REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Išlieka ne stipriausios ir net ne protingiausios rūšys, o tos, kurios geriausiai prisitaiko prie pokyčių“, – Čarlzas Darvinas.

REKLAMA
REKLAMA

Anglų gamtininko prieš daugiau nei 150 metų sukurta evoliucijos teorija nagrinėja kaip organizmai reaguoja į aplinkos pokyčius. Organizmai, kurie nesugeba prisitaikyti, išnyksta.

REKLAMA

Šios teorijos prielaidos jau seniai taikomos ir versle. Pateikiame keturis su evoliucijos teorija susijusius klausimus, į kuriuos atsakysime žvelgdami per gamtos ir verslo prizmes.

Gamta

Kadaise buvo manyta, kad pokyčiai gamtoje vyksta lėtai ir mažais žingsneliais. Kadangi viskas keičiasi lėtai, organizmai gali suspėti laiku pasikeisti ir prisitaikyti.

Kai kurie biologijos mokslo atstovai tiki, kad vidutinio greičio pokyčiai yra daug sėkmingesni gamtoje. Esmė ta, jog jei reaguoti per lėtai, neišgyvensi. Jei reaguoti per greitai, tu užpildai vieną spragą, bet sukuri kitą.

REKLAMA
REKLAMA

Verslas

Baimė ir nežinomybė skatina verslą keistis. Kai kurios bendrovės, bijodamos iškristi iš valties, keičiasi lėtai ir nedideliais žingsneliais. Tokia reakcija yra nepakankama ir pavėluota.

Kitos, bijodamos blogiausio, priima daug ir radikalių sprendimų. Vienur jaučiama teigiama tokio elgesio įtaka, kitur – neigiama. Idealiausia yra rasti balansą tarp šių dviejų elgsenų.

Kiek pokyčių turi būti inicijuota pasikeitus aplinkai?

Gamta

Anksčiau buvo manyta, kad kuo organizmas sudėtingesnis (pvz., dramblys), tuo daugiau pokyčių turi būti inicijuota. Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad ir sudėtingiems organizmams reikai jausti saiką pokyčiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Baimė ir nežinomybė skatina verslą keistis. Kai kurios bendrovės, bijodamos iškristi iš valties, keičiasi lėtai ir nedideliais žingsneliais. Tokia reakcija yra nepakankama ir pavėluota. Kitos, bijodamos blogiausio, priima daug ir radikalių sprendimų. Vienur jaučiama teigiama tokio elgesio įtaka, kitur – neigiama. Idealiausia yra rasti balansą tarp šių dviejų elgsenų.

Kodėl? Todėl, kad per daug pokyčių vienu metu sukelia sumaištį. Galiausiai organizmas „pameta“ save pokyčių sukūryje.

Verslas

Kuo bendrovė didesnė, tuo jai sunkiau įgyvendinti daug pokyčių. To priežastis yra ta, kad stambios bendrovės veiklą vykdo daugelyje rinkų, daugelyje veiklos sektorių bei turi daugelį produktų.

REKLAMA

Pabandykite vienu metu vadovauti penkiems projektams ir visi po kurio laiko bus „užmarinti“. Vietoj to, geriau pasirinkti vieną projektą ir pradėjus jį užbaigti.

Ar altruizmas yra gera strategija pagal Čarlzą Darviną?

Gamta

Trumpai tariant, taip. Kartais altruizmas vaidina lemiamą vaidmenį sprendžiant kas išgyvens, o kas – mirs. Kai kuriose gyvūnų bendruomenėse (pvz., beždžionių) gerbiamiausias yra tas, kuris gelbėja kitus bendruomenės narius.

Verslas

Tarkim, jog vieno produkto inžinierių komanda padeda savo kolegoms, kuriantiems kitą produktą, darbus atlikti laiku, nes pastarieji vėluoja su pristatymu. Tokioje ir panašiose situacijoje buvimas mandagiu pasiteisina visada.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų