalykas“, –  „Balsas.lt“ sakė Jonavos rajono savivaldybės meras Mindaugas Sinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

jis teigė, kad jonaviečiai B. Lubiui dėkingi už kultūros centrą, kuris tapo masinių susibūrimų vieta, už įrengtus dviračių takus, kurie kainavo apie 2 mln. Lt, už naują autobusą, kuris kainavo 0,5 mln. Lt, už A. Kulviečio paminklą, paramą kitiems projektams.

„Vien 2007-2011 m. „Achema“ Jonavos rajono bendruomenės socialinėms ir kultūrinėms reikmėms skyrė per 20 mln. Lt. Tiek neįgaliųjų, tiek sportinės,  kitos organizacijos sulaukdavo paramos, net policija. B. Lubys buvo tas žmogus, kuris sugebėdamas uždirbti, mokėjo ir pasidalinti", – sakė Jonavos rajono meras.

Anot M. Sinkevičiaus, tai buvo žmogus, su kuriuo buvo lengva bendrauti tiek rajono vadovui, tiek paprastam darbininkui.

„Tai praradimas ne tik Jonavai, bet ir visai Lietuvai. Ir su mintimi, kad šio žmogaus nebebus, dar reikės laiko apsiprasti“ , – sakė Jonavos rajono meras M. Sinkevičius.

Klausykitės:


D. Arlauskas: žiniasklaida „Achemos grupėje“ nebuvo savarankiškas verslas

„Žiniasklaida B. Lubiui buvo ne savarankiškas verslo modelis, bet instrumentas, kuris pinigus generuojančiam verslui padeda tai daryti“, – „Balsas.lt“ sakė D. Arlauskas, 1997–2002 m. dirbęs „Lietuvos žinių“ generaliniu direktoriumi.

REKLAMA

„A.a. B. Lubys žiniasklaidą matė kaip neatsiejamą koncerno dalį. Ji susijusi  su kitų verslų modeliu koncerne. Suprantama, jo asmeninė įtaka politinei sistemai tai pat buvo svarbi, bet žiniasklaida vaidino nemažą vaidmenį formuojant visuomenės nuomonę įvairiais visos Lietuvos ir koncerno veiklos klausimais“, – pasakojo D. Arlauskas.

Jo teigimu, žiniasklaidos grupės ateitis priklausys nuo to, kokį vaidmenį jai skirs naujieji koncerno vadovai.

„Jeigu naujas žmogus neturės tokios įtakos politinei sistemai, jis matyt rinksis kitą modelį, o tie, kurie suaugę su politine sistema, tikriausiai eitų buvusio prezidento pėdomis“, – pateikė savo prielaidas D. Arlauskas.

Taip pat skaitykite:

Mirė verslo magnatas B. Lubys

In memoriam B. Lubiui: jis buvo jungtinės epochos žmogus

Policija: neatmetama B. Lubio ir Š. Vasiliausko žmogžudystės versija

Asmeninis B. Lubio gyvenimas – verslo šešėlyje

 


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų